Σφοδρή κριτική στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθεί η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των δομών της Ελληνικής Αστυνομίας από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα.
Με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει 7 προβληματικά σημεία που αφορούν στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ στα Δωδεκάνησα, εκτιμώντας, ότι με αυτό τον τρόπο, αποδυναμώνονται αλλά και υποβαθμίζεται το επίπεδο της αστυνόμευσης.
Τα 7 σημεία που αναδεικνύει ο κ.Κόνσολας είναι:
-Η συνέχιση μιας στρέβλωσης, όπως την αποκαλεί, η οποία είναι η συνέχιση της παραμονής της έδρας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο, τη στιγμή που πληθυσμιακοί και αντικειμενικοί λόγοι επιβάλλουν τη μεταφορά της στη Ρόδο.
-Η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Αφάντου και η συγχώνευσή του με το Α.Τ Αρχαγγέλου.
-Η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού στο Φαληράκι και η συγχώνευσή του με το Α.Τ Ρόδου.
-Η συγχώνευση του Αστυνομικού Σταθμού στο Γεννάδι με το Α.Τ Νότιας Ρόδου αντί να επιδιωχθεί η ενίσχυσή του.
-Η επιλογή να δημιουργηθούν Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης και μάλιστα χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, αντί να δημιουργηθούν Τμήματα Συνοριοφυλάκων σε Ρόδο και Κω.
-Η υποβάθμιση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών σε απλό γραφείο, ενώ θα έπρεπε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών σε Ρόδο, Κω και Κάλυμνο.
-Η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Ολύμπου Καρπάθου, τη στιγμή που ο Δήμος Καρπάθου προσφέρει δωρεάν ακίνητο για τη στέγασή του.
Σε δήλωση του ο κ.Κόνσολας επισημαίνει:
« Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν λαμβάνει υπόψιν του τις ιδιαιτερότητες μιας πολυνησιωτικής περιοχής , όπως είναι τα Δωδεκάνησα. Μας αντιμετωπίζει σαν αστικό κέντρο.
Κινείται στην αποτυχημένη λογική των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων, που αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, αλλά και να ανταποκριθούν με αμεσότητα στο έργο της αστυνόμευσης.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση καταργεί η συγχωνεύει υπηρεσίες και τμήματα για να καλύψει την ανικανότητα και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση και τις ελλείψεις προσωπικού».