Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία της Μικτής Χορωδίας Δήμου Ρόδου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, η εκδήλωση μουσικής και λόγου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (Δ.Ο.Π.Α.Ρ.), από τη Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου (που φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια της), τιμώντας την επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα το 1821. Μια άρτια εκδήλωση, όπου επιδιώχθηκε η «ψηλάφηση» του νήματος της ιστορίας από τον προεπαναστατικό ελληνισμό, έως τη δημιουργία της σύγχρονης ελληνικής επικράτειας.

«Αρχιτέκτονας» της ξεχωριστής εκδήλωσης ήταν για άλλη μια φορά ο μαέστρος Μιχάλης Καλαεντζής, ενώ την Χορωδία συνόδεψε στο πιάνο ο Δημήτρης Ιωσήφ.

Την εκδήλωση, που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμπεριέλαβε στο επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου, τίμησε με την παρουσία του ο βουλευτής Δωδεκανήσου και κοσμήτορας της Βουλής κ. Βασίλης Υψηλάντης. Επίσης, ο Διευθυντής του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. κ. Θεόδωρος Θεοδώρου.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε επιμελώς επιλεγμένο ρεπερτόριο, από τον προεπαναστατικό «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου, έως την «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη» του Διονύση Σαββόπουλου, από τον «Πυρρίχιο» των Γιώργου Χατζηνάσιου και Νίκου Γκάτσου, έως το «Κάτω στη Ρόδο» και το «Αιώνες περιμέναμε» του αείμνηστου δασκάλου Φώτη Βαρέλη και πολλά άλλα. Ασφαλώς, δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνονται και οι δύο κορυφαίοι ύμνοι του ελληνισμού: το αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας «Τη υπερμάχω» και ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού.

Η συναυλία πλαισιώθηκε με ιστορική αναφορά, από την εκπαιδευτικό κ. Δέσποινα Αδάμη-Βολονάκη, στη συμμετοχή των Δωδεκανήσων στην επανάσταση του ’21, παρότι ο αγώνας τους έμελλε να δικαιωθεί 127 χρόνια αργότερα (7 Μαρτίου 1948).

Ξεχωριστή «νότα» της εκδήλωσης αποτέλεσε η επί σκηνής εμφάνιση 12 κοριτσιών ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές από τα νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία τραγούδησαν τα προαναφερθέντα τραγούδια του Φώτη Βαρέλη.

Εκτός των παραπάνω, αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς και μία άλλη, παράλληλη, κοινωνική δράση της Μικτής Χορωδίας. Θεωρώντας πως «ο βαθμός πολιτισμού μιας κοινωνίας εξαρτάται από την αλληλεγγύη που δείχνει σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη» και πως «εάν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι δεν αρκεί να ασχολούμαστε απλώς με πολιτιστικές-καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αλλά να διαθέτουμε κοινωνική ευαισθησία», κάλεσε τους παραβρισκόμενους, τη μέρα της έναρξης του αγώνα για την ελευθερία του έθνους, να υποστηρίξουν τον αγώνα μιας άλλης Ελευθερίας, του μικρού κοριτσιού από τη Ρόδο, που αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα υγείας. Έτσι, δόθηκε σε κάθε προσερχόμενο φάκελος και ζητήθηκε, αφού «γεμίσει με αγάπη», να ριφθεί στην ειδική «κάλπη». Οι ακροατές «ψήφισαν» μαζικά υπέρ της Ελευθερίας, συγκεντρώνοντας ένα σεβαστό ποσό.

Στη συναυλία έλαβαν μέρος οι χορωδοί (με αλφαβητική σειρά):

Viitanen-Stavridis Sirkka Katrina, Αδαμόπουλος Παναγιώτης, Αργύρη Πόπη, Ασπρούδη Χρυσή, Βουτζάλη Δήμητρα, Βουτζάλη Καλλιόπη, Γιορδαμνή Μαρία, Γκέκα Χαρά, Δαδήρας Γιάννης, Ευθυμίου Αναστασία, Ζάγορα Μαίρη, Κακιού Ευφροσύνη, Καρακατσάνη Νούλα, Κατσιδώνη Μαρία, Κουκουρίγκου-Ρουμπέτη Μαρίνα, Κουντούρη Ξένη, Κυρνής Γιώργος, Λάσκαρη Όλγα, Μαργαρίτη Σεβα, Μαστροβασίλης Μιχάλης, Μιχαηλίδη Δέσποινα, Μπόνη Ιωάννα, Παναγιώτου Υβόννη, Παπαθεοδώρου Γιάννης, Παπαχριστοδούλου Ζουμπουλιά, Πατατούκου Μαριλένα, Ρέτσου Σταυρούλα, Ροδίτης Κάλλιστος, Σταύρου Ειρήνη, Σωτηράκης Διαμαντής, Τζατζάκη Ιουλία, Τριανταφύλλου Διαμαντής, Φωτάρα Χαριτωμένη, Χαρά Ντάνιελ, Χατζηγιακουμή Μαρία, Χούλη Ουρανία.

Παιδικό Φωνητικό Σύνολο:

Ανάργυρου Χρυσάνθη, Γαζέτη Μαρία-Αγάπη, Γεωργίου Μαρία, Ηλιού Δήμητρα,  

Καλαεντζή Δέσποινα, Καλαεντζή Δέσποινα, Ματαράγκα Aντζελίνα, Μπίτση Μαρία,  

Παπαδημητρίου Χριστίνα, Παραγυιού Ευαγγελία, Φανταουτσάκη Μαρία, Φραντζολάκη Αλεξάνδρα.   

Θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του μαέστρου Μιχάλη Καλαεντζή και των χορωδών απευθύνονται:

Στον Δημήτρη Ιωσήφ για την ευγενική προσφορά του να «θεραπεύσει» αφιλοκερδώς το πιάνο.

Στον Γιώργο Παραγυιό και τον Γιάννη Παπαθεοδώρου για την ένθερμη συμμετοχή τους και την υπέροχη ερμηνεία ορισμένων τραγουδιών.

Στην Δέσποινα Αδάμη-Βολονάκη για την ιστορική έρευνα και τα στοιχεία που παρέθεσε.

Στους παροικιακούς συλλόγους Ρόδου και την Ομοσπονδία τους, για την ευγενική παραχώρηση των παραδοσιακών φορεσιών, αλλά και στα στελέχη τους, όπως τον Νικήτα Κατσουράκη, την Ντίνα Ακριβού-Χατζηκώστα και την Σοφία Δημητριάδη, που επιμελήθηκαν του ντυσίματος και της εμφάνισης των 12 κοριτσιών.

Στην Παρασκευή Πάλλα για τον χειρισμό του βιντεοπροβολέα.

Στην Δέσποινα Κυριαζή και την Νικολέττα Κουτή για τις «κάλπες», όπου οι μετέχοντες «ψήφισαν» υπέρ της Ελευθερίας.

Στον Σταμάτη Αγκά και σε όλο το προσωπικό του ΔΟΠΑΡ, για την καλή συνεργασία και υποστήριξη.

Τέλος, στον πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ Αλέξανδρο Κολιάδη, για την άοκνη μέριμνά του για την καλή λειτουργία της Μικτής Χορωδίας.

Φωτογραφίες: FOTO-VIDEO EVA , Κατσιδώνης Παναγιώτης

Pin It on Pinterest