Μασέλα από Ευκάλυπτο..!!

Σε συνέχεια της προηγούμενης τοποθέτησής μας (Καραμέλα με γεύση ευκαλύπτου) και με τα νέα δεδομένα – της επίσημης απόφασης της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. καθώς και της 2ης Γενικής Συνέλευσης των καταστηματαρχών Κολυμπίων (στην όποια κλήθηκαν μόνο αιρετοί) για το θέμα: Χωροθέτηση Βιολογικού, προκαλούμαστε να επανατοποθετηθούμε… Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν.

Ακόμα περιμένουμε να δοθούν με οιονδήποτε τρόπο απαντήσεις στα επιχειρήματα, ερωτήματα και τις ανησυχίες που τέθηκαν δημοσίως στην τοποθέτηση μας, πριν ένα μήνα. Αγαπητοί… εμείς τις γνωρίζουμε… οι πολίτες τις περιμένουν…!!! Όχι μόνο δεν απαντήθηκαν μέχρι στιγμής αλλά προέκυψαν και νέα ερωτήματα…

α) Από την απόφαση της ΔΕΥΑΡ (που δημοσιεύτηκε ένα μήνα αργότερα από την ημερομηνία συνεδρίασης 22/10/2021)

1. Αναφέρει ότι μειοψήφησαν δύο μέλη και εν συνεχεία ότι η απόφαση πάρθηκε «Ομόφωνα». Πώς γίνεται αυτό;

2. Ο Γενικός Διευθυντής στην εισήγησή του αναφέρει χαρακτηριστικά : «Λαμβάνοντας υπόψη τον διάλογο που έχει αναπτυχθεί πριν την παρούσα συζήτηση με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας στ’ Αφάντουκαι τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΔΕΥΑΡ στα πλαίσια του διαλόγου αυτού, παρακαλώ για την έγκριση…»

Ένα εύλογο ενιαίο ερώτημα, εύκολο προς απάντηση: Πότε; πόσες φορές; Ποιοι; τι ειπώθηκε; και το βασικότερο ποιες είναι δεσμεύσεις που αναφέρει ; Δεν πρέπει η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί έστω και τελευταία ; ; ;

Επίσης στον διάλογο, γιατί δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Αρχάγγελο εφόσον το έργο είναι ενιαίο και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα η οριστική θέση;

Αληθεύει ότι στην συνέλευση στον Αρχάγγελο, οι Αξιότιμοι ανακοίνωσαν πως ο βιολογικός θα κατασκευαστεί στα Κολύμπια; Αληθεύει ότι έχουν γίνει και ανεπίσημες συναντήσεις.. ; ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;

3. Πως ζητάτε στην απόφαση αυτή από τους ίδιους μελετητές τρεις προτάσεις, που ήδη πρόσφατα (πριν 9 μήνες) σας έχουν προτείνει στο Master Plan επιλέγοντας την περιοχή “Θεοτόκο”; Θα αυτό-αναιρέσουν τις ήδη χρονοβόρες μελέτες- προτάσεις τους; Ζητάτε ξανά αυτό που ήδη έχετε… ΠΑΡΑΞΕΝΟ!!!

  • Εάν θέλατε να έχετε νέες διαφορετικές προτάσεις, στην απόφασή σας θα έπρεπε να είχατε αποκλείσει τις ήδη υπάρχουσες και ακόμη καλύτερα να ζητάτε να σας δοθεί έστω μία λύση στην ενδοχώρα.. Γιατί αυτήν η εμμονή στις παραθαλάσσιες περιοχές; Το πάθημα δεν μας έγινε μάθημα.

4. Αποφασίσατε να μην έχει σταθμό υποδοχής βοθρολυμάτων (βυτία). Απαγορεύεται να γίνει αργότερα; Εάν κατά λάθος- τύχη σας υποδειχθεί ένας νέος χώρος που έχει τις προδιαγραφές και δεν ενοχλεί, γιατί να μην γίνει εκεί επιλύοντας και άλλα γνωστά προβλήματα …; Ακόμη ένα πλεονέκτημα της χωροθέτησης στην ενδοχώρα

5. Γιατί ενώ δηλώνετε ότι θα είναι “τελευταίας γενιάς” δεν το απαιτείτε ευθέως από τους μελετητές αλλά στην απόφασης σας ζητάτε χαρακτηριστικά “Να εξετασθεί η εγκατάσταση βιόφιλτρων ή άλλων πρόσφορων διατάξεων για την αποφυγή οχληρών οσμών από την ΕΕΛ και τα Α/Σ λυμάτων“

Λέτε χαρακτηριστικά “Το κτίριο της ΕΕΛ θα βρίσκεται συνεχώς σε υποπίεση, προκειμένου να αποκλεισθεί οποιαδήποτε έκλυση δυσάρεστων οσμών στο περιβάλλον. Αντίστοιχη μέριμνα εφ’ όσον είναι τεχνικά εφικτό, θα υπάρξει και για αντλιοστάσια λυμάτων που γειτνιάζουν με οικιστικά σύνολα“. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ τεχνικά εφικτό…!!! ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; !!!

6. Αποφασίσατε: Ο ανάδοχος θα προχωρήσει στην εκπόνηση της μελέτης στη θέση που θα αξιολογηθεί ως η βέλτιστη. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Μάλλον….αυτόματα, ό,τι ξαναπούν οι μελετητές.

7. Τονίζεται ότι : “Τα έργα επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων προβλέπεται να δημοπρατηθούν με το σύστημα -προσφοράς που περιλαμβάνει μελέτη – κατασκευή -λειτουργία.“ Πότε και πώς θα είναι έτοιμες όλες αυτές οι μελέτες (τοπογραφικές-γεωτεχνικές-περιβαλλοντικές….κλπ) όταν ακόμα δεν γνωρίζετε, την οριστική θέση.

Η απόφαση αυτή, μήπως είναι αόριστη και ευέλικτη; Κύριοι, συμπερασματικά, μήπως η απόφαση είναι ειλημμένη; Έχετε και εσείς το δίκιο σας-σάς καταλαβαίνουμε, “έχετε έτοιμο το πιάτο και πρέπει να το σερβίρετε…” Να ξέρετε όμως, όταν σου μυρίζει (λάθος συνταγή) δε το θέλεις .. δύσκολα τρώγεται και δεν χωνεύεται εύκολα.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ – ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Στο προηγούμενο άρθρο μας, σας τέθηκαν εδώ και ένα μήνα 20 ερωτήματα – επιχειρήματα, που δεν απαντήθηκαν. Σε αυτό θέτουμε μόνο 7, εύκολα λογικά προς απάντηση, αφού είναι από την επίσημη απόφασή σας.

Και ένα ακόμα, γιατί δεν συνεχίζετε την εύκολη, εφικτή, γρήγορη και ασφαλή λύση που είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε το 2006 που περιληπτικά σας αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΩΛΥΜΑ; Ξαναρωτάμε, γιατί όχι στην ενδοχώρα; Πείτε μας! Δεν βρίσκετε τοποθεσία; Έχετε πρόβλημα με τα υψόμετρα κ.α.; Τα εύκολα τα κάνετε δύσκολα. Στο κάτω κάτω τι θα κάνατε αν δεν υπήρχε ο Θεοτόκος ;;!!

Δεν παριστάνουμε τους σωσίες ούτε τον ανακριτή! Μαζί σας είμαστε και εμείς και θέλουμε να πραγματοποιηθεί το έργο αλλά θέλουμε την καλύτερη και ασφαλή λύση, όπως και για τους γείτονες μας. Το πρόβλημα τους είναι και δικό μας.

β) Από την γενική συνέλευση των καταστηματαρχών Κολυμπίων.

Αν και δεν είχαμε καλεστεί (κλήθηκαν μόνο αιρετοί), ωστόσο έχοντας την πλήρη εικόνα δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε έστω και με ήπιο τρόπο τα τεκταινόμενα.

Συγχαρητήρια στο σωματείο για την πρωτοβουλία αυτής της απαιτούμενης συγκέντρωσης. Κάνατε αυτό που άλλοι είχαν υποχρέωση και καθήκον από την “ιδιότητά” τους να είχαν κάνει.

Για τους απόντες αιρετούς: Μπράβο σ’ αυτούς που είχαν το θάρρος…, συγγνώμη σε αυτόν (μοναδικό) που έστειλε την γραπτή του τοποθέτηση. Αντιθέτως για τους άλλους, απλά απόντες

Για τους παρόντες αιρετούς: Το γενικό λαϊκιστικό μήνυμά τους, “θα το ξαναμελετήσουμε – ότι θέλει ο λαός- μαζί σας-φταίνε οι άλλοι..”. Εδώ και μήνες γνωρίζουμε όλοι, τι γίνεται και ακόμα δεν έχει γίνει από τους… αρμόδιους ούτε ένα τυπικό συμβούλιο. Μας δείχνει την εικόνα πως αλλά λένε και άλλα κάνουν ή δεν κάνουν!!!

Ο λαός θέλει ξεκάθαρη ενημέρωση, ξεκάθαρες τοποθετήσεις και ουσιαστικές ενέργειες και όχι κατόπιν εορτής.

ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΘΕΣΗ.

Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη, εάν αυτή είναι η σωστή λύση ή είναι λανθασμένη ή εάν δεν υπάρξει άλλη εναλλακτική ή αν στο τέλος δεν γίνει πουθενά.

Στο προηγούμενο άρθρο εκφράσαμε την άποψή μας με επιχειρήματα και θέσαμε τα ερωτήματά μας. Σ’ αυτό θα εκφράσουμε και τα αποτελέσματα μιας λάθος χωροθέτησης με μορφή ανέκδοτου.

Κάποτε ο Γιαν πηγαίνει στο οδοντίατρο και του ζητάει να του λύσει το πρόβλημα δυσοσμίας του στόματος του, καθώς θα είχε το πρώτο ραντεβού της ζωής του. Ο Γιατρός τον καθησύχασε, λέγοντάς του: πως είναι τυχερός καθώς ανακαλύφθηκε η Νέα Μασέλα από Ευκάλυπτο που καλύπτει όλες τις άσχημες μυρωδιές… Συμφώνησε και μετά την τοποθέτηση, πήγε στο ραντεβού του.. Κατά την διάρκεια του γεύματος, η κοπέλα τον ρώτησε: εάν του έρχεται μία έντονα άσχημη, περίεργη μυρωδιά.. εκείνος της απάντησε: όχι! μας πως είναι δυνατόν να μην τη μυρίζεις; Είναι τόσο έντονη και παράξενη… Τότε ο Γιαν την ρώτησε: πως μυρίζει; …. εκείνη με αγανάκτηση και δυσκολία απάντησε ………….Σαν ,κάποιος να έκανε την “ανάγκη” του κάτω από έναν ευκάλυπτο

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΑΘΗΚΑΝ, ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΚΑΙ ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ…

Πρώην Δήμαρχος Αφάντου

Καβάδας Σταμάτιος

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest