Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας. Η συζήτηση στη Bουλή γίνεται μετά από αίτημα-πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
«Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση, έλεγε ο αμερικανός πρόεδρος, Τόμας Τζέφερσον, πριν από δύο αιώνες, το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει με ευθύνη και συνέπεια αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει προκοπή χωρίς ασφάλεια. Όταν μιλάμε για πόρους που αφορούν στην εθνική άμυνα, δεν μιλάμε μόνο για τις δαπάνες, αλλά για την πάγια επένδυση στην πατρίδα σαν μένει σταθερή, ισχυρή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Χάρη στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, η χώρα μας υπερασπίστηκε τα δίκαιά της σε κάθε κρίση στο Αιγαίο και διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες με κράτη, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Η προάσπιση της ελευθερίας δεν μπορεί να χρηματοδοτείται μόνο από τα δημόσια ταμεία. Εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη.
Ποιος θα τοποθετούσε τα κεφάλαιά του σε μια χώρα με αφύλακτα σύνορα και σε ένα κράτος που η κυριαρχία δεν είναι άτρωτη», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας»
«Το παλαιότερο δίλημμα που το ακούγαμε συχνά από την αριστερά, κανόνια ή βούτυρο, είναι δίλημμα σαθρό αλλά και επικίνδυνο. Ιδίως σήμερα, αναμένουμε τις εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου για τους δασμούς», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Η δημοσιονομική ευρωστία είναι καθοριστικός μοχλός για μια αποτελεσματική αμυντική θωράκιση. Εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές, δεν υπάρχουν επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη.
Η σημασία της ισχύος των ΕΔ είναι προφανής. Χάρη και σε αυτές αντιμετώπισε κρίσεις, όπως αυτή στο μεταναστευτικό, ενώ το ίδιο συνέβη και σε κάθε κρίση στο Αιγαίο.
Όταν μιλάμε για πόρους που αφορούν την εθνική άμυνα, δεν μιλάμε μόνο για εξοπλισμούς αλλά για την πάγια δέσμευση της πατρίδας να μένει ισχυρή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Είναι ένα συνολικό σχέδιο που αφορά τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των ΕΔ στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας και αφορούν στην προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η Ελλάδα μέσω της ρήτρας διαφυγής, δεν θα γίνει αυτό αφορμή υπερβολών όχι μόνο γιατί βλέπουν οι αγορές αλλά και γιατί οι επιδόσεις της οικονομίας είναι παράγοντας ασφάλειας.
Πολλοί θεωρούσαν τις εξελίξεις αυτές ανέφικτες, όμως καταφέραμε να πετύχουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις που ωφελούν την Ελλάδα με κρισιμότερο τη ρήτρα διαφυγής για πρόσθετες επενδύσεις που δεν θα προσδιορίζονται στις δημοσιονομικές οροφές δίνοντας χώρο για υλοποίηση του προγράμματος εξοπλισμών.
Με βάση όλα αυτά είναι σαφές ότι η ΕΕ καλείται να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της. Η Ελλάδα εδώ και καιρό -και εγώ προσωπικά- έχει μιλήσει για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Στην αρχή ήμασταν λίγοι αυτοί που υπερασπιζόμασταν τη θέση αυτή. Οι εταίροι μας όμως, αντιλαμβανόμενοι τις αλλαγές, υιοθετούν τη θέση αυτή».
«Για πρώτη φορά τα στελέχη των ΕΔ είδαν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια»
«Απαιτείται η δημιουργία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, δεν είμαστε όμως εκεί ακόμα, έχουμε κάνει σημαντικό όμως βήμα. Το σχέδιο ReArm ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ οι υπερπατριώτες της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης επέλεξαν να απέχουν. Ας βγάλουν αποτέλεσμα οι πολίτες ποιοι είναι υπερπατριώτες στην πράξη και ποιοι στα λόγια», συμπλήρωσε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως είπε ακόμη, «24 καινούρια μαχητικά Rafalle, 3 νέες φρεγάτες Belharra, η πρώτη η ΚΙΜΩΝ θα παραληφθεί εντός του 2025. Ελικόπτερο Romeo, νέες τορπίλες και μια συνολική προσπάθεια να επενδύσουμε στην υποστήριξη οπλικών συστημάτων αλλά κάποιοι στο παρελθόν δεν είχαν προνοήσει να υπάρχουν πόροι για την υποστήριξη τους. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να μπορέσουμε να διορθώσουμε αστοχίες του παρελθόντος.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 σε Viper ουσιαστικά καρκινοβατούσε και πλέον τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Έχουμε συμφωνία με το Ισραήλ για την εκπαίδευση των Ικάρων μας.
Για πρώτη φορά τα στελέχη των ΕΔ είδαν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια στο μισθό και τα επιδόματά τους. Παρουσιάστηκε όχι το νέο μισθολόγιο των ΕΔ αλλά μια νέα φιλοσοφία για το πως θα διαχωριστεί από το βαθμολόγιο και να αντιστοιχεί στις υπηρεσίες που παρέχουν στην πατρίδα αλλά και να προσελκύσουμε νέα παιδιά.
Οι αυξήσεις που είναι συμφωνημένες δίνονται σε 3 φάσεις. Τα 30 ευρώ από την αύξηση του Κατώτατου, τα 100 ευρώ που αφορούν και τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας από την 1η Ιουλίου και οι συμφωνημένες αυξήσεις από το 2026 και μετά και σε όσους εξέφρασαν και έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για το τι συμβαίνει πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει θέλω να τονίσω ότι έχουμε αποδείξει την διαχρονική μας στήριξη σε κάθε κατηγορία. Αυτό θα φανεί και στην επόμενη ΔΕΘ.
Θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και αυτή η κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας».
25 δισ. το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα
«Είναι σαφές γιατί η χώρα χρειάζεται μακροχρόνιο σχέδιο γιατί έτσι θα μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό για τις ανάγκες του σήμερα και τις δυνατότητες του αύριο. Διαφορετική η φιλοσοφία έγκρισης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Παλιά βάζαμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Εγκρίναμε σωρηδόν εξοπλιστικά και το αποτέλεσμα ήταν ένας τυπικός σχεδιασμός στα χαρτιά που ξεπερνούσε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Τώρα ο υπουργός γνωρίζει ότι έχει στη διάθεσή του 25 δισ. και εκεί πρέπει να χωρέσουν οι κρίσιμες και απαραίτητες επιλογές.
Βασική φιλοσοφία είναι η ενσωμάτωση των νέων αμυντικών τεχνολογιών και πως βλέπουμε στην πράξη να αλλάζει το θέατρο των επιχειρήσεων. Μη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, συστηματική αξιοποίηση του ΑΙ έμφαση στην κυβερνοάμυνα και κυβερνοεπίθεση. Όλα πρέπει να ενσωματωθούν στον μακροχρόνιο σχεδιασμό των ΕΔ. Ευέλικτα οπλικά συστήματα που μπορούν να αναβαθμίζονται και μας τα έχει αποδείξει στην πράξη η εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία. Η τεχνολογική υπεροχή είναι βασικό συστατικό.
Η δεύτερη παράμετρος είναι η εγχώρια προστιθέμενη αξία. Δαπανήσαμε στο παρελθόν δεκάδες δις σε οπλικά συστήματα χωρίς να χτίσουμε και να εισπράξουμε το αντισταθμιστικό όφελος για μια ευρωστη εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για προστιθέμενη αξία σε όλα τα προγράμματα που θα δρομολογηθούν τα επόμενα χρόνια και αυτός είναι όρος απαράβατος. Το πιο εμβληματικό έργο είναι «Η ασπίδα του Αχιλλέα» ένας θόλος που θα μπορεί να μας προστατεύει σε 5 επίπεδα. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση τα επόμενα χρόνια και πρέπει να συμπεριλαμβάνει προστιθέμενη αξία», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.
«Το κράτος πρέπει να συνεργαστεί με το ελληνικό σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. Ο τρίτος άξονας αφορά τη διαρκή υποστήριξη των συστημάτων που έχουμε προμηθευτεί. Τα συστήματα που αγοράζουμε είναι ακριβά και πολυδάπανα και αν δεν έχουμε φροντίσει την συντήρησή τους θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό γιατί σεβόμαστε τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων. Θέλω επίσης να επαναλάβω την υποστήριξή μου στη δύσκολη πρωτοβουλία του Υπουργείου για την αναδιάταξη των δυνάμεων μας και να έχουμε διαθεσιμότητες στις μονάδες που είναι κρίσιμες.
Οι καιροί αλλάζουν δραματικά και έχουμε χρέος να συμβαδίζουμε με τα προτάγματά τους. Είμαστε μια χώρα μικρή σε έκταση αλλά πολύ μεγάλη σε γεωπολιτική σημασία. Μια χώρα με μεγάλες φιλοδοξίες, όχι επιθετικές αλλά σταθερά αποτρεπτικές. Σε μια ασταθή διεθνή συγκυρία οφείλουμε να διατηρήσουμε την εσωτερική μας σταθερότητα, εδραιωμένη στην εθνική μας κυριαρχία. Η αμυντική μας πολιτική αποκτά τόσο υπαρξιακά όσο και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς ασφάλεια και κυριαρχία. Και δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια χωρίς χρηματοδότηση από μια ισχυρή οικονομία. Δεν θα κάναμε όλα αυτά αν δεν είχε αναταχθεί πλήρως η οικονομία και δεν είχαμε κερδίσει την δημοσιονομική σταθερότητα. Στην άμυνα περιλαμβάνεται εκτός από την φύλαξη των συνόρων.
Πλέον πολύπλευρες υβριδικές απειλές είτε έχουν μορφή οργανωμένων μεταναστευτικών ροών, είτε κυβερνοεπιθέσεων με συχνό στόχο τη χειραγώγηση μιας κοινωνίας. Την επιτελική ευθύνη για την παρακολούθηση αυτών των σύμφυτων υβριδικών απειλών δίπλα στο υπουργείο εθνικής άμυνας θα την έχει η γραμματεία εθνικής ασφάλειας αναβαθμίζοντας το σύμβουλο εθνικής ασφάλειας σε μια ευέλικτη δομή υπό την προσωπική μου παρακολούθηση. Είμαστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, τιμούμε τη συμμαχία μας αλλά ταυτόχρονα είμαστε χώρα της ΕΕ και η Ελλάδα θα αποτελέσει κεντρικό βραχίονα».
Σημειώνεται πως τον λόγο αναμένεται να λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη κάθε κόμματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετείται πρώτος και τους πολιτικούς του αντιπάλους να ασκούν κριτική με αιχμή και τις αυξήσεις στο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες προκάλεσαν αναταράξεις και στο εσωτερικό της ΝΔ.