Σύλληψη παράνομων μεταναστών στην Κω και θανάσιμος τραυματισμός αλλοδαπού διακινητή τους

Πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Κω ενημερώθηκε από στρατιωτικό παρατηρητήριο για παράνομη αποβίβαση μεταναστών στην ανωτέρω περιοχή, από ταχύπλοο σκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Στο σημείο έσπευσε πλωτό περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε  ταχύπλοο σκάφος με έναν επιβαίνοντα, να απομακρύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές.

Παρά τους επανειλημμένους συριγμούς και τα συνεχή προειδοποιητικά σήματα του πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για διενέργεια ελέγχου, ο επιβαίνων χειριστής όχι μόνο δεν ανέκοψε ταχύτητα, αλλά αντιθέτως επιδίωξε να διαφύγει με επικίνδυνους ελιγμούς και συνεχείς προσπάθειες εμβολισμού του περιπολικού σκάφους, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα του πληρώματος του πλωτού περιπολικού.

Κατά την εξέλιξη της επιχείρησης η οποία διεξήχθη εξ’ ολοκλήρου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αποδεσμεύτηκαν κανόνες εμπλοκής, για την ακινητοποίηση του ταχύπλοου σκάφους και τη σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή.  Ερρίφθησαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα και προς τη μηχανή του ταχυπλόου σκάφους, αποτέλεσμα των οποίων ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του διακινητή από πιθανό εξοστρακισμό βολίδας πυροβόλου όπλου.

Στη συνέχεια εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής στην περιοχή «ΨΑΛΙΔΙ» Κω, οι επτά (07) παράνομοι μετανάστες που είχαν αποβιβασθεί από το ταχύπλοο σκάφος του αλλοδαπού διακινητή.

Οι επτά (07) συλληφθέντες παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, μεταφέρθηκαν στην οικεία Λιμενική Αρχή, ενώ το σκάφος στο οποίο φέρονται να επέβαιναν, οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κω. Το πλωτό περιπολικό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. φέρει υλικές ζημιές, λόγω των πολλαπλών προσπαθειών εμβολισμού του από το Τ/Χ σκάφος.

Η σορός του αλλοδαπού διακινητή μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κω για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Κατόπιν εντολής του Αρχηγού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, Αντιναυάρχου Λ.Σ Αθανάσιου Αθανασόπουλου, έχει ήδη μεταβεί στη ν. Κω ο Διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ ΑΡΓΥΡΙΟΥ Ιωάννης,  προκειμένου να συνδράμει το έργο της Λιμενικής Αρχής.

Προανάκριση, διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κω υπό τις οδηγίες και εντολές της Εισαγγελίας Κω, ενώ έχει ενημερωθεί αρμοδίως και η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά.

Τυχόν εξελίξεις για το περιστατικό θα δοθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

 

Pin It on Pinterest