Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για να ξεκινήσουν και πάλι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς της Ρόδου. Ήδη όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες έρχονται αντιμέτωπες με δύο σοβαρά ζητήματα: το πρώτο και κυριότερο, ότι πολλά από τα αυθαίρετα «αβγάτισαν»,
με αποτέλεσμα να πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου. Το δεύτερο είναι ότι ήδη άρχισαν οι απειλές από τους παρανομούντες προς τους υπαλλήλους που ορίστηκαν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο.
Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σύμβαση με ιδιώτη εργολάβο, ο οποίος θα αναλάβει να
κατεδαφίσει 421 αυθαίρετα σε όλα τα Δωδεκάνησα. Εξ αυτών, η μερίδα του λέοντος βρίσκεται στη Ρόδο (135 σε αιγιαλούς, 54 σε δάση και
30 πολεοδομικά). Όπως ανέδειξε με σειρά ρεπορτάζ της η «Κ» φέτος το καλοκαίρι, η κατάσταση στις παραλίες του νησιού είναι δραματική, καθώς τερατώδεις αυθαιρεσίες επιβιώνουν επί σειράν ετών χάρη στην αδυναμία των Αρχών να επέμβουν και στην απροθυμία του Δήμου Ρόδου να δρομολογήσει τη σφράγιση των παράνομων επιχειρήσεων (έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε στελέχη της απερχόμενης δημοτικής αρχής).
«Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το 2021 και η σύμβαση υπεγράφη τώρα. Το Δημόσιο κατηγορείται συχνά για αδράνεια, όμως στον νόμο υπάρχουν προθεσμίες και διαδικασίες που φτάνουν μέχρι τα δικαστήρια και φυσικά καθυστερούν την υπογραφή.
Ευτυχώς, η σύμβαση υπεγράφη και πλέον μετά από τόσα χρόνια συνεργαζόμαστε με το κεντρικό κράτος, στην αστυνομία και το
Λιμενικό για να προχωρήσουμε», αναφέρει στην «Κ» η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστίνα Νικολαΐδου. «Υπάρχουν βέβαια πολλά ζητήματα που μας απασχολούν. Το κυριότερο είναι ότι υπάρχουν αυθαίρετα που πριν από 3-4 χρόνια ήταν 50 τ.μ. και τώρα είναι 500 τ.μ. ξενοδοχεία, ή αυθαίρετες παράγκες που τώρα είναι βίλες. Έχουμε ζητήσει από τις δασικές και κτηματικές υπηρεσίες να ελέγξουν τη λίστα των αυθαιρέτων που μας έχουν στείλει και θα αποφασίσουμε στην πορεία πώς θα χειριστούμε αυτές τις περιπτώσεις».
Ενδεικτικό της πολυπλοκότητας των κατεδαφίσεων είναι ότι με τον καθορισμό των υπαλλήλων που θα φέρουν σε πέρας το έργο, αυτοί άρχισαν να δέχονται απειλές. «Αυτό αναδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος», επισημαίνει η κα. Νικολαΐδου.