Επίσκεψη κας Dumoulin του Γαλλικού φεστιβάλ Roi de l’ Oiseau στη Ρόδο

To «Μεσαιωνικό Ρόδο» ανανεώνει τη συνεργασία του με το
Φεστιβάλ της Γαλλίας Roi de l’ Oiseau

Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» συνεχίζει τη δραστηριότητα και αυτό το χειμώνα και προετοιμάζεται για την επόμενη διοργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, που ευελπιστεί αυτή τη φορά οι φορείς πολιτισμού και τουρισμού, που εκπροσωπούνται από νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή, να το στηρίξουν ουσιαστικά και έμπρακτα.

Ήδη, από το 2007, ο σύλλογος είχε επιδιώξει, και για αρκετά χρόνια είχε πετύχει, να διατηρεί διεθνείς συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ της Ευρώπης όπως αυτό της πόλης Le Puy en Velay, ένα από τα σημαντικότερα, μεγαλύτερα και πιο αυθεντικά μεσαιωνικά φεστιβάλ της Γαλλίας. Αν και ουσιαστικά οι αναπαραστάσεις αφορούν την πρώιμη αναγέννηση σε αυτή τη διοργάνωση, υπάρχουν κάποια συνδετικά στοιχεία με το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ρόδου, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Μεγάλοι Μάγιστροι που διοίκησαν το νησί μας, κατάγονταν από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Γαλλίας, όπου βρίσκεται και το Le Puy, με αποτέλεσμα και ο πολιτισμός στη μεσαιωνική Ρόδο να έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από τους Φράγκους που μαζί με το Τάγμα είχαν έρθει και κατοικούσαν για δύο αιώνες στο νησί.

Το 2008 το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ρόδου φιλοξένησε μία από τις καλύτερες καλλιτεχνικές ομάδες στην 8χρονη πορεία του, τους Los Mercatores, που πολύς κόσμος θαύμασε! Πρόκειται για την ίδια ομάδα που οργανώνει το ανάλογο φεστιβάλ στην πόλη Le Puy, το οποίο φεστιβάλ μέλη του συλλόγου «Μεσαιωνικό Ρόδο» ήδη επισκέφτηκαν από το 2007 για την απόκτηση τεχνογνωσίας. Φέτος, ένα από τα πλέον βασικά μέλη της οργανωτική ομάδας και «δεξί χέρι» του σκηνοθέτη Veronique Dumoulin, βρέθηκε ξανά στη Ρόδο που αγάπησε ήδη από την πρώτη της επίσκεψη στον τόπο μας.

Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συλλόγου με τον αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου, παρουσία της κας Dumoulin, για να συζητηθούν νέες προοπτικές για το μεσαιωνικό φεστιβάλ της Ρόδου και το «χτίσιμο» εκ νέου αυτής της γέφυρας πολιτισμού που είχε επιδιώξει να

ξεκινήσει το «Μεσαιωνικό Ρόδο» πριν από χρόνια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και έγιναν προτάσεις για αμοιβαία συνεργασία και πολιτιστικές ανταλλαγές με ένα από τα πιο πετυχημένα μεσαιωνικά φεστιβάλ της Γαλλίας, που μπορεί ακολούθως να τονώσουν και την τουριστική προσέλκυση κοινού από την εν λόγω ευρωπαϊκή χώρα. Επίσης, η κα Dumoulin προτίθεται να εισηγηθεί στο δήμαρχο της πόλης τους ώστε να απευθύνει επίσημη πρόσκληση στους τοπικούς παράγοντες και να δουν από κοντά την πολύ σημαντική αυτή διοργάνωση της πόλης Le Puy, που προσελκύει περίπου 150.000 τουριστών μέσα σε 4 μέρες και μετράει σχεδόν 30 χρόνια πορείας.

Παράλληλα με την κύρια του ενασχόληση, που είναι η διοργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ της Ρόδου, ο σύλλογος συμμετέχει συχνά και σε αρκετές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές που έρχονται στο νησί με κύριο θέμα τη Μεσαιωνική Πόλη. Έτσι, πολλοί απευθύνονται στο «Μεσαιωνικό Ρόδο» είτε για να επενδύσουν τις σκηνές τους με μεσαιωνικές μορφές – μέλη και εθελοντές του φεστιβάλ – είτε για να πάρουν πληροφορίες σχετικά με την εποχή του μεσαίωνα. Κάποιες από αυτές τις συμμετοχές περιλαμβάνουν γυρίσματα: με το μεγαλύτερο εθνικό κανάλι της Νότιας Κορέας το KBS, με το «Μένουμε Ελλάδα», το Globe Trekker, το National Geographic Channel, τη «Μηχανή του Χρόνου» της ΕΡΤ, την εκπομπή του ΣΚΑΪ «Γυρίσματα» και διάφορες εκπομπές της ΕΤ3 και του ΜEGA, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ο σύλλογος θα συμμετέχει σε ταινία μικρού μήκους, γαλλικής παραγωγής, εμπνευσμένη από την αρχαία Ελληνική μυθολογία.

Ανάμεσα στα άλλα, το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, μετά από προσπάθειες χρόνων, ιδιωτική πρωτοβουλία και πολύ εθελοντισμό, έχει κατορθώσει να αποτελέσει ένα σημαντικό αξιοποιήσιμο υλικό στον πολιτισμό και τον τουρισμό και απομένει να αναγνωριστεί η αξία του και το όραμα πίσω από αυτό, για να αποφέρει τα μέγιστα στην πόλη, όπως άλλωστε συμβαίνει με άλλα ανάλογα φεστιβάλ στο εξωτερικό.

Pin It on Pinterest