21°C81%

Μεσογειακός κυκλώνας: Το κρίσιμο τετραήμερο και τι δείχνουν τώρα οι προγνώσεις για τα Δωδεκάνησα

Ένα ιδιαίτερα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο παρακολουθούν στενά οι μετεωρολόγοι, καθώς η πορεία του τις επόμενες ημέρες το φέρνει σταδιακά προς το Ιόνιο, την Κρήτη και αργότερα προς την ανατολική Μεσόγειο.

Το σύστημα σχηματίστηκε στην περιοχή μεταξύ Σικελίας, Μάλτας και βόρειας Αφρικής, πάνω από θερμά θαλάσσια νερά, και συνοδεύεται από έντονη καταιγιδοφόρα δραστηριότητα.

Ιταλικές μετεωρολογικές αναλύσεις κάνουν λόγο για ένα βαθύ μεσογειακό χαμηλό που παρουσιάζει ισχυρή κυκλωνική οργάνωση. Ωστόσο, δεν έχει αυτή τη στιγμή επίσημα χαρακτηριστεί Medicane, δηλαδή μεσογειακός τροπικού τύπου κυκλώνας. Η μελλοντική του εξέλιξη εξαρτάται από την τροχιά και τον βαθμό περαιτέρω οργάνωσής του.

Πρώτα Ιόνιο, Πελοπόννησος και Κρήτη

Η σημερινή, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, φάση της κακοκαιρίας αφορά κυρίως τα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προβλέπει βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα Επτάνησα και τμήματα της Κρήτης, ενώ στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο αναμένονται μέτριας έντασης άνεμοι.

Οι ισχυρότεροι πυρήνες του συστήματος αναμένεται να παραμείνουν αρχικά νοτιότερα, πάνω από το Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ελλάδας.

Σε περιοχές κοντά στον πυρήνα του χαμηλού, το European Storm Forecast Experiment είχε επισημάνει δυνατότητα για πολύ μεγάλα ύψη βροχής, ακόμη και 100–200 χιλιοστά μέσα σε 24 ώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τέτοια ποσά αναμένονται σε όλες τις περιοχές που θα επηρεαστούν.

Τετάρτη και Πέμπτη το ενδιαφέρον μεταφέρεται προς την Κρήτη

Καθώς το χαμηλό μετακινείται ανατολικότερα, η Κρήτη βρίσκεται πιο κοντά στην προβλεπόμενη τροχιά του.

Ορισμένα σενάρια του ευρωπαϊκού μοντέλου είχαν δείξει το σύστημα να πλησιάζει περισσότερο την Κρήτη από την Πέμπτη 17 έως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, πριν συνεχίσει την πορεία του ανατολικότερα.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Μια μικρή μετατόπιση της πορείας του χαμηλού μπορεί να αλλάξει σημαντικά τόσο τις περιοχές που θα δεχθούν βροχές όσο και την ένταση των φαινομένων.

Τι γίνεται με Ρόδο και Δωδεκάνησα

Για τα Δωδεκάνησα, η εικόνα είναι αυτή τη στιγμή σαφώς πιο ήπια από ό,τι για την Κρήτη.

Παλαιότερο σενάριο του ECMWF που μεταφέρει το MeteoWeb ήθελε το σύστημα, αφού περάσει από την περιοχή της Κρήτης, να κινηθεί προς τα ανατολικά και να πλησιάσει Δωδεκάνησα και τουρκικές ακτές μέσα στο Σαββατοκύριακο 19–20 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται όμως για προγνωστικό σενάριο αρκετών ημερών και όχι για βεβαιωμένη τροχιά.

Τα νεότερα τοπικά δεδομένα για τη Ρόδο δεν δείχνουν, προς το παρόν, άμεσο χτύπημα ισχυρής κακοκαιρίας.

Για την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου προβλέπεται γενικά καλός καιρός με δυτικούς ανέμους, ενώ και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου η εικόνα παραμένει κυρίως χωρίς σημαντικά φαινόμενα.

Για την Πέμπτη υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα, με ορισμένες προβλέψεις να δίνουν πιθανότητα για πρόσκαιρες μπόρες, χωρίς όμως προς το παρόν ένδειξη για γενικευμένα ή ακραία φαινόμενα στη Ρόδο.

Ακόμη και το Σαββατοκύριακο η Ρόδος φαίνεται προς το παρόν εκτός ισχυρού πυρήνα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η σημερινή πρόγνωση του meteo.gr για τη Ρόδο δίνει για το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου κυρίως καθαρό ουρανό ή λίγες νεφώσεις, με δυτικούς ανέμους περίπου 3–4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 29 βαθμούς.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πιο επιθετικά, παλαιότερα σενάρια που ήθελαν τον κυκλώνα να φτάνει στα Δωδεκάνησα το ίδιο διάστημα.

Με απλά λόγια, το σενάριο άμεσης και ισχυρής προσβολής της Ρόδου από τον πυρήνα του συστήματος δεν επιβεβαιώνεται αυτή τη στιγμή από τις τοπικές προγνώσεις.

Τι πρέπει να παρακολουθήσουμε

Το σημαντικότερο διάστημα για τα Δωδεκάνησα θα είναι από Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου και μετά, καθώς τότε θα έχει φανεί πολύ καλύτερα η πραγματική κατεύθυνση του χαμηλού μετά την Κρήτη.

Εάν ακολουθήσει πιο ανατολική και βόρεια τροχιά, θα μπορούσαν να αυξηθούν οι νεφώσεις και οι πιθανότητες για βροχές ή καταιγίδες στα νοτιότερα και ανατολικότερα νησιά.

Εάν, αντίθετα, παραμείνει νοτιότερα και κινηθεί προς Λιβύη και ανατολική Μεσόγειο, η Ρόδος και μεγάλο μέρος των Δωδεκανήσων μπορεί να δεχθούν ελάχιστη έως καθόλου επίδραση.

Το δεδομένο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι ότι συστήματα αυτού του τύπου μπορούν να αλλάζουν τροχιά και ένταση σχετικά γρήγορα. Για αυτό και η εικόνα για τα Δωδεκάνησα θα είναι σαφώς πιο αξιόπιστη όσο πλησιάζουμε στην Πέμπτη και την Παρασκευή.

Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, η ισχυρή κακοκαιρία αφορά πρώτα Ιόνιο, Πελοπόννησο και Κρήτη, ενώ για τη Ρόδο δεν υπάρχει προς το παρόν ένδειξη άμεσου ισχυρού πλήγματος. Το ενδεχόμενο κάποιας επίδρασης προς τα Δωδεκάνησα παραμένει προς παρακολούθηση κυρίως από την Πέμπτη και μετά.

Διαβάστε επίσης: Όλα τα νέα της ημέρας στο Rodosreport.gr

Pin It on Pinterest