Σ.Χώκινγκ: «Το σωματίδιο του Θεού μπορεί να καταστρέψει το Σύμπαν – O χωροχρόνος μπορεί να καταρρεύσει»

Το «σωματίδιο του Θεού» -για την ανακάλυψη του οποίου οι επιστήμονες François Englert και Peter W. Higgs βραβεύτηκαν την περασμένη χρονιά με το Νόμπελ Φυσικής- θα μπορούσε δυνητικά να… καταστρέψει το Σύμπαν.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος, Στίβεν Χώκινγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sunday Times.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα ενέργειας, το μποζόνιο Χιγκς –όπως είναι αλλιώς γνωστό το «σωματίδιο του Θεού»- θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του χώρου και του χρόνου, «χωρίς ο άνθρωπος να προλάβει να το καταλάβει», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην καθηγητής Μαθηματικών του πανεπιστημίου Κέμπριτζ.

Το «σωματίδιο του Θεού», που δίνει το σχήμα και το μέγεθος σε οτιδήποτε υπάρχει, θα μπορούσε να προκαλέσει μια «καταστροφική καθυστέρηση κενού», αν οι επιστήμονες το έθεταν υπό συνθήκες ακραίας πίεσης.

Μια καταστροφή σαν κι αυτή είναι απίθανο να συμβεί προς το παρόν, καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν στη διάθεσή τους έναν επιταχυντή σωματιδίων τόσο μεγάλο, με τη βοήθεια του οποίου να μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο πείραμα.

Ο Στίβεν Χώκινγκ -σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας- αναφέρει τις σκέψεις του σχετικά με το μποζόνιο Χιγκς στον πρόλογο ενός νέου βιβλίου με τίτλο «Starmus», το οποίο αποτελεί μια συλλογή από διαλέξεις από επιστήμονες και αστρονόμους, όπως οι Neil Armstrong, Buzz Aldrin και ο πρώην κιθαρίστας του πασίγνωστου συγκροτήματος Queen, Brian May.

Pin It on Pinterest