Ξεκινάει το Rhodes Model Regional Co-operation 2014

Ξεκινάει σήμερα, η πέμπτη έκδοση του Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης  Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου (Rhodes Model Regional Co-operation – RhodesMRC 2014) που έχει μόνιμο τίτλο “Προς την οικοδόμηση ειρήνης και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο” καθώς είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε περιφερειακούς διεθνείς οργανισμούς. Φέτος θα προσομοιωθεί ο «Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» (ΟΑΣΕ) και ο «Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας στον Εύξεινο Πόντο» (ΟΟΣΕΠ) σε πανεπιστημιακό επίπεδο και το «Συμβούλιο της Ευρώπης» (ΣτΕ) σε λυκειακό.

Η φετινή διοργάνωση αποτελεί έτος σταθμό, καθώς το συνέδριο πραγματοποιείται πλέον για πέντε χρόνια και παράλληλα έχει επιτύχει ρεκόρ συμμετοχών! Οργανωμένες αποστολές είναι στη Ρόδο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και μεμονωμένοι φοιτητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Και σε λυκειακό επίπεδο υπάρχουν μεγάλες οργανωμένες αποστολές, όπως το Διεθνές Σχολείο της Φραγκφούρτης, το 4ο Λύκειο Ρόδου, το Λύκειο Κρεμαστής και το Γυμνάσιο Αφάντου, αλλά και μεμονωμένοι συμμετέχοντες μαθητές από άλλα σχολεία του νησιού μας. Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες έρχονται και διαμένουν στη Ρόδο με δικά τους έξοδα και όλοι πληρώνουν ένα τυπικό κόστος συμμετοχής για την κάλυψη της σίτησής τους.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα  να βιώσουν πρακτικά την διεθνή διπλωματία και να συνεργαστούν με άτομα με κοινές ανησυχίες και αντίληψη συνεργασίας, να συζητήσουν ενδιαφέροντα θέματα και να καταλήξουν σε κοινά κείμενα. Όπως σε κάθε αντίστοιχο συνέδριο προσομοίωσης, κάθε συμμετέχοντας αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει μία χώρα, στο ρόλο του αντίστοιχου υπουργού της και να συζητήσει με τους υπόλοιπους για ένα συγκεκριμένο θέμα. Η συζήτηση γίνεται ακριβώς όπως θα γινόταν στον κανονικό οργανισμό, με τους ίδιους κανόνες συνεδρίασης, το τηρούμενο πρωτόκολλο κ.ο.κ. Απώτερος σκοπός της διαδικασίας είναι η επίτευξη του αναγκαίου συμβιβασμού και η υιοθέτηση ενός κειμένου, σεβαστού από όλους, το οποίο θα προτείνει λύσεις και δράσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων. Ειδικότερα, η προσομοίωση του ΟΑΣΕ θα ασχοληθεί με 1. την κατάσταση στην Ουκρανία και 2. την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις έρευνες κατά της τρομοκρατίας, ο ΟΟΣΕΠ θα ασχοληθεί με 1. τη θαλάσσια ασφάλεια και τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα στη Μαύρη Θάλασσα και 2. την πολιτιστική συνεργασία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μαύρη Θάλασσα, και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ασχοληθεί με 1. την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, κακοποίηση και πορνογραφία και 2. την διασφάλιση της ελευθερίας του τύπου και την διαδικτυακή ασφάλεια. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται στα αγγλικά και είναι κλειστές για το κοινό, αλλά όλο το σχετικό υλικό είναι αναρτημένο στο www.rhodesmrc.org για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο επιθυμεί να έχει περισσότερες πληροφορίες για αυτά τα μείζονα ζητήματα, μαζί με τους κανονισμούς και τους διάφορους οδηγούς έρευνας.

Το πρωί της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν την Επίσημη Τελετή Έναρξης του συνεδρίου στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, αντιπροσωπεία του Σπιτιού της Ευρώπης και του Προεδρείου του συνεδρίου, και συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, Μιχάλης Καβουκλής, η Γραμματέας του Σπιτιού, Κατερίνα Σταματελοπούλου, το μέλος του Δ.Σ., επικεφαλής της Επιτροπής Νέων και μέλος του Προεδρείου του RhodesMRC, Μαγδαληνή Τσουρδιού, μαζί με τη Γενική Γραμματέα του συνεδρίου, Ραφαήλα Τσερτσίδου, και τη Βοηθό Γενική Γραμματέα, Σοφία Παπασπυροπούλου, πραγματοποίησαν σειρά εθιμοτυπικών επισκέψεων.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, κ. Ιωάννη Σεϊμένη, τονίστηκε η σημασία μίας διοργάνωσης όπως το RhodesMRC για τη τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία για τους φοιτητές του Τμήματος, αλλά και η συμβολή του Τμήματος στην καθιέρωση και τη βιωσιμότητα του θεσμού, μέσα από την δημιουργία μίας σταθερής ομάδας που θα ασχολείται με τις προσομοιώσεις, με κεντρικό άξονα το RhodesMRC και τη διοργάνωση αποστολών προς άλλα αντίστοιχα συνέδρια σε όλον τον κόσμο, κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί από τη συνεργασία του Τμήματος και του Σπιτιού ήδη από την προηγούμενη χρονιά και στην οποία εμπλέκονται ήδη πάνω 30 φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος.

Στη επίσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου, και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Επιχειρηματικότητας, κ. Παναγιώτη Κουνάκη, το κλίμα ήταν εξίσου θερμό. Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας εξήραν τη σημασία τέτοιων διοργανώσεων για το νησί μας και επιβεβαίωσαν την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς τον θεσμό. Και από τις δύο πλευρές εκδηλώθηκε έντονα το ενδιαφέρον ο τουρισμός να ενταχθεί στις θεματικές του συνεδρίου στο μέλλον, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ της Περιφέρειας και της Οργανωτικής Επιτροπής του RhodesMRC σε θέματα ειδικού τύπου συνεδρίων, όπως η προσομοίωση. Τονίστηκε, τέλος, η σημασία που έχει ένα αντίστοιχο συνέδριο σαν εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και ως προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν.

Ο κύκλος των εθιμοτυπικών επισκέψεων ολοκληρώθηκε στο Δημαρχείο Ρόδου, όπου την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Τέρης Χατζηιωάννου. Ο Πρόεδρος του Σπιτιού, Μιχάλης Καβουκλής, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την φιλοξενία του συνεδρίου στις αίθουσες του Δημαρχιακού Μεγάρου και του Ακταίον, και για όλες τις διευκολύνσεις και παροχές που ο Δήμος και οι φορείς του παρείχαν, τονίζοντας την εξαιρετική συνεργασία που υπήρχε και φέτος, αλλά και την ζωτικής σημασίας συμβολή του Δήμου για την πραγματοποίηση του συνεδρίου. Ο Δήμαρχος, φίλος του συνεδρίου από την πρώτη στιγμή, επισήμανε ότι η στήριξη σε τέτοιες διοργανώσεις που προάγουν την ακαδημαϊκή δραστηριότητα στη Ρόδο και προωθούν και προβάλουν τη Ρόδο σε όλον τον κόσμο, είναι απλά αυτονόητη από την πλευρά του Δήμου, και δεσμεύθηκε για τη συνεχή στήριξη του RhodesMRC από την πλευρά του Δήμου, αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας, καθώς ήταν κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων στη συνάντηση ότι το RhodesMRC μπορεί συνεχώς να μεγαλώνει προσφέροντας μοναδικά οφέλη στους συμμετέχοντές του και συνεχίζοντας να προβάλει τη Ρόδο διεθνώς, εντασσόμενη στο νέο κύμα εξωστρέφειας της Ρόδου που επιθυμεί ο κ. Χατζηδιάκος και οι συνεργάτες του, και στην οποία προσπάθεια το Σπίτι της Ευρώπης προσφέρθηκε ήδη να συμβάλει. Μετά το τέλος της συνάντησης, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ, από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Τέρη Χατζηιωάννου, τον Πρόεδρο του Σπιτιού της Ευρώπης, Μιχάλη Καβουκλή, και τη Γενική Γραμματέα του RhodesMRC 2014, Ραφαήλα Τσερτσίδου.

Το RhodesMRC 2014 διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, με εταίρους τον Δήμο Ρόδου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο,  το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Ρόδου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (EUNET – European Network for Education and Training), με την διαχρονική στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη στήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Europe for Citizens». Το συνέδριο διατηρεί συνεργασίες με πολλά αντίστοιχα συνέδρια και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

rhodesmrc2014_posterA3-gen

Pin It on Pinterest