Ν.Παναγιωτόπουλος: «Αυτά είναι τα 4 βασικά σημεία της συμφωνίας Ελλάδος-ΗΠΑ

Ο ΥΠΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα μίλησε εφ όλης της ύλης για τη συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ.Η συμφωνία θα αφορά τη Σούδα, το Στεφανοβίκειο, την Αλεξανδρούπολη, αεροδρόμια και τα UAV. 

«Η χρήση του λιμανιού της Σούδας, η χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα (Στεφανοβίκειο) και η χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις αμερικανικών UAV»,  είναι τα τέσσερα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, όπως τα όρισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη συνέντευξη που έδωσε

Όπως όλα δείχνουν τα F-35 δεν θα είναι με κανένα τρόπο μέρος της συμφωνίας (διευκολύνσεις, δάνειο κτλπ) αφού θα «βολευτούμε» με…ενοικιαζόμενα UAV. Βέβαια η διαπραγμάτευση της συμφωνίας έχει αρχίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πέραν των τεσσάρων αυτών σημείων, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πως υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η συνδρομή των ΗΠΑ στην αναβάθμιση των υποδομών των ΕΔ, όπως των αεροδρομίων που είναι ακόμη προς διαπραγμάτευση.

«Οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων, επομένως όποιος απειλήσει το συμφέρον της Ελλάδας ταυτόχρονα θίγει και το συμφέρον των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Και όπως τόνισε, το σημαντικό είναι ότι η νέα συμφωνία εμβαθύνει τη σχέση των δύο χωρών, την εξελίσσει, ενισχύει τους δεσμούς,  αφού η Ελλάδα θα διαχειρίζεται κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, κερδίζοντας σε στρατηγικό επίπεδο.

Η συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωση όσον αφορά στο κείμενο.

Υπάρχουν αρκετά σημεία νομικής φύσεως να διευκρινιστούν, αλλά επιδίωξη είναι να υπογραφεί από τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών πριν από την επίσκεψη Μ.Πομπέο στην Αθήνα, και να προχωρήσει εντός του 2020.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως, «είναι πάγια θέση μας να υπάρχει πάντα ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο κράτη ακόμη και σε περιόδους κρίσεων», τονίζοντας ότι, «Καλό είναι να προσπαθούμε να βρούμε κοινό τόπο, παρά τις διαφορές μας, σε όλα τα θέματα», ενόψει μάλιστα της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Huluci Acar στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στα τέλη του Οκτωβρίου.

Για το λόγο αυτό θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μέσω και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ερωτώμενος αν ανησυχεί για την τουρκική δραστηριότητα – προκλητικότητα και τις κινήσεις στο Αιγαίο, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι, οι κινήσεις της Τουρκίας «μας προβληματίζουν, αλλά δεν μας φοβίζουν. […] οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι αμέριμνες και αδρανείς έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά βρίσκονται σε καθεστώς εγρήγορσης και ετοιμότητας για να επιβάλουν την αποτρεπτική τους ισχύ αν χρειαστεί, και να λειτουργήσουν ως ομπρέλα ασφαλείας έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς».

Όπως σημείωσε τρέχουν πάνω από 100 εξοπλιστικά προγράμματα  για όλους του κλάδους των ΕΔ, ενώ το υπουργείο φροντίζει για την αναβάθμιση και απόκτηση και νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος, μίλησε και για δύο πολυσυζητημένα προγράμματα των ΕΔ. Το ένα είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2028. Το δεύτερο είναι η απόκτηση γαλλικών φρεγατών. Γι΄ αυτό ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε ότι βρισκόμαστε ακόμη σε συζητήσεις κι ότι “έχουμε ακόμη δρόμο”.Όπως είπε πάντως η πρώτη φρεγάτα μπορεί να ενταχθεί στον ελληνικό στόλο το 2024.

Στα πλαίσια αυτά εξετάζεται η αναδιοργάνωση των ΕΔ, με ποιοτικές παρεμβάσεις στη θητεία των στρατευσίμων, όπως η διαδικασία απόκτησης πιστοποιητικών δεξιοτήτων, που αποτελεί προγραμματική εξαγγελία της κυβέρνησης και του ΥΠΕΘΑ, όπως και η «εκπόνησης της νέας Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) που αποτελεί το νέο αμυντικό μας δόγμα».

Όσον αφορά στα νέα προηγμένης τεχνολογίας συστήματα UAV, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την απόκτηση είτε με τη μορφή αγοράς, είτε με τη μορφή leasing κάποιων μονάδων, προκειμένου να επιτηρεί στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή και το Αιγαίο.

Τέλος, αναφορικά με τη συμφωνία για την επιτήρηση του εναερίου χώρου των Σκοπίων (air policing) και η τυποποίηση του στρατού τους ώστε να ανταποκρίνεται στα κριτήρια του ΝΑΤΟ, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως θα υπογραφεί ανάμεσα στους δύο αρχηγούς των επιτελείων η συμφωνία του air policing, ως επιβεβλημένη για δύο λόγους:

πρώτον, είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος και δεύτερον, αν δεν υπογραφεί, θα δοθεί η ευκαιρία σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία, που έχει εκφράσει ενδιαφέρον και η Βουλγαρία (παρότι δεν έχει τα απαραίτητα μέσα), να εμπλακούν σε μια τέτοια δραστηριότητα και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας

.

Pin It on Pinterest