Μίκα Ιατρίδη: «Εθνική ανάγκη να κατοικούνται τα νησιά του Αιγαίου μας».

Να αντιληφθεί η κυβέρνηση και οι βουλευτές που τη στηρίζουν, ότι το να παραμείνουν οι κάτοικοι στα νησιά της ακριτικής Ελλάδας είναι πρώτα και πάνω από όλα εθνικό θέμα, επεσήμανε η Μίκα Ιατρίδη στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το φορολογικό και εργατικό καθεστώς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη νησιωτική Ελλάδα.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου χαρακτήρισε «ξεδιάντροπη» την εισήγηση να μην ενισχυθούν οικονομικά οι κάτοικοι της Ψερίμου, λόγω της θεομηνίας που υπέστησαν, και κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς να δουν με προσοχή τι συμβαίνει στη νησιωτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ερήμωση των νησιών και οι συνακόλουθες επιπτώσεις για την ελληνική ΑΟΖ, θα προκαλέσουν σημαντικά ζητήματα για τη χώρα μας.

Στη συνέχεια, η Μίκα Ιατρίδη αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που πληρώνουν διπλό «χαράτσι» στην Τήλο, στην πιστοποίηση των ΑμΕΑ από τα Κέντρα Πιστοποίησης και το κόψιμο των επιδομάτων τους, στο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, το οποίο κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό και στο γεγονός ότι πολλοί επαγγελματίες που είχαν ασφαλιστεί λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων στο ΟΓΑ, καλούνται τώρα να πληρώσουν υπέρογκες προσφορές στον ΟΑΕΕ.

«Η πολιτική που μας επιβάλλουν οι δανειστές μας και ακολουθεί πειθήνια η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή απαξίωση τη νησιωτική Ελλάδα», σημείωσε η Μίκα Ιατρίδη, τονίζοντας ότι «αυτό που λέμε, δεν είναι αντιπολιτευτική ρητορική, είναι η πραγματικότητα στην οποία ζούμε οι ακρίτες νησιώτες».

http://www.youtube.com/watch?v=QY1aWJlJiJI&feature=youtu.be

Ακολουθούν σημεία ομιλίας από την παρέμβαση της βουλευτού Δωδεκανήσου:

Οι επιθεωρητές που ξεδιάντροπα σας έστειλαν την εισήγηση ότι οι κάτοικοι της Ψερίμου δεν δικαιούνται οικονομική βοήθεια θα πρέπει να ξαναπάνε, μαζί με σας, για να δουν τι σημαίνει να ζεις στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα.

Επιτέλους, υπάρχουν και τα εθνικά θέματα. Ερημώνουν τα νησιά μας και η κυβέρνηση και οι βουλευτές του έθνους, πρέπει να αντιληφθούν τι σημαίνει να κατοικούνται τα νησιά μας.

Η πολιτική που μας επιβάλλουν οι δανειστές μας και ακολουθεί πειθήνια η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή απαξίωση τη νησιωτική Ελλάδα. Αυτό που λέμε, δεν είναι αντιπολιτευτική ρητορική, είναι η πραγματικότητα στην οποία ζούμε οι ακρίτες νησιώτες.

Είναι, πιστεύω, απόλυτα αποκαλυπτικές οι επιστολές του Επιμελητηριακού Ομίλου, τόσο στον Υπουργό Οικονομικών, όσο και στον Υπουργό Εργασίας. Βέβαια, το Υπουργείο Οικονομικών είναι ο βασικός υπεύθυνος για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η νησιωτική Ελλάδα.

Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάργηση των φορολογικών υπηρεσιών (ΔΟΥ) σε πολλά νησιά μας, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στους ελάχιστους εναπομείναντες επιχειρηματίες, ειδικά των μικρών απομακρυσμένων νησιών, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινούνται για να λύσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις τους.

Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται λες και τα νησιά ενώνονται με γέφυρες. Διαβάστε τους γεωγραφικούς χάρτες. Αγνοείτε την ελλιπέστατη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ιδιαίτερα το χειμώνα.

Έτσι, όμως, δεν μπορεί να προωθηθεί καμία επιχειρηματικότητα, δεν μπορούν να επιβιώσουν οι υπάρχοντες επιχειρηματίες. Είναι γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και όσοι εισηγούνται τα φορολογικά μέτρα, είναι εκτός πραγματικότητας.

Για εμάς, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το ζήτημα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, συνεχίζει και παραμένει ανοικτό, και έρχεται στην επιφάνεια σε κάθε ευκαιρία. Στη δανειακή σύμβαση, θυμίζω, προβλέπεται με σαφήνεια η κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, σελ. 384 και 414.

Και δεν είναι κάτι που το προωθούμε εμείς για αντιπολιτευτικούς λόγους, καταρχήν το λέει το Μνημόνιο με σαφήνεια, και διατηρείται στην επικαιρότητα με διαρροές είτε από δημοσιεύματα, ή και από κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών.

Για τα ζητήματα που άπτονται του Υπουργείου Εργασίας έχουμε κάνει συνεχείς ερωτήσεις. Ας μας απαντήσει ο παριστάμενος κ. Υπουργός τι θα γίνει με τις λίστες της ντροπής για τα ΑΜΕΑ που περιμένουν να πιστοποιηθούν από τα ΚΕΠΑ – έκανα ερώτηση πριν μια εβδομάδα – και σε πολλούς έχει κοπεί το επίδομα που είναι και ο μοναδικός πόρος επιβίωσης τους. Έχουμε οικογένειες με καρκινοπαθείς.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό ζήτημα είναι ότι ξενοδόχοι και επιχειρηματίες έχουν ασφαλιστεί στο ΟΓΑ, με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια που ισχύουν για τα μικρά νησιά και τώρα καλούνται να πληρώσουν εισφορές στο ΟΑΕΕ που ξεπερνούν τα έξι χρόνια και ποσά που πρέπει να καταβληθούν γύρω στις 20.000 ευρώ.

Επειδή είχα καταθέσει ερώτηση πριν ένα χρόνο, μου είχατε απαντήσει ότι υπήρχαν πολλοί που είχαν εκμεταλλευτεί τα πληθυσμιακά κριτήρια και ο ΟΓΑ είχε μετατραπεί σε ΟΑΕΕ. Σε κάθε περίπτωση οι ακρίτες νησιώτες, ειδικά των μικρών νησιών (κάτω από 3100 κατοίκους) ούτε το εισόδημα έχουν, ούτε μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μεγαλοεπιχειρηματίες. Πρέπει να δώσετε λύση και να τροποποιήσετε το ν.3846/2010.

Σε αυτό το σημείο, το είχα αναφέρει και στην ερώτηση μου πριν ένα χρόνο, μπορείτε να υιοθετήσετε το σημείο 4, της επιστολής του Επιμελητηριακού Ομίλου προς τον κ. Βρούτση.

Οι νησιώτες κάνουν το παν για να κρατήσουν τα νησιά μας ζωντανά, και με την παρουσία τους διασφαλίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό καθεστώς, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υιοθετηθούν οι προτάσεις του Επιμελητηριακού Ομίλου, γιατί αυτές βασίζονται στην πραγματικότητα και την κοινή λογική, η οποία και προφανώς δεν υπάρχει στο Υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος σας καλώ να δείτε ξανά την πρόταση μας για ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που έχουν ή μεταφέρουν την έδρα τους στα νησιά μας και το 50% των εργαζόμενων είναι Έλληνες πολίτες.

Pin It on Pinterest