Το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στη Σαντορίνη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, για να ενημερωθούν από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
«Βρίσκομαι σήμερα στη Σαντορίνη για να επιβλέψουμε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού. Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί» ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θήρας και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος.
![](https://www.pronews.gr/wp-content/uploads/2025/02/07/mitsotakis_santorini-3-e1738917637826-300x192.webp)
«Ακούμε με προσοχή τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των ειδικών. Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Να διαβεβαιώσω τους κατοίκους όλων των νησιών ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους και είναι καλύτερα να προετοιμαζόμαστε και να προλαμβάνουμε γεγονότα παρά να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Συνιστώ ψυχραιμία, να ακούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και ευχόμαστε γρήγορα το φαινόμενο αυτό να τελειώσει και το νησί να βρει τους κανονικούς του ρυθμούς» πρόσθεσε.
Θυμίζουμε ότι, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Σαντορίνη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την 1η Μαρτίου. Από χθες το πρωί, κλιμάκια από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.
Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο των Κυκλάδων, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών να καταγράφει μονάχα την Πέμπτη (6/2) περισσότερες από 30 σεισμικές δονήσεις μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το μεγαλύτερο να φτάνει τα 4,6 Ρίχτερ.
Σημειώνεται πως ανάμεσα στις χιλιάδες δονήσεις που έχουν σημειωθεί μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ανάφης, οι δύο μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί είναι 5,2 Ρίχτερ (5/2) και 5 Ρίχτερ (4/2). Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου είχαν ανιχνευθεί συνολικά περισσότεροι από 7.700 σεισμοί.
Παράλληλα, σήμερα Παρασκευή (7/2) σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 ρίχτερ με επίκεντρο 27 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα.