Αναβιώνει μετά από 70 περίπου χρόνια, η παράδοση του ερχομού δυτών από την Κάλυμνο και τα άλλα γνωστά για τη σπογγαλιεία νησιά της Δωδεκανήσου, στο φημισμένο “Ελληνικό Χωριό”, Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας. Αυτή τη στιγμή, δύο ομογενείς ιδιοκτήτες σπογγαλιευτικών σκαφών περιμένουν την έγκριση της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για να φέρουν δύτες από την Κάλυμνο, με σκοπό να ακολουθήσουν περισσότεροι, ενώ ενδιαφέρονται και άλλοι επίσης επιχειρηματίες που ασχολούνται με σφουγγάρια, να κάνουν το ίδιο.
“ Θέλουμε να συνεχιστεί η σπογγαλιεία στο Τάρπον Σπρινγκς, γιατί δεν είναι μόνο για την κουλτούρα μας. Είναι και η τοπική οικονομία, που στηρίζεται στη σπογγαλιεία και το εμπόριο των σφουγγαριών”, δήλωσε στην Greek News, ο δήμαρχος της πόλης, Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος, που είναι ο πρωτεργάτης στην προσπάθεια αυτή, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει και την υποστήριξη του γερουσιαστή της Φλόριδας, Μπιλ Νέλσον.
Ο Γιώργος Μπιλίρης με το καΐκι του, St. Nicholas VII, ξεναγεί στις γύρω θάλασσες τους τουρίστες, οι οποίοι πληροφορούνται για τα σφουγγάρια και τους δύτες που τα βγάζουν από τον βυθό.
Η σπογγαλιεία που άρχισε συστηματικά από Ελληνες στο Τάρπον Σπρινγκς στις αρχές του 1900, επλήγη θανάσιμα κατά τη δεκαετία του 1950. από μεγάλη ασθένεια των σφουγγαριών στον Κόλπο του Μεξικού, όπου γινόταν η αλιεία τους, καθώς και από την παραγωγή των τεχνητών σφουγγαριών, με αποτέλεσμα να χαθούν όλες σχεδόν οι εργασίες για τους δύτες.
“Πριν από καιρό, ο Δημήτρης Σκαρούλης ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σπογγαλιευτικού σκάφους και έμπορος σφουγγαριών μου είχε παραπονεθεί ότι δεν υπάρχουν αρκετοί δύτες για να εργαστούν στη σπογγαλιεία”, είπε ο κ. Αλαχούζος. “Τότε άρχισα τις προσπάθειες, μέσω του γερουσιαστή Μπιλ Νέλσον για να μας βοηθήσει με τη Μεταναστευτική Υπηρεσία η οποία είναι δύσκολη. Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να υπάρξει αίτηση από τον ιδιοκτήτη που έχει το σπογγαλιευτικό σκάφος. Πρέπει να βεβαιώσει ότι χρειάζεται τον δύτη που θέλει να φέρει, ενώ πρέπει, επίσης, να εγγυηθεί ότι θα έχει την ευθύνη να του εξασφαλίσει εργασία όταν αυτός έλθει στην Αμερική, καθώς και χώρο για τη διαμονή του”.
Ο κ. Αλαχούζος πρόσθεσε ότι στην περίπτωση του κ. Σκαρούλη, η υπόθεση εξετάζεται από τη Μεταναστευτική Υπηρεσία. Τόνισε δε ότι θα γίνει προσπάθεια για να συντομευτεί η τυπική διαδικασία.
“Ο κ. Σκαρούλης θέλει να φέρει έναν δύτη, ως αρχή και μετά ενδιαφέρεται να φέρει και άλλους από την Ελλάδα”, συνέχισε ο κ. Αλαχούζος. “Υπάρχει και άλλος ένας επιχειρηματίας ο οποίος έκανε αίτηση για να φέρει δύτη από την Ελλάδα. Και η υπόθεση αυτή βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας. Πληροφορούμαι, εν τω μεταξύ, ότι και άλλοι ιδιοκτήτες σπογγαλιευτικών πλοίων ενδιαφέρονται να κάνουν αιτήσεις για να φέρουν δύτες”.
Ωρα με ελάχιστη κίνηση στη φημισμένη παραλιακή Λεωφόρο Δωδεκανήσου του Τάρπον Σπρινγκς, που είναι γεμάτη από ελληνικά καταστήματα δώρων, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία τα οποία περιμένουν τους ξένους τουρίστες, αλλά και ντόπιους.
Ο κ. Αλαχούζος δήλωσε ότι μόλις επιστρέψει σε λίγες μέρες από την Ελλάδα, όπου πήγε αυτές τις μέρες, θα έχει επικοινωνίες και με άλλους ιδιοκτήτες σπογγαλιευτιών σκαφών, που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Ο ίδιος πάντως, βρίσκεται σε τακτικές επαφές με διάφορους παράγοντες στην Κάλυμνο και άλλη νησιά, που έχουν παράδοση στη σπογγαλιεία.
Ερωτηθείς ο κ. Αλαχούζος για τις πιθανότητες να ανθήσει και πάλι η σπογγαλιεία στο “Ελληνικό Χωριό”, είπε: “Η δουλειά των σφουγγαράδων είναι πολύ δύσκολη και δεν έχει τα κέρδη που πολλοί νομίζουν. Ομως, οι άνθρωποι που κάνουν αυτή την εργασία, την κάνουν γιατί την αγαπούν, όπως οι δάσκαλοι που διδάσκουν επειδή αγαπούν αυτό που κάνουν. Θέλουμε να συνεχιστεί η σπογγαλιεία στο Τάρπον Σπρινγκς. Μη ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο το έσοδο από την πώληση των σφουγγαριών, αλλά και η τουριστική κίνηση που δημιουργείται χάρις σ’ αυτά. Οι τουρίστες έρχονται στην περιοχή για να δουν αυτή τη βιομηχανία των σφουγγαριών, δεδομένου ότι εδώ είναι το μόνο μέρος στην Αμερική, όπου υπάρχει”.
Ενα από τα σπογγαλιευτικά επέστρεψε στο Τάρπον Σπρινγκς και η πολύτιμη συγκομιδή του απλώθηκε έξω στον ήλιο και στον αέρα για να ετοιμαστεί προς επεξεργασία και πώληση.
Για το ρόλο που παίζουν τα σφουγγάρια στην οικονομία της πόλης, ο κ. Αλαχούζος είπε ότι το ενδιαφέρον για τα σφουγγάρια επηρεάζει πάρα πολύ, την κίνηση στα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τα πρατήρια βενζίνης και πολλές άλλες επιχειρήσεις της περιοχής. “Ολοι αυτοί στηρίζονται κατά πολύ στο τουριστικό ενδιαφέρον για τα σφουγγάρια”, υπογράμμισε.
Ο κ. Αλαχούζος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Κάλυμνο. Την περασμένη εβδομάδα είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο συνδέεται φιλικά. Ο τελευταίος μάλιστα, πριν από μήνες, όταν ο τυφώνας “Ιρμα” χτύπησε και τη Φλόριδα και ήταν απειλητικός για το Τάρπον Σπρινγκς, βρισκόταν σε πολλαπλή καθημερινώς επικοινωνία με τον κ. Αλαχούζο, για να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι την κατάσταση. Ακολούθησαν επαφές του Ελληνοαμερικανού δημάρχου με κυβερνητικούς και άλλους πολιτικούς παράγοντες. Το πρόγραμμα περιελάμβανε, επίσης, παρουσία του κ. Αλαχούζου στην εθνική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στην Κάλυμνο.
Μικρά και μεγάλα σφουγγάρια, σε διάφορα σχήματα, εκτίθενται προς πώληση στα καταστήματα της παραλιακής Λεωφόρος Δωδεκανήσου, στο Τάρπον Σπρινγκς.
Τις επόμενες μέρες αναμένονται στην Κάλυμνο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Τάρπον Σπρινγκς. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του κ. Αλαχούζου, που υλοποιείται για πρώτη φορά, αφού μάλιστα θα πραγματοποιηθεί και κοινή συνεδρίαση των δύο δημοτικών συμβουλίων. Εκεί, θα γιορτάσουν όλοι μαζί το Πάσχα. Την επόμενη μέρα θα πάνε στη νήσο Σύμη και από εκεί στη Χάλκη. Και τα τρία αυτά νησιά έχουν από χρόνια αδελφοποιηθεί με την πόλη του Τάρπον Σπρινγκς.
Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν κατά τις συναντήσεις θα είναι εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και οικονομικού χαρακτήρα.
Τα θέματα αυτά είχαν παρουσιαστεί, στις 29 Ιανουαρίου, σε ανοιχτή συζήτηση στο αμφιθέατρο του Δήμου του Τάρπον Σπρινγκς, με συνοργανωτές και ομιλητές, τον πρέσβη της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Θεοχάρη Λαλάκο, τον ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακό βουλευτή, Γκας Μπιλιράκη, τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Τάμπα, Δημήτρη Σπάρο και τον δήμαρχο κ. Αλαχούζο, που είχε και τη σχετική πρωτοβουλία.