Μ.Ομπάμα: «Χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν γίνεται τίποτα»

«Μόνο με τη λιτότητα δε γίνεται τίποτα, να υπάρξει ελάφρυνση χρέους» δήλωσε ο Μ.Ομπάμα αλλά το ερώτημα φυσικά είναι το εξής: Ποιος ακούει έναν πρόεδρο ο οποίο πρακτικά έχει «λήξει»;

Μήνυμα στην Ευρώπη και στους πιστωτές έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το μήνυμα αυτό δεν μπορεί να προκαλέσει τον ανάλογο «θόρυβο»
«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα στάθηκε όρθια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σημείωσε ότι «ελπίζουμε οι κόποι του λαού να βρουν σύντομα ανταπόκριση και να έχουμε θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που αφορά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό στο οποίο όλοι ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.»
Ο πρόεδρος Μ. Ομπάμα ευχαρίστησε, τους έλληνες για τη στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής επ’αυτού

Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν (απέφυγε βέβαια να πει ότι επί δικιάς του διακυβέρνησης προκλήθηκε αυτό το «λουτρό αίματος» στην Συρία και στην Λιβύη)Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση»

Μια γενικόλογη δήλωση, άλλωστε ξέρει ότι πλέον αυτό θα αφορά την επόμενη διακυβέρνηση αυτή του Ν.Τραμπ

Λίγο νωρίτερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλο.

Ο Πρόέδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε στην αντιφώνησή του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θερμό καλωσόρισμα.

 «Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθούμε την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία είπε. Καταλαβαίνουμε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα.» όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Κατόπιν ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «ένα γειτονικό κράτος διεκδικεί μια ονομασία που αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αλλαγή συνόρων», σημειώνοντας ότι «αυτό υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική του» (για την οποία βέβαια η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται καθόλου άλλωστε τι έχει να κερδίσει από τους «πουθενάδες» των Βρυξελλών;)

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε επίσης αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης τη Λωζάνης. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της ΕΕ» τόνισε.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σημειώνοντας πως αποτελεί ζήτημα διεθνές και ευρωπαϊκό. «Μας εμπνέει το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Τα εθνικά θέματα τα αντιμετωπίζουμε σε αυτό το πλαίσιο.» είπε και πρόσθεσε  πως λύση αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα δημιουργούσε αρνητικό προηγούμενο για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Pin It on Pinterest