Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις διάχυσης του Erasmus+ στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου: Πράσινο, Ψηφιακό και Συμπεριληπτικό Σχολείο του 21ου Αιώνα

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ρόδου πραγματοποίησε με επιτυχία δύο εκδηλώσεις διάχυσης αποτελεσμάτων του βραχυχρόνιου προγράμματος Erasmus+ KA122 με τίτλο: «Αειφορία και ψηφιακά εργαλεία σε ένα συμπεριληπτικό σχολείο για τον/την μαθητή/μαθήτρια του 21ου αιώνα» και κωδικό σχεδίου 2023-1-EL01-KA122-SCH-000148439.

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε δια ζώσης τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025 στον χώρο του σχολείου, με τη συμμετοχή του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού. Στόχος της συνάντησης ήταν η εσωτερική διάχυση των εμπειριών και καλών πρακτικών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η ανταλλαγή ιδεών για την ενσωμάτωση καλών πρακτικών στην καθημερινή σχολική ζωή, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών σε θέματα αειφορίας, ψηφιακών εργαλείων και συμπερίληψης.

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 8 Απριλίου 2025 με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης και ενδιαφερόμενων από την τοπική και ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τις ομιλίες τους οι: κ. Ιωάννης Παπαδομαρκάκης, Αναπληρωτής Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Έλληνας, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, ο κ. Μιχάλης Αυγουστής, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Ρόδου, καθώς και η κα. Χρυσάνθη Κόζα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου. Οι προσκεκλημένοι μίλησαν με ιδιαίτερα τιμητικά λόγια για το έργο του σχολείου, την προσπάθεια του προσωπικού και τη συμβολή τέτοιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ενδυνάμωση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

Τις παρουσιάσεις συντόνισε o κ. Βασίλειος Χριστινάκης, Διευθυντής του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου, ο οποίος έκανε παρουσίαση του σχεδιασμού και της υλοποίησης του προγράμματος, των στόχων και των επιτυχημένων αποτελεσμάτων του αναδεικνύοντας τη σημασία της επαγγελματικής ανάπτυξης του προσωπικού, της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής διάστασης του σχολείου και της μετάβασης προς ένα ψηφιακά ενισχυμένο, πράσινο και συμπεριληπτικό σχολείο.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε από τη κ. Παναγιώτα Γεράση, Λογοθεραπεύτρια του σχολείου, η μαθητική κινητικότητα τριών μαθητών του Λυκείου, που έλαβε χώρα στο σχολείο I.I.S. Blaise Pascal στη Reggio Emilia της Ιταλίας. Παρουσιάστηκαν οι εμπειρίες και τα οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Μέσα από την παρακολούθηση μαθημάτων, εκπαιδευτικές επισκέψεις, βιωματικά εργαστήρια και αλληλεπίδραση με συνομηλίκους από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, οι μαθητές ανέπτυξαν τις γνώσεις τους, τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες τους και ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση τους.

Έπειτα, παρουσιάστηκαν από τους εκπαιδευτικούς κ. Κωνσταντίνα Κωνσταντακοπούλου, Υποδιευθύντρια και καθηγήτρια Αγγλικών, κ. Θεανώ Μπίνου, καθηγήτρια Μαθηματικών και κ. Γεώργιο Σακκομήτρο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας, η παρακολούθηση εργασίας (job shadowing) στο σχολείο I.S.S. Blaise Pascal στη Reggio Emilia, κατά τη διάρκεια των οποίων παρατήρησαν σύγχρονες διδακτικές πρακτικές, μεθόδους διαφοροποιημένης διδασκαλίας και χρήσης ψηφιακών μέσων.

Στη συνέχεια, έγινε διάχυση των αποτελεσμάτων από τις κινητικότητες μαθημάτων και κατάρτισης. Αρχικά, παρουσιάστηκε κινητικότητα στο Βερολίνο με τίτλο: «Green Classroom: an ecocentric approach towards sustainability». Η εισηγήτρια της παρουσίασης, κ. Αικατερίνη Κοντοπού, Φιλόλογος του σχολείου, ανέδειξε τις βιωματικές δραστηριότητες που αφορούσαν την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ένταξή της στη σχολική καθημερινότητα. Η έμφαση δόθηκε στη δημιουργία ενός “πράσινου” σχολικού περιβάλλοντος, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί υιοθετούν μία οικοκεντρική στάση ζωής.

Έπειτα, παρουσιάστηκε η κινητικότητα στη Βαρκελώνη με τίτλο: «Successful Strategies for Teaching Students with Special Needs in Every Classroom». Η κ. Κωνσταντίνα Κωνσταντακοπούλου και η κ. Δάφνη Εμινέ Κιουρτ, Εργοθεραπεύτρια του σχολείου ανέπτυξαν σύγχρονες μεθόδους διαφοροποιημένης διδασκαλίας και καλές πρακτικές για την υποστήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε ένα συμπεριληπτικό σχολείο.

Τελευταία παρουσίαση ήταν αυτή της κινητικότητας στη Λισαβόνα με τίτλο: «Digital Tools for Collaboration, Communication, Creativity and Critical Thinking (4Cs)». Οι εισηγητές κ. Κωνσταντίνα Κωνσταντακοπούλου, κ. Δάφνη Εμινέ Κιουρτ, και κ Παναγιώτης Τσιαβός, καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου, παρέθεσαν μία σειρά από ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές που ενισχύουν με τη χρήση τους τη συνεργατικότητα, την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη στην εκπαίδευση.

Η εκδήλωση έκλεισε με την αποτίμηση από την κ. Κωνσταντίνα Κωνσταντακοπούλου υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος, αναφορικά με την επίτευξη των στόχων του σχεδίου. Η επιτυχημένη σχεδίαση, οργάνωση και ολοκλήρωση των κινητικοτήτων, η επιλογή των συνεργαζόμενων φορέων, η διεύρυνση του δικτύου ευρωπαίων συνεργατών, οι γνώσεις και οι εμπειρίες που ενσωματώθηκαν στη κουλτούρα της σχολικής μονάδας και ο ενθουσιασμός των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αποτέλεσαν εχέγγυο για την επιτυχημένη υλοποίηση και ολοκλήρωση του προγράμματος, καθιστώντας το ένα ψηφιακά σύγχρονο, αειφόρο και συμπεριληπτικό Ευρωπαϊκό σχολείο. Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου μετά από την πολύχρονη και επιτυχημένη εμπειρία του σε προγράμματα Erasmus+ και με την απόκτηση της διαπίστευσης το 2024, συνεχίζει το Ευρωπαϊκό του ταξίδι, διευρύνοντας τους ορίζοντες του με τη συμμετοχή περισσοτέρων μελών του προσωπικού και μαθητών/μαθητριών του.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=0RHFlbIE7DU

Η παρούσα δημοσίευση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+. Οποιαδήποτε πληροφορία ή απόψεις εκτίθενται σε αυτή την δημοσίευση είναι αποκλειστική ευθύνη του συγγραφέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ ΙΚΥ ουδεμία ευθύνη φέρουν για την οποιαδήποτε χρήση και αναδημοσίευση των πληροφοριών του.

Ο Διευθυντής

Βασίλειος Χριστινάκης

Pin It on Pinterest