Μετάλλαξη Όμικρον: Το σχέδιο για Χριστούγεννα – Μαζικά self test για όλους

Η ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον κορυφώνεται παγκοσμίως και αν και ακόμα φαίνεται πως δεν έχει κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας, κυβέρνηση και ειδικοί είναι σε επιφυλακή.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έριξε μία βόμβα το πρωί της Τρίτης λέγοντας ότι «είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει».

Άλλωστε καμπανάκι χτύπησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαραχτηρίζοντας «πολύ υψηλό» τον κίνδυνο έξαρσης κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον λέγοντας ότι «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές. Έτσι οι περισσότερες χώρες, προωθοούν την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους μιας και το μόνο όπλο που υπάρχει απέναντι στην πανδημία είναι το εμβόλιο.

Έρχονται self test για όλους;

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι lockdown δεν θα γίνει και θα κάνουμε γιορτές με την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτές.

Ωστόσο μαζί με τους λοιμωξιολόγους περιμένουν να εξετάσουν το αποτύπωμα των μέτρων που ήδη ισχύουν πριν προχωρήσουν σε νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι η διανομή δωρεάν self test για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ο αριθμός των τα self test.

Άλλα σενάρια

Στα μέτρα που εξετάζονται είναι και ο ενδεχόμενο εφαρμογής «μοντέλου» Πορτογαλίας στη χώρα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, έχει πέσει στο τραπέζι της κυβέρνησης η παροχή τεστ στους εμβολιασμένους χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Ακόμα, εξετάζεται η επαναφορά της μάσκας παντού για όλους, το πάγωμα του Δακτυλίου έτσι ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, η απαγόρευση πρόσβασης στους εξωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους ακόμα και με rapid test και η αύξηση των rapid test για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα με δικό τους κόστος.

Πηγή: skai.gr / newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This