Με την αύξηση του κατώτατου μισθού δίνουμε ανάσα και ελπίδα στους εργαζόμενους στοχεύοντας στη δίκαιη ανάπτυξη»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μιλώντας στους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασσίμη στο ραδιόφωνο του Real, aναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό χθες στο υπουργικό συμβούλιο, μέτρο το οποίο θα έχει άμεση εφαρμογή από τον Φεβρουάριο και αποκαθιστά, μαζί με την κατάργηση του υποκατώτου μισθού, μια άδικη και ρατσιστική πολιτική των μνημονίων.

https://www.youtube.com/watch?v=00UEC-kF_YQ

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού είναι αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας που έγινε το 2012, όπου μέσα σε ένα βράδυ οι εργαζόμενοι είδαν τον μισθό τους να μειώνεται κατά 22% και ιδιαίτερα οι νέοι κάτω των 25 ετών, οι οποίοι με αυτή την ρατσιστική ρύθμιση ένιωσαν πιο έντονα την αδικία χάνοντας 32%.  Από τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα αποκτά σταδιακά μια αναπτυξιακή πορεία, έστω και της τάξης του 2% και σταθεροποιεί την οικονομία της, υπάρχει η δυνατότητα για δίκαιη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη με αναδιανομή του πλούτου.

Φαίνεται πως η οικονομία αντέχει την αύξηση αυτή. Άλλωστε και οι προτάσεις των επαγγελματικών  φορέων ήταν για αύξηση κοντά στο 10% επομένως ουσιαστικά η διαφορά από το 10% στο 11% είναι πολύ μικρή. Δυστυχώς από τον διάλογο που έγινε απείχε η ΓΕΣΕΕ και αυτό πρέπει να ειπωθεί, γιατί βγαίνει σήμερα και ζητά 750 ευρώ ως κατώτατο μισθό.

Σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να πάρουν μια ανάσα. Κερδίζουν 11% αύξηση του μισθού τους, κερδίζουν ένα ποσό, το οποίο θα πάει στο σύνολο του στην αγορά, αυξάνοντας την ζήτηση στην αγορά.  Δεν λέμε ότι με 650 ευρώ μισθό μπορεί κάποιος να καλύψει όλες τις βιοτικές τους ανάγκες αλλά προφανώς είναι μια καλή αρχή».

Μείωση αφορολόγητου

«Ας μην προτρέχουν κάποιοι για το ποια μέτρα θα εφαρμοστούν το 2020. Έτσι βιάστηκαν και για το 2019 και την προσωπική διαφορά και μετά «παρακαλούσαν» τους θεσμούς να μην μας επιτρέψουν να εφαρμόσουμε τη μη περικοπή των συντάξεων. Η κριτική για την μείωση του αφορολογήτου το 2020, είναι μια ακόμη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να υποβιβάσει το έργο της κυβέρνησης και την αποκατάσταση μιας αδικίας ως προς τους εργαζόμενους, με γνώμονα το μικροπολιτικό τους συμφέρον. Οι εργαζόμενοι εφέτος θα δούνε την αύξηση που προβλέπεται και για τη μείωση του αφορολόγητου έχουμε χρόνο ώστε να το συζητήσουμε με τους θεσμούς, να δούμε πως θα πάει η οικονομία και τα έσοδα, τα οποία αυξάνονται διότι μειώνεται η μαύρη εργασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η μείωση του κατώτατου μισθού έγινε με το νεοφιλελεύθερο σκεπτικό ότι εάν μειώσουμε τον κατώτατο μισθό θα αυξηθεί η εργασία, άρα θα μειωθεί η ανεργία και η μερική απασχόληση, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η εργασία στους νέους. Την επόμενη χρονιά η ανεργία έφτασε το 28% και στους νέους το 60%, αποδεικνύοντας το λάθος του σκεπτικού αυτού».

«Σήμερα έχουμε και μείωση της ανεργίας και μείωση της μαύρης εργασίας, διότι το Σ.ΕΠ.Ε (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) αφέθηκε να κάνει ανεμπόδιστα τη δουλειά του, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η μαύρη εργασία από το 20% στο 9%, ενώ ταυτόχρονα επαναφέραμε το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους, μέσα σε λίγους μήνες».

Η Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα ξεκινήσει να παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ένταξη της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, δεν θα μπορεί ούτε  ο κ. Ζάεφ ούτε κανένας να αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία» παρά μόνο με το καινούριο συνταγματικό της όνομα, «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό και μόνο θα υπάρχει ως όνομα από εδώ και πέρα».

Pin It on Pinterest