Επέζησε απο βανδαλισμούς, απο εμπρησμό, απο μπουλντόζες και φαίνεται πως πάλι μεθοδεύεται η καταστροφή των αλευρόμυλων αυτή την φορά μέσω ΤΕΕ όπου και ζητήθηκε να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος της κατεδάφισης.
Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο που ειναι προστατευόμενο ως μνημείο αλλά σημαντικό και για τις αναμνήσεις των Ροδίων. Άλλωστε αυτά τα κτήρια είναι που έδωσαν δουλειά και τροφή στους πατεράδες μας και ορθοπόδησαν την σημερνή οικονομία της Ρόδου.
Σε άλλες πόλεις αντίστοιχα κτήρια όχι μόνο δεν κατεδαφίζονται αλλά αναδεικνύονται και αξιοποιούνται στο έπακρο και παίρνουν νέες χρήσεις διασώζοντας τόσο την αρχιτεκτονική τους όσο και τις “αναμνήσεις” του τόπου.
Στη Ρόδο που κάποιοι θέλουν να την κάνουν μόνο τσιμέντο και ανεμογεννήτριες, αυτά τα κτήρια παραμένουν ένας ζωντανός πολιτιστικός θησαυρός που θυμίζει τους κόπους των γονέων μας για να οικοδομηθεί το νησί.
Ακόμα και το κτήριο των αλευρόμυλων έτσι όπως κάποιοι σκόπιμα το κατάντησαν, μπορεί να διασωθεί και υπάρχουν και αντίστοιχα παραδείγματα απο το εξωτερικό. Η σύγχρονη μηχανική και αρχιτεκτονική έχει λύσεις για να το αναδείξει και πάρει νέες χρήσεις.
Η περιοχή θα μπορούσε να πάρει μια σημαντική ανάσα και να αναδειχθεί, αν οι τοπικές αρχές ενδιαφερόντουσαν για την ανάδειξη και αξιοποίηση των κτηρίων.
O αλευρόμυλος SAMICA αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του ιταλικού ρασιοναλισμού, καθώς πρόκειται για μία επιβλητική κατασκευή με τη μορφή της να υποτάσσεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της βιομηχανίας. Το εγκαταλελειμμένο σήμερα κτίριο ήταν αναμφίβολα σύμβολο της βιομηχανικής άνθησης του νησιού.
Είναι παράδοξο στη Ρόδο που μνημονεύομαι κάθε τρείς και λίγο τα σπουδαία έργα που άφησαν στο νησί οι Ιταλοί κατακτητές, να θέλουμε να καταστρέψουμε ένα μέρος τους αντί να το αξιοποιήσουμε.
Παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με κτήρια πολύ παλιότερα που απέκτησαν νέα πνοή.
Κλωστοϋφαντουργείο Ζησιμάτου 1914
Εργοστάσιο Λαδοπουλου 1928 – Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση και βρίσκεται σε εξέλιξη
IRIS 1925
Διαβάστε επίσης: Ανεμογεννήτριες και Μαρίνα Ρόδου η ίδια ιστορία, άλλοι κομπάρσοι
Διαβάστε επίσης: Μεθοδεύεται εκ νέου η κατεδάφιση των αλευρόμυλων SAMICA
Διαβάστε επίσης:Η κοινότητα Απολλώνων συνεδριάζει – Στα θέματα η λήψη απόφασης για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη περιοχή «Ιτριώνας»
Διαβάστε επίσης: Στη δημοσιότητα ο χάρτης με τα ενεργά σεισμικά ρήγματα στην Ελλάδα – Πολλά ρήγματα στο νησί της Ρόδου
Διαβάστε επίσης: Ζητάνε να μην παραδώσει ο Αλέξανδρος Κολιάδης πάλι την καθαριότητα σε ιδιώτες
Διαβάστε επίσης: Ρόδος: Γεμάτο σκουπίδια το κέντρο της πόλης
Διαβάστε επίσης: Τι σχολιάζουν οι πολίτες της Ρόδου για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μπει “λουκέτο” σε επώνυμα μαγαζιά του νησιού