Μείωση ενοικίων: Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Λόγω των καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των αιτήσεων αποζημίωσης Covid-19 οι ιδιοκτήτες που εισπράττουν -κάθε μήνα- «κουρεμένα» ενοίκια (με την προσδοκία της μερικής έστω αποζημίωσης από το κράτος) πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες για να ανακαλύψουν εάν ο ενοικιαστής τους ήταν τελικά δικαιούχος της μείωσης!

Οι αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια είναι μια… πονεμένη ιστορία! Μετά από το ναυάγιο του μέτρου των εκπτώσεων φόρου για τα απώλειες στα μισθώματα η κυβέρνηση αποφάσισε να αντικαταστήσει τους συμψηφισμού (απώλειας με μελλοντικούς φόρους) με χρηματικές αποζημιώσεις (50% επί της απώλειας) που ακόμα δεν έχουν μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Η αλλαγή αυτή έγινε έγινε το περασμένο Νοέμβριο, με το δεύτερο Lockdown, όταν οι εκμισθωτές ακινήτων αναγκάστηκαν να αποδεχθούν μείωση 40% στα ενοίκια που κατέβαλαν οι κλειστές και οι πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και εργαζόμενοι σε αυτές.

Οι αποζημιώσεις όμως για το 50% της χασούρας ακόμα δεν έχει καταβληθεί! Αυτό συμβαίνει γιατί η πλατφόρμα δέχονταν αιτήσεις μέχρι και το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ χθες έληξε και η προθεσμία για την αποδοχή δήλωσης του μειωμένου μισθώματος από τους ενοικιαστές. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των αιτήσεων. Έτσι, για όσες εγκριθούν (γιατί θα υπάρχουν και μη έγκυρες αιτήσεις ή κάποιες άλλες με λάθη) η εκταμίευση των ποσών θα ξεκινήσει περί τα τέλη του μήνα!

Είναι προφανές ότι με την διαδικασία που ακολουθείται οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τέλη Φεβρουαρίου, ενώ τα χρήματα (80% αποζημιώσεις επί του συμφωνηθέντος ενοικίου) για τον… δύσκολο Ιανουάριο (όπου μηδενίζεται το ενοίκιο για όλες τις κλειστές επιχειρήσεις) θα δοθούν τέλη Μαρτίου!

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που χάνουν κάθε μήνα σημαντικό μέρος από τα εισοδήματα τους βρίσκονται στα κάγκελα και ζητούν, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ, να επισπευσθεί ο χρόνος των εκκαθαρίσεων. Συγκεκριμένα ζητούν:

– Να αναπροσαρμοστεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μείωσης ενοικίου («COVID») Ιανουαρίου και μετά, έτσι ώστε ο έλεγχος ως προς το αν ο ενοικιαστής δικαιούται ή όχι τη μείωση του ενοικίου τον συγκεκριμένο μήνα να γίνεται αυτόματα, μέσω του ΑΦΜ & ΚΑΔ της δραστηριότητάς του, τη στιγμή υποβολής της δήλωσης COVID, όπως και η άμεση εκκαθάριση της δήλωσης και καταβολή του επιστρεπτέου ποσού στον ιδιοκτήτη, χωρίς να αναμένεται η λήξη της προθεσμίας υποβολής.

– Να καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις ενοικίων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020

Εξάλλου, πάνω από 24.000 ιδιοκτήτες ακίνητων δεν έχουν αποζημιωθεί για τις μειώσεις ενοικίων Μαρτίου-Οκτωβρίου του 2020, με συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. ΟΙ συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021 προκειμένου να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις CONVID των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου 2020. Μόνο όσοι διορθώσουν τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει θα αποζημιωθούν για το 30% των «χαμένων» ενοικίων.

Η αποζημίωση θα έχει τη μορφή επιστροφής φόρου η οποία θα συμψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ ή ακόμα και με το ΦΠΑ που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα.

Οι διορθώσεις γίνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν λάβει ειδοποίηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Λάθη και παραλείψεις εντοπίστηκαν σε 24.388 δηλώσεις που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού μέχρι και τον Αύγουστο για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια. Πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 29 Ιανουαρίου θα πρέπει να διορθωθούν ή να συμπληρωθούν:

– 22.511 δηλώσεις για τις οποίες διαπιστώθηκε ότι το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης COVID δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης.

– 1.237 δηλώσεις εκμισθωτών που έχουν αποβιώσει και θα πρέπει να εμφανιστούν οι κληρονόμοι.

– 461 δηλώσεις στις οποίες ο εκμισθωτής δεν έχει περιλάβει το ακίνητο που ενοικιάζει στο Ε9. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει το ακίνητο να δηλωθεί στο Ε9, το οποίο υποβάλλεται ηλεκτρονικά και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ αναδρομικά και τα έτη που ο ιδιοκτήτες είχε το ακίνητο στην κατοχή του αλλά δεν το είχε δηλώσει στο έντυπο Ε9.

– 179 δηλώσεις για τις οποίες δεν έχει συμπληρωθεί η χρήση του ακινήτου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 263.379 συμψηφισμοί σε 227.887 δικαιούχους με το συνολικό ποσό της «επιστροφής φόρου» για τα χαμένα ενοίκια να ανέρχεται σε 42,841 εκατ. ευρώ.

Pin It on Pinterest

Share This