Μήνυμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Αγαπητές φοιτήτριες, Αγαπητοί φοιτητές,

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,

 

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, αναδεικνύοντας την παγκόσμια διάσταση του φαινομένου, που παρά τις νομοθετικές προβλέψεις και τις εθνικές πολιτικές κρατών, παραμένει ισχυρό ακόμη και στις χώρες του «πολιτισμένου» Δυτικού Κόσμου.

 

Η Βία κατά των Γυναικών είναι φαινόμενο διαχρονικό, ορατό στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, με ποικίλες μορφές, προϊόν των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα, σχέσεων που βασίστηκαν και βασίζονται σε μία κατασκευασμένη ανισότητα. Ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνική τάξη, μορφωτικό επίπεδο, που μας αφορά όλους και όλες. Γιατί η βία, σε όποια της μορφή, όποια και αν είναι η προέλευσή της, όποιος και αν είναι ο χώρος που συντελείται, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Σήμερα στρέφουμε το βλέμμα σε όλες τις γυναίκες, σε όλα τα θύματα της βίας ανά τον κόσμο, στις γυναίκες πρόσφυγες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, στις γυναίκες μάνες που βλέπουν τα παιδιά τους να χάνονται στον πόλεμο ή σε τρομοκρατικές επιθέσεις, στις γυναίκες που πωλούνται ως σκλάβες στα παζάρια της Ανατολής ή ως νύφες σε χώρες της Αφρικής, στα θύματα του trafficking, στις γυναίκες εκείνες που βιώνουν καθημερινά τη βία από το σύντροφο.

 

Σε όλες τις γυναίκες. Αλλά όχι μόνο στις 25 Νοεμβρίου, αλλά κάθε μέρα, αγωνιζόμενοι και αγωνιζόμενες για μια άλλη κοινωνία, με ισοτιμία, ίσες ευκαιρίες, σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για μια κοινωνία όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκεύματος, κοινωνικής τάξης.

 

Η Επιτροπή Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών “ΑΙΓΑΙΟ 50:50 – Ισόρροπη Συμμετοχή” του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει προγραμματίσει την διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, για την ευαισθητοποίηση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών, στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.

 

Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας θα πραγματοποιηθεί ωριαία διακοπή της εκπαιδευτικής και της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας.

 

Ας στηρίξουμε όλοι και όλες την προσπάθεια εξάλειψης της βίας. Ας είμαστε όλοι παρόντες και όλες παρούσες, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στην ώρα που θα ανακοινωθεί η σχετική εκδήλωση σε κάθε Πανεπιστημιακή Μονάδα.

Pin It on Pinterest

Share This