“Άλλη μια χαμένη ευκαρία για την πόλη μας…”

Πριν δύο χρόνια καταθέσαμε στις αρμόδιες τοπικές αρχές πρόταση για τη δημιουργία Μουσείου Ισλαμικής (Κεραμικής) Τέχνης στο υπό επισκευή τζαμί του Ρετζέπ Πασά. Θεωρούσαμε ότι η αποκατάσταση του κτιρίου δεν ήταν το μόνο που έπρεπε να γίνει. Εξίσου σημαντικό ήταν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε το κτίριο να «επαναλειτουργήσει» και να συνεισφέρει στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στην οικονομία της πόλης μας. 
Μάλιστα, είχαμε προτείνει ως ιδανικό συνεργάτη το Μουσείο Μπενάκη τονίζοντας τα οφέλη για την πόλη μας απ’ αυτή τη συνεργασία.
Η πρόταση μας αγνοήθηκε από τους τοπικούς άρχοντες. Έλλειψη ενδιαφέροντος; Έλλειψη οράματος; Επαρχιωτισμός; Έλλειψη ικανότητας διαχείρισης του πολιτιστικού πλούτου μας; Δεν αγνοήθηκε όμως από το Μουσείο Μπενάκη που εξέφρασε ζωηρό ενδιάφερον. Δυστυχώς όμως η πρόταση μας δεν προχώρησε λόγω έλλειψης υποστήριξης της.
Σήμερα διαβάζουμε παρόμοια πρόταση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη για τη δημιουργία Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης στην πόλη του με τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη.
Κρίμα, η Ρόδος θα μπορούσε να ήταν πρώτη αλλά…

 
Χριστόδουλος Μαλιαράκης

Pin It on Pinterest