Ένας θολωτός μυκηναϊκός τάφος που ερευνήθηκε σε μικρή απόσταση από την Άμφισσα, πρώτος αυτού του είδους που έχει αποκαλυφθεί έως σήμερα στη Δυτική Λοκρίδα, δίνει πληροφορίες για την τοπογραφία της περιοχής, την κατοίκηση της, τα ταφικά έθιμα και τη διακίνηση πολύτιμων αντικειμένων.
Η μελέτη των ευρημάτων δείχνει ότι ο τάφος χρησιμοποιήθηκε για περισσότερο από δύο αιώνες, από τον 13ο έως τον 11ο αι. π.Χ. Στον ταφικό θάλαμο βρέθηκε μεγάλη ποσότητα οστεολογικού υλικού, το οποίο είχε σωρευθεί χωρίς τάξη περιμετρικά στα τοιχώματα του θαλάμου, ενώ στο μέσο ερευνήθηκαν λίγες, κάπως καλύτερα διατηρημένες ταφές.
Από τα ευρήματα του τάφου αναφέρονται αρκετά αγγεία, κυρίως ψευδόστομοι αμφορείς, μικρά αγγεία για την αποθήκευση αρωματικών ελαίων, ειδώλια , χάλκινα αντικείμενα, όπως μια αιχμή δόρατος, ένα σπαθί και ένα βαθύ κύπελλο καθώς και μεγάλος αριθμός κοσμημάτων, δακτυλίδια, κυρίως χάλκινα και ένα χρυσό με έγγλυφη διακόσμηση , ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους που συνθέτουν περιδέραια , και σφραγιδόλιθοι, πολλοί από τους οποίους φέρουν έγγλυφη διακόσμηση με θέματα εμπνευσμένα από το ζωικό βασίλειο.
Η πλήρης επιστημονική δημοσίευση θα γίνει από ομάδα αρχαιολόγων και αναμένεται να προσφέρει νέα δεδομένα για τις γνώσεις μας που αφορούν στην αρχαιολογική και ιστορική εξέλιξη της περιοχής.
enikos.gr