Μητσοτάκης: Υποχρέωση της Βρετανίας να μας επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Παρίσι στην ομιλία του στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της UNESCO.

Ο πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην γενέτειρά τους και μάλιστα τόνισε ότι είναι θέμα  διακυβερνητικό.

«Πρόκειται για εμβληματικά μνημεία που συνδέονται με την ιστορία ενός έθνους. Γι’ αυτό πιστεύω ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ο κρίκος που συνδέει τη νεότερη με την αρχαία Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, σημειώνοντας: «Τα γλυπτά όμως είναι εξορισμένα στο Λονδίνο. Γι αυτό πιστεύω ότι πρέπει να επανενωθούν με εκείνα που είναι στο μουσείο της Ακρόπολης.

Η υποχρέωση να επιστραφούν τα γλυπτά ανήκει μόνο στη Βρετανική κυβέρνηση. Ζητώ να γίνει διάλογος με την Ελλάδα. Άλλωστε φέτος που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της Ελλάδας, είναι η καλύτερη στιγμή για να επιστραφούν».

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest