Μητσοτάκης προς Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις και πάμε σε διάλογο – Συγκρούστηκαν δύο πλοία μας

Μηνύματα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τους εταίρους και συμμάχους ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο CNN, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, αλλά καμία συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο κλιμακώνεται διαρκώς η τουρκική προκλητικότητα και τόνισε πως αυτό που είδαμε την τελευταία εβδομάδα δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός.

«Υπάρχει μία διαφωνία με την Τουρκία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και έχουμε πει στην Τουρκία ότι θα έπρεπε να κάτσουμε να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες κι αν δεν μπορούμε να το λύσουμε οι δυο μας, μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί μονομερείς δραστηριότητες από την Τουρκία, η οποία υπογράμμισε ότι προκαλεί στέλνοντας ένα ερευνητικό πλοίο αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών σκαφών, προκαλώντας απότομη κλιμάκωση της έντασης.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα είπε ο ίδιος πρώτη φορά ότι σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα περιστατικό όπου δύο πλοία συγκρούστηκαν και άφησε να φανεί ότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος με ευθύνη της Τουρκίας.

«Εμείς θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που αναζητούμε την κλιμάκωση. Το μήνυμά μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: σταματήστε τις προκλήσεις και να αρχίσουμε να συζητάμε σαν πολιτισμένοι γείτονες» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή.

Τόνισε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν κάθε τόσο η Τουρκία προκαλεί βγάζοντας πλοία για έρευνες. Εξέφρασε πάντως την άποψη ότι υπάρχει δυνατότητα για διάλογο, εάν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι δεν πρόκειται εν προκειμένω για μία διαφωνία μεταξύ δύο χωρών, αλλά για μία πρόκληση για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο. Επισήμανε ότι για αυτό το γαλλικό πολεμικό ναυτικό βρίσκεται στην περιοχή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και καταδικάζει τις μονομερείς δράσεις της Τουρκίας. Δήλωσε επίσης ότι η αίσθηση του είναι πως η Τουρκία είναι απομονωμένη.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η συμπεριφορά της Αγκύρας δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και Τουρκίας αλλά την γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή και ως εκ τούτου είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη συνολικά αλλά και το ΝΑΤΟ.

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που θα περίμενε κανείς από μία σύμμαχο χώρα. Ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και προανήγγειλε ότι θα το θέσει ξανά στη Συμμαχία, τονίζοντας: «Θα πρέπει να απέχουμε από μονομερείς δραστηριότητες που αυξάνουν το επίπεδο της έντασης, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα ποτέ μα ποτέ δεν κλιμάκωσε πρώτη».

Μόνος δρόμος οι κυρώσεις

Ερωτηθείς τι περιμένει από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον ήδη συζητά για δικές της κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς όπως υπενθύμισε η Άγκυρα προμηθεύτηκε ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, με τα οποία διακυβεύει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί μέχρι τέλος του μήνα να έχει έτοιμο ένα κείμενο με μέτρα και κυρώσεις, εκτιμώντας πως «αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι, νομίζω ότι οι κυρώσεις θα είναι το μόνο μέσο που θα έχουμε» και προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να ξέρει πως αν συνεχίσει σε αυτή την πορεία θα υπάρχουν συνέπειες και θα διακυβεύσει την σχέση της συνολικά με την Ευρώπη, γιατί αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν να παραμείνουν αναπάντητες όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά από την Ευρώπη ως σύνολο.

«Δεν επαναπροωθούμε πρόσφυγες»

Ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι το ελληνικό Λιμενικό επαναπροωθεί πρόσφυγες κόντρα στη διεθνή νομοθεσία. Είπε ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα όπως κάθε κυρίαρχο κράτος να υπερασπιστεί τα σύνορα της, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του εφαρμόζει μία δίκαιη αλλά αυστηρή πολιτική φύλαξης συνόρων, τόνισε ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα, αλλά υπενθύμισε ότι από τις αρχές του Μαρτίου η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο της πρόσφυγες και μετανάστες.

«Είμαστε πάντα σε επιφυλακή και αν υπάρξει ποτέ οποιοδήποτε περιστατικό συμπεριφοράς που δεν συνάδει με τις οδηγίες που έχουμε δώσει στην Ακτοφυλακή μας, θα ερευνηθεί», τόνισε αλλά χαρακτήρισε κάπως παράξενο να δείχνει κανείς με το δάχτυλο την Ελλάδα όταν τους προηγούμενους μήνες απελπισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιήθηκαν ως όπλο από την Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα έρχονται από μία χώρα που θεωρείται ασφαλής προορισμός, Έκανε λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης από την Τουρκία, αλλά επανέλαβε ότι αν υπάρχει σε κάποια υπερβολή ή κάποιο περιστατικό πρέπει να ερευνηθεί.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest