Μαϊντανός: Οι ιδιότητες και τα οφέλη του για την υγεία μας

Ο μαϊντανός είναι ένα δημοφιλές βότανο που χρησιμοποιείται συχνά στην μαγειρική σχεδόν σε όλον τον κόσμο.

Εκτός από τις πολλές μαγειρικές του χρήσεις, ο μαϊντανός είναι εξαιρετικά θρεπτικός και έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά ισχυρά οφέλη για την υγεία.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τον μαϊντανό και πώς αυτό το εντυπωσιακό βότανο μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας.

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά

Δύο κουταλιές της σούπας (8 γραμμάρια) μαϊντανού παρέχουν:

  • Θερμίδες: 2
  • Βιταμίνη Α: 12% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
  • Βιταμίνη C: 16% της RDI
  • Βιταμίνη Κ: 154% της RDI

Η βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που παίζει βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό και στην υγεία των ματιών. Επιπλέον, είναι σημαντική για το δέρμα και μπορεί να βελτιώσει δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή.https://487e36e1dff80783c0613e1f68d7d44e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ο μαϊντανός είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, μιας θρεπτικής ουσίας που υποστηρίζει την υγεία των οστών και της καρδιάς. Μόνο δύο κουταλιές της σούπας (8 γραμμάρια) μαϊντανού προσφέρουν περισσότερη βιταμίνη Κ απ’ όση χρειάζεστε σε μια μέρα. Εκτός από τον ρόλο της στην υγεία των οστών και της καρδιάς, η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη και για τη σωστή πήξη του αίματος.

Επιπλέον, ο μαϊντανός είναι γεμάτος με βιταμίνη C, μια θρεπτική ουσία που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C δρα επίσης ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, ο μαϊντανός είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, φυλλικού οξέος, σιδήρου και ασβεστίου

Ο μαϊντανός μπορεί να βελτιώσει το σάκχαρο του αίματος

Εκτός από τον διαβήτη, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να εμφανιστούν λόγω ανθυγιεινής διατροφής, ή ελλιπούς άσκησης.

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών υγείας, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το μεταβολικό σύνδρομο.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στον μαϊντανό μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε αρουραίους με διαβήτη τύπου 1 διαπίστωσε ότι εκείνοι που έλαβαν εκχύλισμα μαϊντανού παρουσίασαν μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώσεις στην λειτουργία του παγκρέατος σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Μαζί με την ισορροπημένη διατροφή, η προσθήκη μαϊντανού στη μαγειρική μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη των υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τούτου λεχθέντος, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων του μαϊντανού στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο μαϊντανός μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορούν όλα να συμβάλουν σε καρδιακές παθήσεις.

Ο μαϊντανός περιέχει πολλές φυτικές ενώσεις, όπως τα καροτενοειδή αντιοξειδωτικά, που έχει βρεθεί ότι ωφελούν την υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, η πλούσια σε καροτενοειδή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η χρόνια φλεγμονή, καθώς και τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και LDL (“κακής”) χοληστερόλης.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν, ότι μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Μια 12ετής μελέτη σε 73.286 νοσηλευτές βρήκε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών καροτενοειδών και της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Μια άλλη μεγάλη μελέτη σε 13.293 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν για έως και 18 χρόνια, έδειξε, ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα, είχαν και χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα καροτενοειδών.

Ο μαϊντανός περιέχει επίσης βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη σε 13.421 άτομα έδειξε ότι εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνους με την χαμηλότερη πρόσληψη.

Ο μαϊντανός μπορεί να βοηθήσει την υγεία των νεφρών

Οι νεφροί σας είναι σημαντικά όργανα που φιλτράρουν συνεχώς το αίμα, απομακρύνοντας τα απόβλητα και το επιπλέον νερό, το οποίο στη συνέχεια αποβάλλεται με τα ούρα.

Μερικές φορές, η ανεπαρκής ενυδάτωση αλλάζει την πυκνότητα των ούρων και μπορεί να σχηματιστούν εναποθέσεις μετάλλων. Αυτές οδηγούν σε μια επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται πέτρες στα νεφρά. Μια μελέτη σε αρουραίους με πέτρες στα νεφρά διαπίστωσε, ότι όσοι έλαβαν θεραπεία με μαϊντανό είχαν μειωμένη απέκκριση ασβεστίου και πρωτεΐνης στα ούρα, καθώς και αυξημένο pH στα ούρα σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Ο μαϊντανός έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών, των καροτενοειδών και της βιταμίνης C.

Επιπλέον, ο μαϊντανός μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή μειώνοντας την υψηλή αρτηριακή πίεση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για νεφρική νόσο.

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα, που βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Έρευνες δείχνουν ότι τροφές πλούσιες σε νιτρικά άλατα όπως ο μαϊντανός, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μαϊντανού, μαζί με την ικανότητά του να ρυθμίζει το pH των ούρων και να μειώνει την αρτηριακή πίεση, μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τους νεφρούς σας υγιείς και να μειώσετε τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.

Λάβετε υπόψη ότι ο μαϊντανός είναι σχετικά υψηλός σε οξαλικά, ενώσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν μόνο στα άτομα με υπεροξαλουρία (hyperoxaluria: υπερβολική απέκκριση οξαλικού στα ούρα) να περιορίζουν την πρόσληψη οξαλικών αλάτων.

Μαϊντανός: Άλλες ιδιότητες καλής υγείας

Ο μαϊντανός μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και με τους εξής τρόπους:

  • Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες: Ο μαϊντανός περιέχει αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένης της απιόλης και της μυριστίνης, τα οποία έχουν αντιβακτηριδιακή δράση και καταπολεμούν δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus).
  • Μπορεί να ωφελήσει την υγεία των οστών: Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών.
  • Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό: Έρευνες δείχνουν ότι η απιγενίνη (ένα αντιοξειδωτικό στον μαϊντανό) ρυθμίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού, μειώνοντας τη φλεγμονή και αποτρέποντας την κυτταρική βλάβη.
  • Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του ήπατος: Μελέτες σε αρουραίους με διαβήτη διαπίστωσαν, ότι το εκχύλισμα μαϊντανού μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη του ήπατος και να ενισχύσει την λειτουργία του.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest