Την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για την απαγόρευση των προσλήψεων στους μικρούς νησιωτικούς δήμους, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής τονίζει ότι οι μικροί νησιωτικοί δήμοι, όχι απλά υπολειτουργούν, αλλά είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών και υπηρεσιών.
Ο Μάνος Κόνσολας επικαλείται την περίπτωση του Δήμου Κάσου, ο οποίος λειτουργεί χωρίς ούτε έναν υπάλληλο, αλλά και του Δήμου Χάλκης, που δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό απαραίτητο για την καθαριότητα, όπως και του Δήμου Λειψών, που στερείται των υπηρεσιών ενός διοικητικού υπαλλήλου αλλά και ενός απαραίτητου υπαλλήλου για την ύδρευση.
Ανάλογα προβλήματα υποστελέχωσης, όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας, υπάρχουν στη Σύμη, στη Νίσυρο, στην Αστυπάλαια, στο Αγαθονήσι και στο Καστελλόριζο.
Ο Μάνος Κόνσολας ζητά να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να εξαιρεθούν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι από την απαγόρευση των προσλήψεων. Παράλληλα, θέτει και το ζήτημα της υποστήριξης των οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών στους μικρούς νησιωτικούς δήμους, ζητώντας να υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης εξωτερικών συνεργατών για να καλυφθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:
«Αποδεικνύεται ότι ο Καλλικράτης (ν.3852/2010) σχεδιάστηκε με απόλυτη προχειρότητα. Οι μικροί νησιωτικοί δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο απαγόρευσης προσλήψεων αλλά και με τα εμπόδια που υπάρχουν.
Αν δεν υπάρξει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αν δεν αντιληφθεί η Πολιτεία τις ιδιαιτερότητες των μικρών νησιωτικών δήμων, η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Υπάρχουν μικροί νησιωτικοί δήμοι που δεν έχουν ούτε έναν υπάλληλο, δήμοι που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς».