Μεγάλη άσκηση για πλημμύρες απο τσουνάμι στην Κω

Άσκηση για πλημμύρες θα γίνει στην Κω, το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Κομισιόν και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η άσκηση θα γίνει εξαιτίας του σεισμού που έπληξε την Κω τον Ιούλιο του 2017- του οποίου ακολούθησε τσουνάμι ύψους 70 εκατ.- με τραγικό απολογισμό δύο θανάτους. Κατά την άσκηση θα δοκιμαστούν ο νέος εξοπλισμός και οι διαδικασίες που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου «Tsunami Last Mile» της ΕΕ.

Πώς θα γίνει η άσκηση για τις πλημμύρες

Το «Tsunami Last Mile» περιλαμβάνει αισθητήρες και σταθμούς για τη μέτρηση της στάθμης της θάλασσας, ενημερωτικές πινακίδες με μεγάφωνα στην ακτογραμμή της μαρίνας της Κω και σειρήνες μεγάλης εμβέλειας. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βελτιωθεί η έγκαιρη προειδοποίηση και η επικοινωνία, προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν εγκαίρως σε περίπτωση που συμβεί τσουνάμι.

Στις 9 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, η ομάδα της άσκησης θα προσομοιώσει έναν σεισμό και θα προγραμματίσει τους αισθητήρες να διαβάσουν το ίδιο ύψος κύματος με εκείνο το οποίο σημειώθηκε κατά τον υποθαλάσσιο σεισμό που προκάλεσε στο Αιγαίο το τσουνάμι του 2017. Προκειμένου να διασφαλιστεί η καταλληλότητα του συστήματος, η ομάδα θα χρονομετρήσει την ικανότητα του συστήματος να εντοπίσει τον σεισμό, να δημιουργήσει κατάλληλο μήνυμα προειδοποίησης και να το διαδώσει στους σχετικούς δέκτες.

Τετράωρη η άσκηση για το τσουνάμι

Συνολικά η άσκηση για το τσουνάμι θα διαρκέσει τέσσερις ώρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ και θα μετάσχει όλο το τοπικό σύστημα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών: ο δήμος, η πυροσβεστική, η αστυνομία, το λιμεναρχείο, η υπηρεσία ασθενοφόρων, ο Ερυθρός Σταυρός και εθελοντές. Οι ομάδες που συμμετέχουν στην άσκηση, θα λάβουν προειδοποιητικό μήνυμα, και η αντίδρασή τους, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών εκκένωσης, θα παρατηρηθεί και θα αξιολογηθεί.

Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 1ου Γυμνασίου Κω, καθώς και οι εργαζόμενοι σε τοπικό ξενοδοχείο, αναμένεται να ακολουθήσουν τα σήματα του τσουνάμι κατά μήκος των οδών εκκένωσης και να συγκεντρωθούν σε περιοχές συνάθροισης, όπου θα εγγραφούν από τους φορείς του τοπικού συστήματος αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, οι οποίοι και θα αναλάβουν τη φροντίδα τους.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της άσκησης θα δοκιμαστεί η ενσωμάτωση του τοπικού συστήματος με την υπηρεσία παρακολούθησης και προειδοποίησης για τσουνάμι σε εθνικό επίπεδο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Εκπρόσωποι της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν τα αποτελέσματα της δοκιμής. Επιστήμονες από το Κοινό Κέντρο Ερευνών και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα κατευθύνουν και θα επιβλέπουν τη διαδικασία από την αίθουσα ελέγχου της άσκησης.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης για το τσουνάμι θα χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας KATWARN, του γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών Fraunhofer, προκειμένου να ενημερώνονται οι εμπλεκόμενοι φορείς σχετικά με τα μηνύματα συναγερμού.

Η άσκηση που θα γίνει στην Κω είναι το τελευταίο στάδιο του σχεδίου «Tsunami Last Mile», που ξεκίνησε και χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ το 2018, μετά από δύο τσουνάμι στο Αιγαίο, τα οποία έπληξαν τις ακτές της Ελλάδας και της Τουρκίας (12 Ιουνίου και 21 Ιουλίου 2017). Περιπτώσεις στις οποίες το προειδοποιητικό σήμα δεν είχε φτάσει στις τοπικές κοινότητες.

Pin It on Pinterest

Share This