Η μαστίχα αναγνωρίστηκε ως φάρμακο

Η μαστίχα κατατάχθηκε στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης από την Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η φαρμακευτική «μονογραφία» της έχει πλέον δύο θεραπευτικές ενδείξεις: τα δυσπεπτικά προβλήματα και κατά δεύτερον τις δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης, η Μαστίχα Χίου θα έχει πλέον επισήμως αναγνωριστεί ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες».

Αποτέλεσμα της καταχώρησης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Το επόμενο βήμα για το φαρμακευτικό πια φυτό της Ελλάδας θα είναι να ανοιχτεί στην παγκόσμια αγορά, αφού ανοίγουν«πόρτες» για να προσεγγιστούν αγορές όπως η γερμανική, η γαλλική, η ισπανική κλπ.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών του νησιού χθες σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, περιέγραψε την προσπάθεια που έχει κάνει ο συνεταιρισμός επί σειρά ετών ο οποίος δέσμευε σημαντικά ποσά, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό στον κύκλο εργασιών του, για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας. Στόχος του να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν προϊόντα μαστίχας υψηλής προστιθεμένης αξίας που θα ενισχύσουν τις εξαγωγές της μαστίχας όχι μόνο σε ποσότητες αλλά και σε αξία.

Pin It on Pinterest

Share This