Επιστολή Μουίζνιεκς σε Βαρβιτσιώτη για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ικανοποίηση για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου να ζητήσει τη δικαστική διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι, όπου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης 16 μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα, έχασαν τη ζωή τους 8 παιδιά και 3 γυναίκες, εκφράζει με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Nils Muiznieks.

Ο επίτροπος χαιρετίζει την ετοιμότητα των ελληνικών αρχών και επισημαίνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, χαρακτηρίζοντας τις επιχειρήσεις διάσωσης πολυάριθμες και άξιες συγχαρητηρίων.

Επαναδιατυπώνει επίσης το αίτημά του προς τις ελληνικές αρχές να διαμορφώσουν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό υποδοχής παραπόνων, επιφορτισμένων με την έρευνα των ενεργειών και τη δράση των εντεταλμένων κυβερνητικών αρχών.

Προσθέτει ότι για τον λόγο αυτό, το Συμβούλιο της Ευρώπης διαθέτει εμπειρία στην παροχή τέτοιου είδους βοήθεια.

Ο κ. Muiznieks εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δημόσια συγνώμη του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρη Μπαντιά, σχετικά με το τραγικό συμβάν και υπογραμμίζει ότι, καλύτερο είναι η λέξη «παράνομη μετανάστευση» ή «παράνομος μετανάστης», που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, να αντικατασταθεί με τις λέξεις «παράτυπος μετανάστης» ή «παράτυπη μετανάστευση».

Κλείνοντας εκφράζει την ανυπομονησία του να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος που έχει ήδη ξεκινήσει με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη.

Πηγή : newsbeast.gr

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest