Σύμφωνα με τον τούρκο σεισμολόγο το Ελληνικό τόξο και η Περιφέρεια Ρόδου-Κρήτης, που περιλαμβάνει την Αττάλεια προκαλούν μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν μέχρι και τσουνάμι.
Έντονη είναι η ανησυχία των σεισμολόγων στην Τουρκία καθώς τις τελευταίες ώρες διαδοχικοί σεισμοί σημειώνονται από τον Βορρά μέχρι τον Νότο.
Το ερώτημα που θέτουν, σύμφωνα με την hurriyet, είναι τι συμβαίνει στα ρήγματα από πλευράς Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας;
Πρώτα σημειώθηκε ένας σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Μούγλα που βρίσκεται απέναντι από την Ρόδο, στη συνέχεια ένας σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Αττάλεια που βρίσκεται κοντά στην Κύπρο και, τέλος, σημειώθηκε ένας σεισμός 4 Ρίχτερ στη Σαμψούντα που επηρεάζεται από τα ρήγματα της Μαύρης Θάλασσας.
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τους Σεισμούς Süleyman Pampal μιλώντας στην hurriyet εξήγησε ότι οι σεισμοί που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε ζώνες ρηγμάτων.
Σείεται η Τουρκία από τον Βορρά έως τον Νότο – Τι συμβαίνει με το ελληνικό και κυπριακό τόξο
Όπως εξήγησε ο τούρκος σεισμολόγος, οι σεισμοί από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, μας βάζουν σε επιφυλακή καθώς βλέπουμε την Τουρκία να πιέζεται από το ελληνικό τόξο και το Κυπριακό.
Ο Δρ. Ο Süleyman Pampal αρχικά απέδωσε τους σεισμούς γύρω από τη Μούγλα και την Αττάλεια στο ελληνικό τόξο και το κυπριακό αντίστοιχα.
Όπως είπε, «Όταν σκεφτόμαστε το Αιγαίο και τη Μεσόγειο συνολικά, το Ελληνικό Τόξο βρίσκεται σε αυτή την περιοχή. Αυτό το τόξο ονομάζεται περιοχή που εκτείνεται και επεκτείνεται με κατεύθυνση βορρά-νότου. Επιπλέον, το τόξο αυτό χαράσσει ένα δεύτερο τόξο που ονομάζεται «Κυπριακό Τόξο», περνώντας από την Κύπρο και συνεχίζοντας προς την Αττάλεια. Εδώ, η Ζώνη Ρηγμάτων της Ανατολικής Ανατολίας τέμνεται με το ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας. «Μπορώ να πω ότι οι σεισμοί είναι αποτέλεσμα της κινητικότητας σε αυτό το ρήγμα», είπε.
Ο καθηγητής είπε ότι το Κυπριακό Τόξο είναι μια μεγάλης κλίμακας «ζώνη βύθισης» που χωρίζει την πλάκα της Ανατολίας από την αφρικανική πλάκα, όπως ακριβώς και το ελληνικό τόξο.
Ο Δρ. Ο Süleyman Pampal υπογράμμισε τις ακόλουθες πληροφορίες: Σε αυτή τη ζώνη καταβύθισης, η «βαριά» αφρικανική πλάκα καταδύεται και κινείται κάτω από την πλάκα της Ανατολίας. Επικαλύπτει αυτό το πιάτο στην Ανατολία. Ειδικά το τμήμα της Δυτικής Ανατολίας κινείται προς τα νοτιοδυτικά με ταχύτητα τριών εκατοστών το χρόνο.
Αυτή η περιοχή είναι πολύ δραστήρια τον τελευταίο καιρό. Βλέποντας τη σεισμικότητα της περιοχής, βλέπουμε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει 10 καταστροφικοί σεισμοί, ιδιαίτερα προς τη «Γραμμή Ρόδου-Κρήτης». Τα μεγέθη αυτών των σεισμών καταγράφονται ως σεισμοί μεγέθους 8 και άνω.
«H γραμμή Ρόδου-Κρήτης είναι πολύ επικίνδυνη»
Ο τούρκος σεισμολόγος επισήμανε επίσης ότι η γραμμή Ρόδου-Κρήτης είναι πολύ επικίνδυνη.
Ο Δρ. Ο Süleyman Pampal είπε, «Η Κύπρος δεν παράγει μεγάλους σεισμούς συχνά. Για παράδειγμα, έκανε τελευταία φορά σεισμό 6,5 Ρίχτερ το 1953.
Ωστόσο, το Ελληνικό Τόξο και η Περιφέρεια Ρόδου-Κρήτης, που περιλαμβάνει την Αττάλεια και τα περίχωρά της που βρίσκονται ακριβώς στα δυτικά, προκαλούν μεγαλύτερους σεισμούς.
«Ένας μεγάλος σεισμός εδώ θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τσουνάμι », είπε.
Πέρα από όλα αυτά, ο Καθ. είπε επίσης ότι υπάρχει μια ζώνη ρηγμάτων Fethiye-Burdur που εκτείνεται προς την Isparta μεταξύ του Κυπριακού Τόξου και του Τόξου της Ελένης. Ο Δρ. Ο Pampal είπε, «Μπορεί επίσης να υπάρξει σεισμός σε αυτή τη ζώνη ρηγμάτων. «Όταν εξετάζουμε ιστορικά αρχεία, καταγράφεται ότι υπήρξε ένας μεγάλος σεισμός στο Μπουρντούρ και τη Φετιγιέ», είπε.
Προβληματισμός και για τον σεισμό στην Σαμψούντα
Ο καθηγητής είπε ότι η ζώνη ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας είναι η ζώνη ρήγματος που είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό των βουνών της Βόρειας Ανατολίας και ότι μπορεί να συμβούν σεισμοί σε μέρη όπου αυτή η ζώνη διέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Δρ. Ο Süleyman Pampal είπε, «Υπάρχουν δευτερεύοντα κατάγματα γύρω από αυτή τη ζώνη για 50-60 χιλιόμετρα προς τα βόρεια και τα νότια. Υπάρχουν επίσης ρήγματα προς τα εσωτερικά μέρη της Μαύρης Θάλασσας, αλλά η τρέχουσα δραστηριότητα εμφανίζεται στα όρια των πλακών.
Ο σεισμός στη Σαμψούντα δεν μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός σε αυτή την περιοχή. “Ωστόσο, δείχνει ότι τέτοιες κινήσεις είναι φυσιολογικές στο όριο της πλάκας .
Το ρήγμα Yedisu στην Μαύρη Θάλασσα φοβίζει τους σεισμολόγους
Μάλιστα ο τούρκος σεισμολόγος εξέφρασε την ανησυχία του για το ρήγμα Yedisu. Όπως είπε: «Αυτό που με φοβίζει περισσότερο για τέτοιες κινήσεις στη ζώνη ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας είναι η ρήξη του ρήγματος Yedisu»
Ο Δρ. Ο Süleyman Pampal υπογράμμισε τις ακόλουθες σημαντικές πληροφορίες:
Το ρήγμα Yedisu είναι μια ζώνη ρήγματος περίπου 75-80 χιλιομέτρων μεταξύ του Bingöl και του Erzincan… Επιπλέον, η Ζώνη Ρηγμάτων της Ανατολικής Ανατολίας τέμνεται με τη ζώνη ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας ακριβώς εδώ. Αυτό το ρήγμα δεν έχει σπάσει εδώ και 200-250 χρόνια. Όταν κοιτάξουμε τα αρχεία σεισμού, φαίνεται ότι προκάλεσε σεισμό μεγέθους 7,4 Ρίχτερ.
Όταν κοιτάμε το ρήγμα από σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι έχει συσσωρεύσει την ενέργειά του και έχει ολοκληρώσει την περίοδο υποτροπής του.
Πριν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, η προσοχή μας ήταν στραμμένη στο ρήγμα του Yedisu ως ένα από τα πρώτα μέρη που θα σπάσουν. Συνοπτικά, υπάρχει πιθανότητα σημαντικών σεισμών λίγο πιο νότια, γύρω από το Bingöl και το Erzincan, αντί για μέρη πιο κοντά στη θάλασσα στα βόρεια.»