Μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή τα καλοκαίρια στη Ρόδο -Καταγγελίες Σουηδών

«Οι καλοκαιρινές δουλειές στη Ρόδο μετατράπηκαν σε παράνομο «εφιάλτη» είναι ο τίτλος εκτενούς, κεντρικού δημοσιεύματος που φιλοξένησε πριν από λίγες μέρες η σουηδική εφημερίδα GT Expressen, στο οποίο νεαροί Σουηδοί καταγγέλλουν –με ονοματεπώνυμο- τη «μαύρη» εργασία και τη φοροδιαφυγή- μαμούθ στο «νησί των Ιπποτών».

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, μάλιστα, οι δημοσιογράφοι που το υπογράφουν αναγκάστηκαν να υποδυθούν νεαρούς που ζητούν εποχική εργασία μέσω αγγελιών, με στόχο να καταγράψουν τα κυκλώματα «μαύρης» εργασίας στο νησί.
Υπόσχονται «συμβάσεις εργασίας και καλούς μισθούς» σε συνδυασμό με ξέφρενα ονειρικά πάρτι και γνωριμίες

«Η οδός Ορφανίδου στη Ρόδο είναι γεμάτη με νυχτερινά κλαμπ, όπου κάθε καλοκαίρι εργάζονται νεαρά κορίτσια και αγόρια, εποχιακοί εργαζόμενοι απ΄ όλη σχεδόν την Ευρώπη», αναφέρει εκ πρώτης το εν λόγω ρεπορτάζ της Σουηδικής εφημερίδας και συνεχίζει λέγοντας ότι εκατοντάδες νέοι υποβάλλουν αιτήσεις για καλοκαιρινές δουλειές κάθε χρόνο σε κλαμπ και μπαρ στον παραθεριστικό παράδεισο της Ρόδου.

Οι αγγελίες εργασίας, όπως σημειώνεται, υπόσχονται «συμβάσεις εργασίας και καλούς μισθούς» σε συνδυασμό με ξέφρενα ονειρικά πάρτι, μπόλικο κολύμπι, ήλιο και νέες γνωριμίες. «Ωστόσο, αρκετοί νεαροί και νεαρές στη Σουηδία καταγγέλλουν ανύπαρκτες συμφωνίες, αβέβαιες συνθήκες και «μαύρη», παράνομη εργασία», σημειώνεται στο ρεπορτάζ που κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Καταγγελία: «Η εργασία ήταν «μαύρη», όπως η νύχτα»
Επώνυμα, ο Jonathan Rutgersson από το Kungälv, ένας νεαρός Σουηδός που απασχολήθηκε εποχικά στη Ρόδο, τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν υπήρχε καθόλου συμφωνία. Η εργασία ήταν «μαύρη», όπως η νύχτα (!)!».
Ο ίδιος εξηγεί ότι πολλοί Σουηδοί αλλά και άλλοι ευρωπαίοι στην ηλικία του αναζητούν κάθε χρόνο μια δουλειά για την καλοκαιρινή σεζόν συνδυάζοντας την εργασία αλλά και τις διακοπές στο τουριστικό θέρετρο του Αιγαίου. Αυτά όμως που ονειρεύονται και τους υπόσχονται οι εργοδότες, μέσω τηλεφώνου όταν «κλείνουν» τη δουλειά, καλά χρήματα και ασφάλεια, δεν ισχύουν στην πράξη.
«Η δουλειά είναι «μαύρη», λέει ο νεαρός Jonathan Rutgersson. «Μαύρα» χρήματα στο χέρι, χωρίς έγγραφες συμφωνίες και χωρίς καμία απολύτως ασφάλιση. Όταν είπα στον υπεύθυνο του κλαμπ να του δώσω τραπεζικό λογαριασμό για να μπει ο μισθός μου μου είπε: «Δεν χρειάζεται. Θα τα παίρνεις στο χέρι», σχολιάζει ο νεαρός Σουηδός.

«Θα πληρώνεσαι στο χέρι…. Έτσι κάνουμε εδώ και χρόνια»
Υποδυόμενη νεαρή που επιθυμεί να εργαστεί στη Ρόδο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μία από τις δημοσιογράφους που υπογράφουν το ρεπορτάζ ανταποκρίνεται σε αγγελία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και στέλνει e-mail. O Η.Σ., μάνατζερ τριών μπαρ στη Ρόδο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, την καλεί να μιλήσουν μέσω τηλεφώνου εξηγώντας ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Το τηλεφωνικό ραντεβού κλείνεται. Στη συζήτηση πάνω, η ρεπόρτερ τον ρωτά πως θα πληρώνεται και ο Η.Σ. της απαντά: «Στο χέρι.. Έτσι κάνουμε εδώ και 10 χρόνια» και σχολιάζει ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει ως άνεργη να πάρει επίδομα εργασίας στη Σουηδία και δε θα χρειαστεί να πληρώσει εφορεία. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνέντευξης την προετοιμάζει για πιθανούς κινδύνους με την αστυνομία λέγοντας: «Πολλές φορές έχουμε θέμα με την αστυνομία που κάνει ελέγχους. Υπάρχει ρίσκο για τους εργαζόμενους να ξέρεις…». Και κάπως έτσι τελειώνει η κουβέντα. Το δημοσίευμα μάλιστα φιλοξενεί φωτογραφία την ώρα που η αστυνομία προχωρά σε συλλήψεις μπροστά από κλαμπ της Ρόδου.

Άγρα πελατών με σκοπό το «μαύρο» κέρδος
Παράλληλα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για άγρα πελατών με σκοπό το κέρδος. Όπως σημειώνεται οι εποχικοί εργαζόμενοι στα εν λόγω μαγαζιά αναγκάζονται να «κυνηγούν» πελάτες στους δρόμους και να τους πωλούν εκδρομές και πακέτα υπηρεσιών που και αυτά δε δηλώνονται στην εφορεία. Πρόκειται για «μαύρο» χρήμα τονίζουν οι τέσσερις δημοσιογράφοι που υπογράφουν το ρεπορτάζ στην έντυπη αλλά και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.


Πηγή: iefimerida.gr

Pin It on Pinterest