Η τελευταία ευκαιρία για 6 εκατ. φορολογούμενους να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ! – Όλα τα λάθη στο Ε9 που… κοστίζουν

- Μέχρι τις 26 Αυγούστου η προθεσμία για να διορθώσουν οι φορολογούμενοι λάθη ή παραλείψεις στο Ε9
 - Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει τον Σεπτέμβριο
 - Σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις θα γίνει πιθανότατα η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016

Την τελευταία τους ευκαρία θα έχουν περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι να διορθώσουν τυχόν λάθη ή πραλείψεις στο Ε9 που “φουσκώνουν” τον ΕΝΦΙΑ, μέχρι τις 26 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, μέχρι αυτήν την ημερομηνία, οι φορολογούμενοι που είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση, θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε9, ενώ όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή και είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτα.

Όπως δημοσιεύει το “Έθνος” κατά τη συμπλήρωση του Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής σημεία:

Ημιτελή ακίνητα
Για να χορηγηθεί έκπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 99 στη στήλη 10 του πίνακα 1 στο έντυπο Ε9.

Όροφος κατοικίας
Μία από τις παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ είναι ο συντελεστής ορόφου. Για υπόγειο ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου είναι 0,98, για ισόγειο και πρώτο όροφο 1, για δεύτερο και τρίτο όροφο 1,01, για τέταρτο και πέμπτο όροφο 1,02, και για έκτο και πάνω 1,03. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν αν έχει συμπληρωθεί η στήλη 11 του πίνακα 1 για τα κτίσματα. Οι κωδικοί είναι Υ για το υπόγειο, Ο για ισόγειο, 1 για πρώτο όροφο, 2 για δεύτερο κ.ο.κ. Για μεζονέτες αναγράφεται ο υψηλότερος όροφος.

Γεωργικά κτίσματα
Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η στήλη 17 στον πίνακα 2 με τα στοιχεία γηπέδων, όπου συμπληρώνεται η επιφάνεια κτισμάτων που βρίσκονται σε αγροτεμάχια. Στη στήλη 17α, αναγράφεται η επιφάνεια κατοικιών, στη στήλη 17β αναγράφεται η επιφάνεια αποθηκών και γεωργικών κτισμάτων, στη στήλη 17γ η επιφάνεια επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων. Τέλος στη στήλη 17 αναγράφεται το άθροισμα της επιφάνειας όλων των κτισμάτων.

Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο, αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία. Αν για παράδειγμα φορολογούμενος, ο οποίος έχει γεωργική αποθήκη σε ένα χωράφι, για την οποία κανονικά δεν πληρώνει φόρο και δεν έχει συμπληρώσει την επιφάνειά της στη στήλη 17β, αυτόματα η αποθήκη λογίζεται ως σπίτι.

Κυριότητα
Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ), το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ