Μελέτη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια & αιφνίδιο θάνατο σε υγιείς εφήβους

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, ισχυρίζεται πως οι υγιείς έφηβοι αντιμετωπίζουν αυξημένη καρδιακή ανεπάρκεια και αιφνίδιο θάνατο επειδή εισπνέουν υπερβολική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ερευνητές στο Penn State College of Medicine ισχυρίζονται ότι οι έφηβοι αναπνέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με λεπτά σωματίδια που προκαλεί ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Οι αναφορές για υγιή παιδιά που πάσχουν από καρδιακές αρρυθμίες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τον περασμένο χρόνο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι καρδιακές παθήσεις και ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος μπορεί να προκληθούν σε υγιείς εφήβους ακόμη και όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι εντός των κοινών ορίων ποιότητας του αέρα.

Οι γιατροί παρακολούθησαν την καρδιακή δραστηριότητα και τον αέρα που ανέπνεαν περισσότεροι από 300 υγιείς έφηβοι των ΗΠΑ σε περιόδους 24 ωρών, σύμφωνα με την αριστερή βρετανική εφημερίδα The Guardian, η οποία προωθεί τα ευρήματα της μελέτης.

Διαπίστωσαν ότι υψηλότερες συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων που ονομάζονται PM2,5 αύξησαν τον κίνδυνο ακανόνιστων καρδιακών παλμών για τις επόμενες δύο ώρες.

Παρόμοιες επιδράσεις έχουν βρεθεί και σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας στο παρελθόν, υποστηρίζει η εφημερίδα.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει τη συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από PM2,5 και της καρδιακής αρρυθμίας μεταξύ των κατά τα άλλα υγιών εφήβων», γράφουν οι ερευνητές.

Pin It on Pinterest

Share This