Μίκα Ιατρίδη – Είναι ώρα να επαναφέρουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας

«Ο Προϋπολογισμός του 2023 συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας μας, στη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν περισσότερη ανάγκη και στην ισχυροποίηση της χώρας μας, μέσω της αμυντικής θωράκισης της» επισήμανε η Μίκα Ιατρίδη στην ομιλία της στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2023.

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. τόνισε ότι το 2022 η ανάπτυξη της οικονομίας κινήθηκε στο 5,6% και για το 2023 προβλέπεται ανάπτυξη με ρυθμό τριπλάσιο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Την ίδια στιγμή, οι ξένες άμεσες επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται ουσιαστικά, η ανεργία συρρικνώνεται σημαντικά και το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποχωρεί εντυπωσιακά μια και αναμένεται να πέσει κάτω από το 160% το 2023. Η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι η Κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στη μείωση της φορολογίας, κάτι που το κάνει απαρέγκλιτα από το 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μίκα Ιατρίδη αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μέτρο που κατάργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα που έχει αναδείξει προσωπικά και η ίδια.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου, ανέφερε στην ομιλία της ότι, αφού ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας πέτυχαν την απόφαση του ECOFIN για τη μόνιμη επαναφορά των μειωμένων συντελεστών το 2025, «είναι ώρα, να επαναφέρουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα, το Βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και το Ιόνιο. Είναι ώρα να τους επαναφέρουμε, για λόγους εθνικούς, και κυρίως γιατί το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι χαριστικό για εμάς τους νησιώτες, αλλά αντιστάθμισμα στην εδαφική ασυνέχεια και τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε!»

Περαιτέρω, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. επισήμανε ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είδαν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στις ασφαλιστικές εισφορές, στην εισφορά αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» και παρέθεσε και ορισμένες κρίσιμες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης όπως, την αντιμετώπιση, στο μέτρο του δυνατού, του υψηλού κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με μέτρα 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022 και επιπλέον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2023, την ενίσχυση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και, πρόσφατα των αλιέων, την αύξηση των κύριων συντάξεων κατά 7,75%, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου ανέφερε ακόμα ότι ελήφθησαν μέτρα για την κοινωνική στέγη και κατοικία, όπως η χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια, αυξήθηκαν οι κοινωνικές παροχές κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ τη διετία 2022-2023, ενισχύθηκαν οι δημόσιες επενδύσεις με δαπάνες οι οποίες θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ, 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, εκ των οποίων 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Μίκα Ιατρίδη έκανε και ιδιαίτερη αναφορά και για τις αμυντικές δαπάνες, σημειώνοντας «τέλος, και κάτι πολύ σημαντικό, για όλη την Ελλάδα, αλλά ειδικά για εμάς τους ακρίτες νησιώτες, ενισχύσαμε την εθνική μας άμυνα, με δαπάνες 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022-2023, έναντι ετήσιων δαπανών μόλις 500 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόσφατο παρελθόν».

Η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε ακόμα και στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας και στον ιδιωτικό τομέα, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 και την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που αύξησε τις ποινές για τις ανθρωποκτονίες, τη σεξουαλική παρενόχληση, εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Η Μίκα Ιατρίδη επισήμανε, ακόμα, ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι πιστώσεις για τις ακτοπλοϊκές γραμμές δημόσιας υπηρεσίας, προκηρύχθηκαν πολυετείς συμβάσεις για τις μικρές γραμμές, γίνονται προσπάθειες για την αναβάθμιση γραμμών όπως της Κάσου και της Καρπάθου και ότι επεκτάθηκε το Μεταφορικό Ισοδύναμο στο σκέλος των καυσίμων σε νησιά όπως η Κάλυμνος, η Κίναρος, η Λέβιθα, η Τέλενδος και η Ψέριμος.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου ολοκλήρωσε την ομιλία της σημειώνοντας τα εξής:

«Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε μάθει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.

Είμαστε διαχρονικά η παράταξη των μεγάλων και δικαιωμένων επιλογών, για αυτό και ψηφίζουμε άλλον ένα Προϋπολογισμό ευθύνης, άλλον έναν Προϋπολογισμό προοπτικής!»

Pin It on Pinterest