“Εκεί που βράζει το σίδερο”: Επιχείρηση της ΜΥΚ στη “φωτιά” της Λιβύης

Με το τελευταίο φως της ημέρας, εκτός απροόπτου, θα στηθεί η επιχείρηση παραλαβής του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας της Λιβύης, 80 Ελλήνων και πιθανώς κάποιων ξένων διπλωματών από τη φρεγάτα «Σαλαμίς», η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να δένει στο λιμάνι της Τρίπολης, αλλά να ρίχνει άγκυρα όσο πιο κοντά σε αυτό μπορεί.

Αυτό σημαίνει πώς οι άνδρες της ΜΥΚ θα αναλάβουν δράση σε μία επικίνδυνη, αλλά όχι άγνωστη για τις επίλεκτες δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, επιχείρηση.

Ανάλογη αποστολή είχε αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό και το 1997 στην Αλβανία όπου απεγκλώβισε Έλληνες και Κινέζους. Και τώρα είναι πιθανό να παραλάβει Κινέζους ή Βρετανούς υπηκόους η ελληνική φρεγάτα.

Με τα ειδικά εξοπλισμένα σκάφη που διαθέτουν οι άνδρες της ΜΥΚ και με το «δάκτυλο» στη σκανδάλη θα συνοδεύουν τα πλοία που θα μεταφέρουν τους Έλληνες και τους ξένους υπηκόους από το λιμάνι της Τρίπολης στη φρεγάτα, προκειμένου να τους απεγκλωβίσουν από την «κόλαση» της Λιβύης.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πώς οι άνδρες της ΜΥΚ δεν θα «πατήσουν» έδαφος εκτός και αν αυτό… απαιτηθεί. Η κάλυψη που θα παράσχουν θα είναι από τα φουσκωτά σκάφη, εφόσον η «Σαλαμίς» δεν πιάσει ντόκο ή από την ίδια τη φρεγάτα σε περίπτωση που δέσει.

Για λόγους ασφαλείας η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί με το τελευταίο φως της ημέρας, εφόσον βέβαια όλα πάνε καλά. Σε λίγες ώρες η φρεγάτα «Σαλαμίς» ΜΕΚΟ-200ΗΝ κλάσης «Ύδρα» θα είναι ανοιχτά του λιμανιού της Τρίπολης. Θα αναμένει απλά το «πράσινο φως» για την έναρξη της επιχείρησης.

Οι διπλωματικές άδειες έχουν εξασφαλιστεί από το πρωί για την παραλαβή των παγιδευμένων από την «φωτιά» που έχουν βάλει στη Λιβύη οι ισλαμιστές. Αυτό που απασχολεί το υπουργείο Εξωτερικών είναι να φτάσουν με ασφάλεια οι Έλληνες στο λιμάνι.

Από εκεί και πέρα, με την κάλυψη των άρτια εκπαιδευμένων ανδρών της ΜΥΚ τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα, αλλά σαφώς με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας.

Η κατάσταση στη Λιβύη φαίνεται πώς έχει ξεφύγει και τα αιτήματα για αποχώρηση συνεχώς αυξάνονται.

Ήδη, η Ελλάδα φέρεται να στέλνει και ένα επιβατηγό πλοίο στη Λιβύη για την παραλαβή ξένων υπηκόων, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε εντολή ετοιμότητας στο πλοίο γενικής υποστήριξης “Προμηθέας”, το οποίο, αν απαιτηθεί θα συνδράμει τόσο τη φρεγάτα “Σαλαμίς” όσο και το επιβατηγό πλοίο.

Σε ανάλογη επιχείρηση, απεγκλωβισμού δια θαλάσσης δηλαδή, προχώρα και η Γαλλία, η οποία αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας της και την ανάκληση στο Παρίσι όσων Γάλλων πολιτών βρίσκονται στη Λιβύη.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο η φυγάδευση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ με προορισμό τη γειτονική Τυνησία, υπό τη συνοδεία πεζοναυτών αλλά και μαχητικών αεροσκαφών.

Οι Βρετανοί επιχείρησαν να φύγουν μία ημέρα αργότερα, αλλά η αυτοκινητοπομπή τους επλήγη από πυρά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας κατάληψης των αυτοκινήτων έξω από την πρωτεύουσα της Λιβύης από ισλαμιστές αντάρτες. Αναγκάστηκαν να επιστρέψουν και να στήσουν νέα επιχείρηση.

Αυτές τις ώρες το… σίδερο βράζει στη Λιβύη, τρία χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, στην οποία συνέπραξε και η ελληνική κυβέρνηση υπό τους Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλο, η χώρα έχει βυθιστεί το χάος.

Πηγή : defencenet.gr

Pin It on Pinterest