Η χθεσινή επικίνδυνη πυρκαγιά στην Μονόλιθο, απέδειξε πως παρά τις μεγαλοστομίες περί πλήρους ετοιμότητας, εξακολουθούν να είναι απροστάτευτα τα λίγα παρθένα δάση που έμειναν στην Ρόδο.
Παραλίγο χθες να χαθεί το δάσος της Κυμισάλας, ένα πανέμορφο πευκοδάσος με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, και μεγάλη αξίας για την μελισσοκομία του νησιού, αφού εκεί παράγεται κυρίως το πευκόμελο.
Ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα χάρις την δράση των πυροσβεστών και των πολλών εθελοντών που ακόμα μια φορά έδρασαν καταλυτικά.
Από την μια αναδείχτηκε ξανά η αυτοθυσία, πυροσβεστών και εθελοντών και από την άλλη αναδείχτηκαν οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, στην απουσία ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας των δασών.
Έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2023, ελάχιστα έγιναν από την κυβέρνηση, για την αντιπυρική προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της Ρόδου, αλλά και της υπόλοιπης χώρας. Όπως δυστυχώς φάνηκε με την εξέλιξη της φωτιά στην Αττική που έφθασε μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας!
Τα δάση του νησιού εξακολουθούν να είναι ακαθάριστα, χωρίς τις απαραίτητες εργασίες αραίωσης, κλαδεμάτων και καθαρισμού χαμηλής βλάστησης. Δεν έχουν ανοιχτεί δασικοί δρόμοι σε δυσπρόσιτες περιοχές ώστε να μπορεί να επιχειρήσει η πυροσβεστική όταν χρειαστεί και μέσα στα δάση δεν υπάρχουν κρουνοί και δεξαμενές με νερό σε ποσότητες που απαιτούνται.
Ταυτόχρονα δεν έχουν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως από την Μονόλιθο μέχρι την Έμπωνα, το δάσος είναι σχεδόν ενιαίο χωρίς ούτε μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη.
Αυτές οι απαραίτητες ενέργειες προστασίας των δασών δεν γίνονται, γιατί η κυβέρνηση έχει αφήσει συνειδητά τις αρμόδιες υπηρεσίες στο νησί χωρίς προσωπικό και μέσα. Το δασαρχείο δεν έχει δασεργάτες και μηχανήματα, στην πυροσβεστική υπηρεσία υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, με τους περισσότερους πυροσβέστες να είναι με εξάμηνες συμβάσεις και η χρηματοδότηση του δήμου για την πολιτική προστασία είναι ψίχουλα.
Γιατί η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον αλλά να παραδώσει βουνά και δάση σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως π.χ. για ανεμογεννήτριες.
Αυτή η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των δασών, που είναι η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ, είναι αυτή που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, καθώς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα περιμένουν τα καμένα αλλά και στα μη καμένα, για να προχωρήσουν σε κερδοφόρες «πράσινες» επενδύσεις.
Σε δήμο και περιφέρεια οι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση, αποκάλυψαν τους σχεδιασμούς για δημιουργία υβριδικών πάρκων στη Ρόδο, σχέδια που είναι συνδεδεμένα με το πρόγραμμα «The Rhodes Co-Lab», το οποίο εξελίσσεται υπό την αιγίδα της κυβέρνησης με πρωτοστάτες την TUI, την περιφέρεια και τον δήμο.
Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα να καταρτιστεί και να εφαρμοσθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας των δασών της Ρόδου με επίκεντρο την πρόληψη. Να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία. Η εθελοντική δράση να είναι επικουρική στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης του κρατικού μηχανισμού και όχι να επαναπαύεται το κράτος στην πολύτιμη συνεισφορά των εθελοντών.
Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για ουσιαστική πρόληψη και προστασία, σε σύγκρουση με την πολιτική «κόστους-οφέλους» της ΕΕ και της κυβέρνησης που αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για τον φυσικό πλούτο, την περιουσία και τη ζωή του λαού.
Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ Ν. Δωδεκανήσου |