Στον όμιλο Μήτση το «Grand Hotel» της Ρόδου

Με τίμημα στα πέριξ των 38 εκατ. ευρώ το ξενοδοχείο «Grand Hotel» στη Ρόδο, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, περνά στον όμιλο Μήτση, μισθωτή μέχρι σήμερα….
της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας. Μετά από πολύμηνες επαφές, η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι τετελεσμένη, με κάποιες ελάχιστες λεπτομέρειες προς υπογραφή.

Από την πλευρά της, η ιδιοκτήτρια Εθνική Τράπεζα αναζητεί εδώ και καιρό αγοραστή για το «Grand Hotel», το οποίο μισθώνει ο γνωστός ξενοδοχειακός όμιλος ήδη από το 1989. Ο όμιλος της Εθνικής είχε γνωστοποιήσει εδώ και καιρό την πρόθεσή του να προχωρήσει στην πώληση του ξενοδοχείου της στη Ρόδο, στο πλαίσιο της πολιτικής του για ρευστοποιήσεις συμμετοχών που είναι άσχετες με τις βασικές του δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό έκλεισε και η συμφωνία με τον όμιλο Μήτση, ο οποίος συμπληρώνει αισίως μία 25ετία στο τιμόνι του ξενοδοχείου και βγαίνει από μία χρονιά – το 2013 – η οποία ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη για τον όμιλο, δεδομένης της πληρότητας του δικτύου των 20 μονάδων που διαθέτει ανά την Ελλάδα και της αύξησης σε επίπεδο τζίρου σε ποσοστό που ξεπέρασε το 10%.

Για τον όμιλο της Εθνικής η πώληση του «Grand Hotel» σηματοδοτεί τη δεύτερη μεγάλη συμφωνία και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα όσον αφορά τις ρευστοποιήσεις συμμετοχών της στον ξενοδοχειακό τομέα, μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό για την πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, που έκλεισε με πλειοδότρια την Jermyn Street Real Estate Fund IV LP (fund το οποίο διαχειρίζεται η AGC Jermyn Street IV), έναντι τιμήματος ύψους 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το «Grand Hotel» είναι, μετά τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, η δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή της Τράπεζας στο κομμάτι των ξενοδοχείων και έπεται το «Gerakina Beach» στη Χαλκιδική, το οποίο επίσης οδεύει προς πώληση.

Σημειώνεται εδώ ότι ο τελευταίος διαγωνισμός για το «Gerakina Beach» (ο δεύτερος για το 2013), με τίμημα στα 17 εκατ. ευρώ, κηρύχθηκε άγονος δεδομένου ότι τελικά δεν εμφανίσθηκαν ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Για το εν λόγω ξενοδοχείο ενδιαφέρον είχε επιδείξει το επενδυτικό fund της OAKTREE, σε συνεργασία με βορειοελλαδίτικο όμιλο και μάλιστα οι διαδικασίες είχαν προχωρήσει και στο due diligence, ωστόσο το fund δεν εμφανίστηκε στον διαγωνισμό του περασμένου Δεκεμβρίου. Ως προς το επόμενο βήμα από πλευράς του τραπεζικού ομίλου, βάσει του κανονισμού, σε διάστημα ενός τριμήνου από τον τελευταίο διαγωνισμό έχει δικαίωμα να δεχθεί προσφορά από ενδιαφερόμενο επενδυτή ο οποίος θα προσφέρει το τίμημα του τελευταίου διαγωνισμού (ήτοι τα 17 εκατ. ευρώ), ενώ μετά την παρέλευση του τριμήνου κι εφόσον δεν υπάρξει επενδυτής είναι ανοικτό το ενδεχόμενο προκήρυξης νέας διαγωνιστικής διαδικασίας. Οι πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι η Εθνική πραγματοποιεί εκ νέου επαφές με το fund, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Η πώληση του «Grand Hotel» έχει μία ακόμη παράμετρο, αυτή τη φορά σε σχέση με το εγχώριο real estate και τον ξενοδοχειακό κλάδο: Επιβεβαιώνει την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια αγορά, αλλά και τους υποστηρικτές της άποψης – ειδικά από τον κλάδο των ακινήτων – ότι από το 2013 και μετά θα υπάρξουν αρκετές συμφωνίες αγοραπωλησιών, οι οποίες έλειπαν από την αγορά τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Ρεπορτάζ: Στεφανία Σούκη
souki@kerdos.gr
Κέρδος online

Pin It on Pinterest