Μεταμοσχεύσεις πνευμόνων θα μπορούν, σε λίγους μήνες, να ξαναγίνονται στην Ελλάδα, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν έτοιμο, καθώς έχει προμηθευτεί τα απαραίτητα μηχανήματα από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ στην Αθήνα το Ωνάσειο προχωράει στη διαδικασία προσλήψεων δύο θωρακοχειρουργών εξειδικευμένων στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς-πνεύμονα (οι θέσεις των οποίων είχαν προκηρυχθεί τον περασμένο Αύγουστο) ώστε σε λίγους μήνες να μπορούν να γίνονται μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, εφόσον θα υπάρχουν δωρεές οργάνων και θα βρίσκονται τα κατάλληλα μοσχεύματα.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ελλάδα καθώς και η πρώτη ταυτόχρονη διπλή μεταμόσχευση καρδιάς-πνεύμονα είχε γίνει από τον Παναγιώτη Σπύρου, στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Παπανικολάου, το 1992.
Το 2003, λίγο μετά την αποχώρηση του Παναγιώτη Σπύρου, ανακλήθηκε η άδεια μεταμοσχεύσεων και έκτοτε δεν γίνονται πλέον μεταμοσχεύεις πνευμόνων στην Ελλάδα και οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Στο Παπανικολάου, από το 1992 μέχρι το 2002, έγιναν συνολικά 32 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, τέσσερις πνευμόνων και καρδιάς, καθώς και 11 πνευμόνων.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Παπανικολάου, Γεώργιος Δρόσος, τον Δεκέμβριο του 2015 ή τον Ιανουάριο του 2016 θα δημιουργηθεί η λίστα των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση πνεύμονα και μόλις βρίσκονται μοσχεύματα θα αρχίσουν να γίνονται οι μεταμοσχεύσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη λίστα αναμονής του Παπανικολάου υπολογίζεται ότι θα περιμένουν σχεδόν 25 άτομα για μεταμόσχευση πνεύμονα.
Ο κ. Δρόσος επισήμανε ότι η άδεια για μεταμοσχεύσεις έχει ήδη δοθεί από τον ΕΟΜ πριν από έναν χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2015 πραγματοποιήθηκε προμεταμοσχευτικός και μεταμεταμοσχευτικός έλεγχος ασθενών, τον Ιούνιο του 2015 το νοσοκομείο προμηθεύτηκε τα μηχανήματα για την υποστήριξη μεταμοσχεύσεων, και από τον Οκτώβριο, για ένα τρίμηνο, θα γίνεται η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση στο εξωτερικό.
Ο κ. Δρόσος ανέφερε ακόμη ότι προς το παρόν το βάρος θα δοθεί στις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα καθώς μεταμοσχεύσεις καρδιάς στην Ελλάδα γίνονται στο Ωνάσειο.
Στο Ωνάσειο έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναδιοργάνωσης της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων ώστε να καταστεί δυνατή στο εγγύς μέλλον η μεταμόσχευση πνευμόνων.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου, καθηγητής Δημήτρης Νιάκας, τον περασμένο Αύγουστο προκηρύχθηκαν οι θέσεις δυο θωρακοχειρουργών, εξειδικευμένων στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς-πνεύμονα (μία διευθυντή μεταμοσχεύσεων και μία επιμελητή β’), ήδη έχουν επιλεγεί οι θωρακοχειρουργοί που θα στελεχώσουν αυτές τις θέσεις και αναμένεται σύντομα να έρθουν από το εξωτερικό, όπου βρίσκονται, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα.
“Είχαμε από παλαιότερα άδεια για μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, αλλά σήμερα πουθενά στην Ελλάδα δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Ενώ οι μεταμοσχεύεις καρδιάς γίνονται μόνο στο Ωνάσειο και οι ασθενείς δεν πηγαίνουν πλέον στο εξωτερικό, για μεταμοσχεύσεις πνευμόνων οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού. Εμείς προσπαθούμε να οργανώσουμε και να ενισχύσουμε τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου ώστε να μπορούν να γίνονται και μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Μόλις αναλάβουν καθήκοντα οι δύο εξειδικευμένοι θωρακοχειρουργοί, τους προσεχείς μήνες θα είμαστε σε θέση να κάνουμε λίστα και να ξεκινήσουμε τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, όταν βρίσκονται τα μοσχεύματα” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Νιάκας.
Παράλληλα, τόνισε ότι η διοίκηση του Ωνασείου εξετάζει την προοπτική δημιουργίας ενός νέου κέντρου μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ωνάση.
“Η σκέψη είναι να δημιουργηθεί ένα μικρό Ωνάσειο σε ένα διπλανό αδειοδοτημένο κτίριο, το οποίο θα είναι ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων. Ευελπιστούμε ότι με τη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχτεί από τις εκλογές θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε” ανέφερε ο κ. Νιάκας.
Πηγή : news247