ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ : «Περιφερειακή ανάπτυξη για όλους»

Προτάσεις για το σχεδιασμό της αειφόρου ανάπτυξης σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας, συζητήθηκαν μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου κ.Μάνου Κόνσολα στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Στην Επιτροπή έγινε παρουσίαση από την καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Μωροπούλου του πιλοτικού προγράμματος που αφορά στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, το Δήμο Ανατολικής Μάνης, την Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, τη Χίο και τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου τη Χάλκη, τη Σύμη, το Σύμπλεγμα Μεγίστης και την Ηρωική Νήσο Κάσο.

Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα ουσιαστικά επανατοποθετεί αυτούς τους προορισμούς στο χάρτη των τουριστικών περιοχών, με όρους μέλλοντος.

Με την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων αλλά και με τη βιώσιμη και αειφόρο διαχείριση των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και αρχιτεκτονικών πόρων αυτών των περιοχών.

Χαρακτηριστικό του υψηλού ενδιαφέροντος που είχε η σχετική συζήτηση, ήταν η παρουσία και οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Βουλής κ.Τασούλα, του Υπουργού Ανάπτυξης κ.Γεωργιάδη, του Αν.Υπουργού Εσωτερικών κ.Πέτσα ενώ παρόντες ήταν οι γενικοί γραμματείς Μεταφορών κ. Ξιφαράς, Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Μπακογιάννης και Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Π. Βαρελίδης.

Παρέστησαν επίσης Πρυτάνεις και καθηγητές Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ , εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ , Πρόεδροι της ΠΕΔ, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων , επιστημονικών ενώσεων και οργανισμών.

Παρέστη επίσης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής , ο οποίος ανέπτυξε τα ζητήματα που σχετίζονται με το πιλοτικό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στα Δωδεκάνησα.

Ο κ. Κόνσολας στην τοποθέτηση του τόνισε ότι πέρα από το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, υπάρχουν θεματικές μορφές τουρισμού με τεράστιες προοπτικές για τη χώρα μας, όπως το city break, o θαλάσσιος τουρισμός , η κρουαζιέρα, ο αναρριχητικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, η τοπική γαστρονομία κ.α

Αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας στον τουρισμό αλλά και στην ανάγκη να ενταχθούν όλες οι περιφέρειες της χώρας στο χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε σε μια σειρά νέων στρατηγικών στόχων για την περιφερειακή τουριστική ανάπτυξης, όπως:

-Η δημιουργία νέου πρότυπου τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, με αυξημένη ελκυστικότητα προσέλκυσης επενδύσεων σε ολόκληρο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του κλάδου.

-Η ανάδειξη νέων προορισμών τουριστικής ανάπτυξης, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

-Η καταγραφή των τοπικών τουριστικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, ιδίως εκείνων που συνδέονται με την ιστορία, τον πολιτισμό, τα μνημεία, το φυσικό περιβάλλον, τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη γαστρονομία και τις βιοτεχνικές ή χειροτεχνικές πρακτικές διαφόρων δραστηριοτήτων.

-Ο τοπικός σχεδιασμός πρωτοβουλιών και δράσεων για την ένταξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη διαδικασία της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

-Η ανάλυση της αγοράς εργασίας σε κάθε περιφέρεια και τοπική οικονομία , των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων καθώς και η διερεύνηση των οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών επιδράσεων από την ασκούμενη τουριστική πολιτική σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Pin It on Pinterest