Μαύρη σοκολάτα, εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Μαύρη σοκολάτα, εξαιρετικά είναι τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στον ανθρώπινο οργανισμό σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με πρώτο και κύριο το κακάο, το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικά και διαλυτές φυτικές ίνες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα η οποία έχει 70% και πάνω περιεκτικότητα σε κακάο, έχει περισσότερες πολυφαινόλες και φλαβανόλες από τα βατόμουρα, τα οποία θεωρούνται κορυφαία πηγή των πολύτιμων για την υγεία συστατικών.

Η μαύρη σοκολάτα συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, καθώς αποτελεί ασπίδα έναντι πολλών χρονίων παθήσεων.

Δείτε τα οφέλη απο την μαύρη σοκολάτα

Προλαμβάνει την καρδιακή νόσο: Μελέτες έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση (πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα) μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 57%. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ιδιότητα αυτή οφείλεται στα φλαβονοειδή που συμβάλλουν στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ενισχύει τη μνήμη και βελτιώνει τη διάθεση: Η σοκολάτα διεγείρει τη νευρική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου: Η τακτική αλλά σε μικρές ποσότητες κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Τα φλαβονοειδή μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο θεωρείται η κύρια αιτία αντίστασης στην ινσουλίνη.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους: Λίγη μαύρη σοκολάτα πριν ή μετά από ένα γεύμα, στέλνει στον εγκέφαλο σήμα κορεσμού. Κατά τη διάρκεια της πέψης, η σοκολάτα συμπεριφέρεται σαν πρεβιοτικό που ευνοεί την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο. Τα «καλά» βακτήρια βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, υποστηρίζοντας έναν υγιή μεταβολισμό.

Ωφελεί την επιδερμίδα: Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που περιέχει η μαύρη σοκολάτα (χαλκός, σίδηρος και μαγνήσιο), ωφελούν το δέρμα. Το μαγγάνιο υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου, το ασβέστιο βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων, ενώ τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Προλαμβάνει τον καρκίνο: Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια οξυγόνου που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για τη γήρανση και πολλές χρόνιες παθήσεις. Η ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών οδηγεί με την πάροδο του χρόνου, σε χρόνια φλεγμονή, καρκίνο, καρδιοπάθειες και Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε εδώ περισσότερα νέα υγείας