Οι Ρόδιοι Εθνικοί εόρτασαν τα «Μαιμακτήρια-Ρόδια Σμίνθια» στον Ναό του Απόλλωνα

Υπό το λαμπρό φως του Πολιούχου Θεού της Ρόδου Ήλιου , οι Ρόδιοι Εθνικοί εόρτασαν τα «Μαιμακτήρια-Ρόδια Σμίνθια» στον Ναό του Απόλλωνα, τιμώντας Θεούς και Προγόνους .

Στα πλαίσια του επίσημου ετήσιου εορτολογίου της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, οι Τελχινίς Ρόδιοι Εθνικοί εόρτασαν τα «Μαιμακτήρια-Ρόδια Σμίνθια» την Ημέρα Ηλίου (Κυριακή) 22 Νοεμβρίου, στο Ναό του Πύθιου Απόλλωνος, στην Ακρόπολη της Ρόδου, περιοχή Μόντε Σμίθ.
Μετά την Ιεροπραξία πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες Ονοματοδοσίες στο νησί των φίλων Ακουσίλαου και Ιάσωνα.

Τα Μαιμακτήρια

Πραγματοποιούνταν στην Αρχαία Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα Μαιμακτηριώνα ως επίκληση για ένα μειλίχιο (ήπιο) χειμώνα.

Η γιορτή ήταν προς τιμήν του Διός Μαιμάκτου, προσωνύμιο του Δία που σημαίνει «θυελλώδης» και «ταραχώδης», θεού των ανέμων και των καταιγίδων. Περιελάμβανε δεήσεις προς τον Δία για ήπιο χειμώνα, καθώς και χορούς ανδρών στο θέατρο, που ήταν μεταμφιεσμένοι σε Βάκχες, Νύμφες και Ώρες, πανηγυρίζοντας την έναρξη του χειμώνα.

Τα Σμίνθια ,

ήταν εορτή των προγόνων μας αφιερωμένη στον πολιούχο Θεό της Ρόδου Ήλιο-Απόλλωνα . Είναι γνωστό απο ιστορικά κείμενα πως κατά την περίοδο της τοπικής εορτής των  Σμινθίων πραγματοποιούντο λατρευτικές εκδηλώσεις στην πόλη της Ρόδου και τη Λίνδο .

 

Pin It on Pinterest