“Μαύρη” Πέμπτη ξημέρωσε για τη Ρόδο και τη νησιωτικότητα

“Μαύρη” Πέμπτη ξημέρωσε σήμερα για τα νησιά και για τη Ρόδο μας, εφόσον χάνεται και το τελευταίο προνόμιο της νησιωτικότητας που έχει πληγεί με κάθε τρόπο.

Η Ρόδος έχασε την έκπτωση στο ΦΠΑ , και πλέον οι συντελεστές είναι 6% , 13 % και 23 % στα περισσότερα είδη και υπηρεσίες.

Η ημέρα από το πρωί βρήκε τον επιχειρηματικό κόσμο της Ρόδου σε πλήρη σύγχυση , καθώς αιφνιδιάστηκαν από το νέο μέτρο πιστεύοντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης αλλά και των Δωδεκανήσιων βουλευτών, ότι τα Δωδεκάνησα θα εξαιρεθούν.

Αρκετές είναι οι επιχειρήσεις στη Ρόδο που θα απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, φοβούμενοι ότι με ενδεχόμενη αύξηση τιμών θα μείνουν εκτός αγοράς, αλλά σκεπτόμενοι και τη γενικότερη οικονομική κρίση των πολιτών.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δουλέψουν με μικρότερα ποσοστά, να μειώσουν ή να σταματήσουν τις εκπτώσεις και να δουλεύουν ουσιαστικά για το κράτος.

 Από εχθές το βράδυ τα ταμιακά συστήματα έχουν αλλάξει και πλέον η Ρόδος πληρώνει 23 % ΦΠΑ. Οι επιχειρηματίες επιβαρύνονται περισσότερο, εφόσον αγοράζουν με 23 % ΦΠΑ αλλά θα στέλνουν στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου που εξυπηρετούν με 16 %.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ για ακόμα μια φορά αθέτησε τις δεσμεύσεις της, με τις κόκκινες γραμμές του Καμμένου για το ΦΠΑ στα νησιά και τα “ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ …” του Πρωθυπουργού στις προεκλογικές του ομιλίες από την αίθουσα στο Ροδίνι..

Οι βουλευτές Δωδεκανήσου παρακολουθούν ως θεατές την τιμωρία της Ρόδου, αφού έχουν ψηφίσει τα μέτρα, στέλνοντας επιστολή αιφνιδιασμού επειδή η Ρόδος μπήκε στην πρώτη ομάδα νησιών που έχασαν την έκπτωση.

Η Ρόδος και τα νησιά  μετά από την πλήρη εγκατάλειψη  που υφίστανται από την πολιτεία  σε δομές υγείας, εκπαίδευσης , τομείς ζωτικής σημασίας, επιβαρύνονται και με την αύξηση του ΦΠΑ στην ήδη αθλία οικονομική κατάσταση. Δεν υπολογίστηκε η χιλιομετρική απόσταση από την Πρωτεύουσα, τα ακριβά μεταφορικά παρά μόνο ότι είμαστε κοσμοπολίτικο νησί.  Η κυβέρνηση ποτέ δε θυμάται τα νησιά για να επιλύσει προβλήματα και ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους τους, αλλά τα θυμήθηκε ώστε να καταργήσει την έκπτωση του ΦΠΑ.  Η έκπτωση αυτή ισροροπούσε την ανισότητα των συνθηκών στα νησιά με την υπόλοιπη Ελλάδα που ήταν πολύ μεγάλη.

Αλήθεια ποιος επισκέφθηκε τη Ρόδο τελευταία από τους πολιτικούς αρχηγούς για να δει την κοσμοπολίτικη ζωή μας και τις συνθήκες ζωής των νησιωτών γενικότερα;

Οι φορείς του νησιού Δήμος, Περιφέρεια , Σωματεία κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να  ανακληθεί αυτή η απόφαση, ωστόσο …. δύσκολη κάθε άλλη εξέλιξη πλέον…

Pin It on Pinterest