Μεγάλη ανακάλυψη στο Μεξικό: Εκατοντάδες ανέγγιχτα τελετουργικά αντικείμενα 1.000 χρόνων των Μάγια

1966… Αγρότες αναφέρουν στην αρχαιολογική υπηρεσία του Μεξικού ότι βρήκαν κάποια αρχαία αντικείμενα στην περιοχή των σπηλαίων Balamku ή Jaguar God, όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι κάτοικοι.

Αμέσως οργανώνεται αποστολή από την αρχαιολογική υπηρεσία. Επικεφαλής της μεγάλης επιχείρησης τοποθετείται ο αρχαιολόγος Víctor Segovia Pinto. Στην έκθεσή του, κάνει σαφή αναφορά για έναν πολύ μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών αντικειμένων. Προς έκπληξη όλων, ο Σεγκόβια δεν ζήτησε να ξεκινήσει ανασκαφές. Αντί γι’ αυτό, ζητά από τους ντόπιους αγρότες να σφραγίσουν την είσοδο του σπηλαίου και να διακόψουν κάθε συζήτηση και αναφορά για όσα αντίκρισαν με τα ίδια τους τα μάτια.

2019… Μία ομάδα αρχαιολόγων ερευνά ένα ιερό πηγάδι της αρχαίας πόλης των Μάγια, Chichén Itzá, στη χερσόνησο Γιουκατάν. Καθώς προχωρούσε η ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι εμφανίζονταν ενθουσιασμένοι από τα ευρήματά τους. Τίποτε, όμως, δεν προδίκαζε το… τσουνάμι που θα ακολουθούσε. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι το ιερό αυτό πηγάδι των Μάγια, κατέληγε στο βάθος του σπηλαίου που είχαν ανακαλύψει πριν από 53 χρόνια οι αγρότες και είχε ελέγξει ο αρχαιολόγος Σεγκόβια. Οι σύγχρονοι ερευνητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν ανέλπιστο θησαυρό, καθώς μπροστά στα μάτια τους βρίσκονταν τουλάχιστον 150 ανέγγιχτα για 1.000 χρόνια αντικείμενα των Μάγια!

Αντικείμενα που ο προηγμένος λαός της εποχής του Μεσαίωνα (στην Ευρώπη), χρησιμοποιούσε στις θρησκευτικές -και όχι μόνο- τελετουργίες του, οι οποίες διαδραμάτιζαν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα και στη λειτουργία του μεγάλου εκείνου πολιτισμού της Αμερικανικής ηπείρου. Ενός πολιτισμού που εξαλείφθηκε από τα «ρεμάλια ήρωες» -κατά τον συγγραφέα Τσιφόρο και το υπέροχο βιβλίο του-, τους Κονκισταδόρες που επέλασαν από την Ευρώπη, σαρώνοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη λύσσα τους για χρυσό και πλούτη.

Όπως δήλωσαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι αρχαιολόγοι για την παρουσίαση της μεγάλης ανακάλυψής τους, τα στοιχεία που προκύπτουν από τα «παρθένα» αυτά αντικείμενα, ενδέχεται να αποκαλύψουν με πάσα λεπτομέρεια την πορεία του μεγάλου αυτού πολιτισμού, τόσο κατά την περίοδο της ακμής του, όσο και κατά την περίοδο της παρακμής και τελικά της πτώσης του μέχρι την εξαφάνισή του

Το δίκτυο των σπηλαίων στο Μεξικό έμεινε σφραγισμένο για περισσότερα από 50 χρόνια, πριν ανακαλυφθεί εκ νέου από τον ερευνητή Guillermo de Anda και την ομάδα του. Στο σπήλαιο βρέθηκαν φούρνοι, βάζα, διακοσμημένα πιάτα και πολλά ακόμα αντικείμενα, τα οποία «καταγράφουν» όλη την ιστορική πορεία του σπουδαίου πολιτισμού των Μάγια.

Ο Γκιγιέρμο ντε Άντα περιγράφει στο National Geographic τα συναισθήματά του τη στιγμή της μεγάλης ανακάλυψης: «Δεν μπορούσα να μιλήσω. Άρχισα να κλαίω. Ενημέρωσα τους συνεργάτες μου, αλλά δεν υπήρχαν λόγια να περιγράψω αυτό που είχα δει. Τίποτα δεν μπορούσε να συγκριθεί με όσα ένιωσα εκείνη τη στιγμή. Σχεδόν αισθάνθηκα την παρουσία των Μάγια στον χώρο, με όλα αυτά τα αντικείμενα εκεί».

Μετά τη μεγάλη ανακάλυψη του Γκιγιέρμο ντε Άντα, βρέθηκε η λίστα του Σεγκόβια, του αρχαιολόγου που είχε πραγματοποιήσει τον έλεγχο το 1966, μετά τις αναφορές των αγροτών, την εποχή εκείνη. Όπως αποκαλύφθηκε, ο Σεγκόβια είχε καταγράψει 155 αντικείμενα, ορισμένα εκ των οποίων έφεραν προσωπογραφίες του θεού της Βροχής των Τολτέκων, Τλαλόκ και άλλα που αποτύπωναν με χαρακτηριστικό τρόπο το Σύμπαν των Μάγια. Στη σπηλιά Balankanché, που βρίσκεται δίπλα στο σπήλαιο με τα 155 αντικείμενα, βρέθηκαν άλλα 70 παρόμοια αντικείμενα.

Το μεγάλο ερωτηματικό που τίθεται πλέον, είναι το γιατί ο αρχαιολόγος Σεγκόβια, το 1966, σφράγισε το σπήλαιο και «έθαψε» μία τόσο σημαντική ανακάλυψη; Έστω και έτσι, με καθυστέρηση πέντε δεκαετιών, βγαίνει στο φως ένας πραγματικός θησαυρός, που θα απαντήσει σε δεκάδες ερωτηματικά που καλύπτουν σαν ομίχλη το τοπίο γύρω από τη ζωή, την εξέλιξη και κυρίως την πτώση ενός τόσο σπουδαίου πολιτισμού, των Μάγια.