Η Μόσχα ήρε το εμπάργκο αγοράς αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα

Με μία κίνηση που συνάδει απόλυτα με την προσφορά που έχει γίνει ήδη από πλευράς Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για αποπληρωμή μέρους του κόστους προμήθειας των ΤΟΜΑ BMP-3HEL, αλλά και άλλων ρωσικών οπλικών συστημάτων όπως τα Su-35BM με ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η Μόσχα ήρε το εμπάργο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που είχε επιβάλλει από τον περασμένο Ιούνιο!

Η άρση της απαγόρευσης εισαγωγής στην Ρωσία ελληνικών αγροτικών προϊόντων (νωπά ψάρια ιχθυοτροφείου, κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οπωροκηπευτικά κλπ) συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν στις Βρυξέλλες, όπως βέβαια συζητήθηκαν και οι αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η ρωσική πλευρά επανέφερε το θέμα της αποπληρωμής με ελληνικά αγροτικά προϊόντα ρωσικά οπλικά συστήματα που και σε ένδειξη καλής θέλησης, όπως αναφέρουν πηγές από την Μόσχα, άνοιξε την πόρτα για επανέναρξη των εισαγωγών που είχε κλείσει ερμητικά από τις 15 Ιουλίου του 2013, συνεπεία απόφασης της υγειονομικής υπηρεσίας της Ρωσίας Rosselkhoznadzor, όταν διαπίστωσε, σε ελέγχους που πραγματοποίησε, ότι υπήρχαν προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής τους, αλλά και παραβάσεις των κανόνων κτηνιατρικής.

Η άρση της προσωρινής απαγόρευσης  ενεργοποιήθηκε από την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου και αφορά συνολικά δώδεκα επιχειρήσεις -εκ των οποίων, οι επτά δραστηριοποιούνται στο γαλακτοκομικό τομέα και οι άλλες πέντε στον κλάδο των ιχθυηρών και έπονται και άλλες σε άλλες κατηγορίες.

Η άρση ήρθε μετά από παρέμβαση του υπουργείου Γεωργίας της Μόσχας, το οποίο έκρινε ότι οι επιθεωρήσει που έγιναν σταις ελληνικές παραγωγικές μονάδες είχαν “ικανοποιητικά” αποτελέσματα.

Πέρα από την βαθιά ανάσα που θα πάρουν οι Ελληνες παραγωγοί και τα προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία ανοίγει και ο δρόμος για την υλοποίηση ανταλλαγών όπως αυτή που είχε προτείνει ο Β.Πούτιν για τα BMP-3HEL.

Mε επιστολή του στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, πρότεινε την αποπληρωμή μέρους του προγράμματος, ύψους 1,3 δις. ευρώ με … ελληνικά προϊόντα κυρίως αγροτικά!

Μέχρι και 350 εκατ. ευρώ σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα απορροφούντο από την ρωσική εσωτερική αγορά σε μία εποχή που οι Έλληνες αγρότες δεινοπαθούν να πετύχουν εξαγωγές λόγω ευρώ, ειδικά σε χώρες εκτός της ευρωζώνης.

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη αγορά ελληνικών αγροτικών προϊόντων, εκτός της ευρωζώνης, αλλά και εδώ οι εξαγωγές υπέστησαν μείωση λόγω των προβλημάτων στις ελληνορωσικές σχέσεις, ειδικά μεταξύ 2009-2012.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest