Μια μεγάλη, συντονισμένη επιχείρηση κατά κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων ξετυλίχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 3 Ιουλίου 2025, βάζοντας στο στόχαστρο περιοχές τόσο της πρωτεύουσας όσο και της Ρόδου. Την επιχείρηση οργάνωσε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ), η οποία θεωρείται το «ελληνικό FBI», σε συνεργασία με διεθνείς φορείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρόδος αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι των ερευνών, καθώς οι Αρχές είχαν ενδείξεις για πιθανές διασυνδέσεις του κυκλώματος και στο νησί, χωρίς προς το παρόν να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος ή το εύρος της δραστηριότητας εκεί.
Η επιχείρηση, που έγινε στο πλαίσιο διεθνούς αιτήματος δικαστικής συνδρομής, αποκάλυψε δράση οργανωμένου δικτύου εμπορίας γυναικών από τη Μολδαβία, το οποίο δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα από το 2015 έως το 2018. Η δράση του επικεντρωνόταν κυρίως στην εκμετάλλευση θυμάτων μέσω καταναγκαστικής πορνείας.
Όπως ανέφερε επίσημα η Ελληνική Αστυνομία, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή του Κέντρου Επιβολής του Νόμου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SELEC), της Μολδαβικής Συνοριακής Αστυνομίας και της ΜΚΟ OUR RESCUE. Στην Αθήνα έγιναν έλεγχοι σε τρεις οίκους ανοχής και μία κατοικία, ενώ ταυτόχρονα εξελισσόταν και η επιχειρησιακή δραστηριότητα στη Ρόδο, όπου συνελήφθη ο ένας από τους δύο βασικούς υπόπτους.
Οι Αρχές συνέλαβαν έναν 33χρονο άνδρα και μία 36χρονη γυναίκα, οι οποίοι, σύμφωνα με την έρευνα, στρατολογούσαν νεαρές γυναίκες από τη Μολδαβία, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική τους δυσχέρεια. Με παραπλανητικές υποσχέσεις για εργασία, τις μετέφεραν στην Ελλάδα, αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και, με τη χρήση βίας και εκβιασμών, τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται σε οίκους ανοχής, κυρίως στην περιοχή του Μεταξουργείου, αποσπώντας τα κέρδη τους.
Η σύλληψη του άνδρα στη Ρόδο έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τοπικά, καθώς δεν αποκλείεται να εξεταστεί αν υπήρξε περαιτέρω δίκτυο συνεργατών ή άλλες παράνομες δραστηριότητες στο νησί. Το θέμα φαίνεται να παρακολουθούν στενά τοπικά μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με το αστυνομικό ρεπορτάζ.
Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στην Αθήνα, εντοπίστηκαν τρεις οίκοι ανοχής οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι είχαν σφραγιστεί κατ’ επανάληψη από τις δημοτικές αρχές, συνέχιζαν τη λειτουργία τους. Κατά τους ελέγχους συνελήφθησαν επτά γυναίκες για παραβίαση σφραγίδων και κατασχέθηκε το ποσό των 185 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ενώ οι διαδικασίες για την επανασφράγιση των οίκων ανοχής βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Από τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις Μολδαβικές Αρχές έχουν ταυτοποιηθεί εννέα γυναίκες-θύματα, οι οποίες έχουν επιστρέψει στη χώρα τους.
Η υπόθεση ρίχνει φως στη σκοτεινή πλευρά της εμπορίας ανθρώπων και αναδεικνύει τον κίνδυνο που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ευάλωτες γυναίκες στα δίχτυα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης. Παράλληλα, γεννά ερωτήματα και στη Ρόδο για το κατά πόσο το νησί αποτέλεσε ή όχι κόμβο τέτοιων παράνομων δραστηριοτήτων, θέμα που δεν αποκλείεται να απασχολήσει περαιτέρω τις Αρχές αλλά και την τοπική κοινωνία.