Καλά νέα για τη Ρόδο – Γεννήθηκαν δυο νέα μικρόσωμα αλογάκια! (φωτογραφίες & βίντεο)

Δύο νέα πουλάρια και μάλιστα Ροδιτόπουλα στην καταγωγή σε βάθος αιώνων, αριθμεί πλέον ο Σύλλογος Προστασίας του Μικρόσωμου Αλόγου της Ρόδου “Φαέθων”.

Τα δύο νεαρά αλογάκια ένα αρσενικό και ένα θηλυκό είναι περίπου ηλικίας 1-2 μηνών.Τα δυο αλογάκια έδωσαν ιδιαίτερη χαρά στον Σύλλογο που προσπαθεί με πολλές δυσκολίες να διατηρήσει και αυξήσει τον αριθμό αυτού του τόσο μοναδικού στον κόσμο είδους.

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου :

Όλες οι φυλές αλόγων , όπως και τα αλογάκια της Ρόδου ,ζωολογικά ανήκουν στην οικογένεια EQUUS CAVALLUS CAVALLUS Μελέτες Ελλήνων και ξένων ερευνητών που έχουν γίνει κατά καιρούς προσδιορίζουν το ροδίτικο αλογάκι ως απόγονο του αλόγου του Ελληνικού αρχιπελάγους. Το άλογο αυτό ευημερούσε για χιλιετίες στα νησιά του αιγαίου και στα παράλια της ανατολικής μεσογείου. Ο λόγος της μεγάλη γεωγραφικής του διασποράς ήταν η χρηστική του άξια, o καλός του χαρακτήρας και οι ελάχιστες διατροφικές του απαιτήσεις. Η τέλεια προσαρμογή στο περιβάλλον διαβίωσης του και ο νησιώτικος του αποκλεισμός συνέβαλαν στην διατήρηση των χαρακτηριστικών του .

Τα αλογάκια της φυλής της Ρόδου έχουν ένα χαρακτηριστικό που τα κάνει μοναδικά. Το ροδίτικο αλογάκι είναι από τα ποιο μικρόσωμα άλογα στον κόσμο .Αυτό δε που κάνει το αλογάκι μας πολύτιμο είναι ότι η μικροσωμεία του αυτή είναι αποτέλεσμα φυσικής επιλογής και όχι ανθρώπινης παρέμβασης . Το αλογάκι μας έχει ύψος ακρωμίου περίπου 110 εκατοστά. Σε αντίθεση με της περισσότερες μικρόσωμες φυλές έχει σώμα κομψό, με τέλειες αναλογίες, θυμίζοντας μεγαλόσωμα άλογα. Το σώμα του είναι αρμονικό καθώς οι ώμοι είναι στο ίδιο ύψος με τα καπούλια και το μήκος του σώματος είναι λίγο μεγαλύτερο από το ύψος του αλόγου. Τα πόδια του είναι λεπτά, γερά και μυώδη, καταλήγουν δε σε μικρές και σκληρές οπλές. Η ουρά είναι πολύ πυκνή και φτάνει σχεδόν έως το έδαφος, το κεφάλι του έχει ευρύ μέτωπο, μεγάλα μάτια και μεσαίου μεγέθους αυτιά. Ο λαιμός του είναι μυώδης, η χαίτη του είναι πυκνή , μακριά και πλούσια. Το χρώμα του τριχώματος του είναι ορφνό βαθύ ή καστανέρυθρο και ορισμένα άλογα παρουσιάζουν λευκές κηλίδες στο μέτωπο. Το μικρόσωμο αλογάκι της Ρόδου ,δηλαδή το αλογάκι μας ,είναι ένα ζωντανό σύμβολο της ροδίτικης φυσικής κληρονομίας που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή του ανθρώπου προσφέροντας ακούραστα τις υπηρεσίες του για πολλούς αιώνες και πρέπει να συνεχίσει την λαμπρή πορεία που του αρμόζει και στο μέλλον. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ας κάνουμε κάτι για το αλογάκι μας το αξίζει , του το οφείλουμε

Δείτε φωτογραφίες απο τα νεαρά αλογάκια:

Δείτε βίντεο:

Πως θα πάτε να τα δείτε :

Τα αλογάκια μας έχουν το δικό τους χώρο και βρίσκεται στην περιοχή Νάπες του Κοινοτικού διαμερίσματος Αρχαγγέλου.

Όταν έρχεστε από την πόλη της Ρόδου με κατεύθυνση την Λίνδο, στο 32ον χιλιόμετρο,  στην δεξιά πλευρά του δρόμου, υπάρχει η πινακίδα με το λογότυπο του συλλόγου μας που σας καθοδηγεί.

Όταν έρχεστε από την Λίνδο με κατεύθυνση την πόλη της Ρόδου και βρεθείτε έξω από το Κοινοτικό διαμέρισμα Αρχαγγέλου, θα βρείτε μέσα στη λεωφόρο ένα βενζινάδικο της ΕΚΟ. Μετά 200 μέτρα, στην αριστερή πλευρά του δρόμου,υπάρχει η πινακίδα με το λογότυπο του Συλλόγου μας που σας καθοδηγεί.

Ο δρόμος από την λεωφόρο Ρόδου Λίνδου έως και τις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Φαέθων είναι άσφαλτος.

Ευχαριστούμε τον εθελοντή Νικόλα Γουδή για τις φωτογραφίες και τα βίντεο

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ !