Μητσοτάκης: Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο

Να εξηγήσει στον κόσμο τον τρόπο που αντιδρά με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία σε δεκάδες προκλήσεις από την Τουρκία κλήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συζήτησης με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι κατ’ αρχήν δεν διαλέγεις τους γείτονές σου. Είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί και το ιδανικό θα ήταν να το κάνουμε ειρηνικά και να επιλύουμε τις διαφορές μας με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο πρωθυπουργός, θύμισε τι έγινε τον Μάρτιο του 2020 όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν στον Έβρο.

Τόνισε ακόμα ότι πάλι ζούμε περίοδο έντασης. «Θα κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα: Θα υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με λογικά επιχειρήματα. Με συμμαχίες, έχουμε λάβει μεγάλη στήριξη από τη Σύνοδο Κορυφής. Θα το συζητήσουμε ξανά τον Ιούνιο στην Σύνοδο Κορυφής αν χρειαστεί και συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα, είπε.

«Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμα ότι «αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού. Φαντασιώσεις χαμένων αυτοκρατοριών και προβολή ισχύος που δεν είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου. Αυτό που δεν θέλουμε είναι ένταση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, είπε ακόμα.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός έστειλε ξανά μήνυμα προς την Τουρκία, έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως «δεν θα να κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων της τουρκικής ηγεσίας».

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This