Εξασφαλίστε τη σωστή συντήρηση και δεξαμενισμό των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος

Μίκα Ιατρίδη: «Εξασφαλίστε τη σωστή συντήρηση και δεξαμενισμό των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος».

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη, σχετικά με την ελλιπή συντήρηση και δεξαμενισμό των σκαφών του Λιμενικού Σώματος.

Στο κείμενο της ερώτησης η βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι το σύνολο, σχεδόν, των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος δεν συντηρείται σωστά, ούτε τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα των δεξαμενισμών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκάφη που έχουν να «ανέβουν» στη δεξαμενή πάνω από δυο χρόνια.

Η Μίκα Ιατρίδη ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να πληροφορηθεί τους λόγους για την ελλιπή συντήρηση και τα αντίστοιχα μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος να συντηρούνται σωστά και στην ώρα τους.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα: «Ελλιπής και εκτός προθεσμιών η ετήσια συντήρηση και ο δεξαμενισμός των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δίνουν σε καθημερινή βάση τη μάχη τόσο για την αντιμετώπιση του κύματος παράνομης μετανάστευσης, όσο και για την άριστη επιτέλεση των λοιπών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους.

Τη μάχη αυτή, όμως, αναγκάζονται να τη δώσουν με πλωτά μέσα, τα οποία δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, όπως προέκυψε, μεταξύ άλλων, και από την πρόσφατη κινητοποίηση που έλαβε χώρα στη Σύμη.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι τωρινή και αφορά στο σύνολο, σχεδόν, των πλωτών μέσων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τόσο στα Δωδεκάνησα και το Αιγαίο γενικότερα, όσο και στο Ιόνιο. Βασικό ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι προθεσμίες για τις προβλεπόμενες εργασίες συντήρησης, με αποτέλεσμα τα πλωτά σκάφη να μην δεξαμενίζονται και να μην περνούν την ετήσια συντήρηση τους στην ώρα τους. Για παράδειγμα, πολλά από τα σκάφη έχουν να δεξαμενιστούν πάνω από δυο χρόνια, όταν πρέπει να δεξαμενίζονται μία φορά το χρόνο.

Επειδή, τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. χρειάζεται να έχουν στη διάθεση τους τα πλωτά μέσα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Επειδή το φιλότιμο τους μόνο, δεν αρκεί για την άψογη επιχειρησιακή ετοιμότητα των σκαφών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Γιατί δεν τηρούνται οι προθεσμίες για τον ετήσιο δεξαμενισμό και συντήρηση των πλωτών μέσων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.;
2. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και στην ώρα της συντήρηση των σκαφών αυτών;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Pin It on Pinterest