Μυστηριώδης «ηχητική επίθεση» σήμανε συναγερμό στις ΗΠΑ

Συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που παρουσίασαν πρόσφατα πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κούβα, για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι δέχθηκαν ηχητικής επίθεσης, παρουσίασε υπάλληλος των ΗΠΑ στην Κίνα. Για τον λόγο αυτό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σήμερα τους υπόλοιπους υπαλλήλους του που εργάζονται στην ασιατική χώρα, να ενημερώσουν άμεσα την Ουάσινγκτον εάν αντιμετωπίσουν ασυνήθιστα προβλήματα όρασης ή ακοής.

Το πρόσωπο αυτό, που δεν διευκρινίστηκε εάν είναι άνδρας ή γυναίκα, ανέφερε «μια ακαθόριστη, ασυνήθιστη αίσθηση ήχου και πίεσης». Οι αμερικανικές και κινεζικές Αρχές ερευνούν την περίπτωση αυτού του προσώπου, που εργαζόταν στο προξενείο των ΗΠΑ στην Καντόνα και φέρει ελαφριάς μορφής εγκεφαλική βλάβη, όπως είπε η Τζίνι Λι, η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρεσβεία προειδοποίησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στην Κίνα. Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει την αιτία των συμπτωμάτων, ούτε εάν έχουν αναφερθεί και άλλα κρούσματα στη χώρα αυτή.

Πέρσι, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι 24 Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους στην Κούβα έπεσαν θύματα μιας μυστηριώδους ηχητικής επίθεσης. Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισαν και δέκα Καναδοί πολίτες. Οι ασθενείς ανέφεραν απώλεια ακοής, γνωστική δυσλειτουργία και δυσκολία στον ύπνο.

«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να συσχετίσουμε (το κρούσμα στην Κίνα) με όσα συνέβησαν στην Αβάνα αλλά εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες», δήλωσε από το Πεκίνο ένας αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο εν λόγω υπάλληλος «πρόσφατα ανέφερε ότι είχε μια αίσθηση θορύβου και ήπιας πίεσης, αμυδρή αλλά ασυνήθιστη», ανέφερε η πρεσβεία στην υγειονομική προειδοποίηση που εξέδωσε. Σύμφωνα με την Τζίνι Λι, από τα τέλη του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 το πρόσωπο αυτό ανέφερε «διάφορα σωματικά συμπτώματα». Επέστρεψε στις ΗΠΑ και στις 18 Μαΐου διαγνώστηκε με ελαφριά εγκεφαλική βλάβη.

Στην περίπτωση της Κούβας, η Ουάσινγκτον έκανε αρχικά λόγω για ηχητικές επιθέσεις, όμως ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ στη συνέχεια ανέφεραν ότι το FBI δεν μπόρεσε μετά βεβαιότητας να καθορίσει τα αίτια της μυστηριώδους ασθένειας.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τις κουβανικές Αρχές, διότι δεν στάθηκαν ικανές να εγγυηθούν την ασφάλεια των διπλωματών εντός των συνόρων της. Η Αβάνα, από την πλευρά της, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση.

Πηγή : newsbeast.gr